< Wilczyca Aga Strzęciwilk: babciowa receptura

czwartek, 18 sierpnia 2011

babciowa receptura

Moja Babcia kiedyś mi pokazała swoją tajemną receptę na ciasto do pierogów.
Nie wiem czy faktycznie jest tajemna ale działa. Próbowałam różnych przepisów za młodu i ten babciowy zdecydowanie wygrał.
Sypię kilo mąki na stolnicę, robię dołek,dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, garść ugotowanych zmielonych ziemniaków (podkraść z farszu), ciutkę wody. Potem w trakcie zagniatania dolewam już ciepłej wody, nie gorącej ale dobrze ciepłej. Lepię kulki, robię pierożki i gotuję w osolonej wodzie. Z tego co wiem, skrobia w ziemniakach zlepia dobrze ciasto, zaś mąka ziemniaczana uelastycznia je i nie pękają w gotowaniu. Nie podam ilościowo proporcji bo robię to na tzw. oko, trzeba samemu wyczuć ciasto.
Przyznam się szczerze, że ja bardzo lubiłam kiedy byłam mała gdy mojej mamie pękały pierogi w gotowaniu, bo te "trampki" były najsmaczniejsze ze skwarkami.
Farsz do "ruskich" też myślę, że klasyczny
  • -ser biały
  • -gotowane ziemniaki zmielone
  • - smażona cebulka
  • -sól, pieprz
  • -szczypta mięty
Pierogi z tym ciastem po pierwsze nie pękają w gotowaniu, po drugie nie twardnieją (zwłaszcza brzegi) i nawet na drugi dzień są świeżutkie.

Co jak co ale pierogi ruskie jednak królują


4 komentarze:

  1. Nie mogę, czytam o tych pierogach i już widzę parujące półmiski przede mną:) Moja Babcia zawsze robiła je specjalnie dla mnie:) Przepisy Babć są zawsze na wagę złota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak to już jest z babciami, moja też robiła je dla nas. Faktycznie stare przepisy są bezcenne i niepowtarzalne smaki mają potrawy. Nie patrz na te pierogi tylko idź robić, a jak nie to Ci podeślę, jeszcze kilka zostało. Szkoda, że na lepienie trzeba mieć tę chwilę i natchnienie, a czasu zawsze mało. Jednak raz na jakiś czas można zaszaleć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis, tak jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma za co, cieszę się, że może się przydać

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę