Wczoraj przyjechała do nas Majka-zwariowana dziewczyna z Opola i nasz przyjaciel. Oczywiście nie możemy się nagadać, bo trudno nadrobić zaległości. Dziś przygotowała dla nas obiadek. Jakoś pomieściłyśmy się obie w kuchni. Majka robiła swoje, a ja swoje. Jej danie jest wręcz wyśmienite. Pozwoliła mi nawet napstrykać zdjęć i pochwalić się jej wyczynami na moim MNIAMku.
Chili con Carne to nic innego jak pikantne, paprykowe danie prosto z kuchni meksykańskiej.
.....................................
oto skład tej pychoty:
- -mięso mielone
- -fasola czerwona
- -kukurydza
- -pomidory
- -przecier pomidorowy
- -papryka czerwona (mogą być różne kolory)
- -szklanka rosołu
- -cebula
- -czosnek
- -liście laurowe
- -zioła: pieprz cayenn, papryka ostra, kmin, bazylia, sok z cytryny,
- tymianek, kolendra, imbir, cukier
........................................
Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili- charakterystyczny, ostry smak.Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub po prostu z chlebem. Odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.
Przygotowuje się bardzo szybko i baaaardzo smakowało. Polecam.
Pikantna pychotka
OdpowiedzUsuń