< Wilczyca Aga Strzęciwilk: Chili con Carne w wykonaniu naszego EXTRA GOŚCIA

środa, 3 sierpnia 2011

Chili con Carne w wykonaniu naszego EXTRA GOŚCIA

Na początek dziękuję za docenianie talentów


Wczoraj przyjechała do nas Majka-zwariowana dziewczyna z Opola i nasz przyjaciel. Oczywiście nie możemy się nagadać, bo trudno nadrobić zaległości. Dziś przygotowała dla nas obiadek. Jakoś pomieściłyśmy się obie w kuchni. Majka robiła swoje, a ja swoje. Jej danie jest wręcz wyśmienite. Pozwoliła mi nawet napstrykać zdjęć i pochwalić się jej wyczynami na moim MNIAMku.

Chili con Carne to nic innego jak pikantne, paprykowe danie prosto z kuchni meksykańskiej.







.....................................
oto skład tej pychoty:
  • -mięso mielone
  • -fasola czerwona
  • -kukurydza
  • -pomidory
  • -przecier pomidorowy
  • -papryka czerwona (mogą być różne kolory)
  • -szklanka rosołu
  • -cebula
  • -czosnek
  • -liście laurowe
  • -zioła: pieprz cayenn, papryka ostra, kmin, bazylia, sok z cytryny,
  • tymianek, kolendra, imbir, cukier

........................................
Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili- charakterystyczny, ostry smak.Chili con carne można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub po prostu z chlebem. Odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy.

Przygotowuje się bardzo szybko i baaaardzo smakowało. Polecam.

1 komentarz:

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę