< Agnieszka Rucińska - moje mniam: ZŁOCISTE ZIARNA POLANE MASŁEM SMAKOWYM

poniedziałek, 30 lipca 2012

ZŁOCISTE ZIARNA POLANE MASŁEM SMAKOWYM

Taka przekąska posmakuje chyba każdemu kto lubi kukurydzę.
potrzebujemy do tego:

  • kolby kukurydzy
  • czosnek
  • sałata
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki płatków orzechów laskowych lub tartych
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Kukurydzę oczyścić i ugotować w lekko solonej wodzie. Ząbki czosnku po obraniu wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać.  Kukurydze odsączyć i każdą kolbę podzielić na 2 - 3 kawałki.  Na dużej patelni rozgrzać masło, podsmażyć czosnek, płatki orzechów laskowych ( albo łyżeczkę płaską tartych), i kawałki kukurydzy na złoty kolor. Całość oprószyć solą. Sałatę umyć i osuszyć. Ocet winny (lub sok cytrynowy) wymieszać ze szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać olej i tą marynatą polać sałatę. Wymieszać całość. Sałatę układamy na talerzu, a na niej porcje kukurydzy. Całość polać masłem czosnkowym.

Bardzo proste, a zarazem wykwintne danie. Robi pozytywne wrażenie jako przekąska. Masło czosnkowe możemy zastąpić masłem cebulowym lub ziołowym, robi się je tak jak wyżej tylko zmieniamy dodatek zamiast czosnku.

Polecam wszystkim i życzę smacznego.

Dziękuję serdecznie za wszelkie miłe słowa i wspaniałe komentarze. Szczególne podziękowania dla KUBY, który rozpieszcza mnie swoimi odwiedzinami i miłymi słowami. To wspaniały chłopak, który tworzy przecudne rzeczy. Polecam wszystkim jego bloga.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

6 komentarzy:

  1. nowy sposób na kukurydze,aż ślinka cienie....

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, kukurydza, masełko i czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I znów fajny pomysł! Musze wypróbowac tą wersję, bo ja zawsze robię kukurydzę na grillu zapakowana folię, z masełkiem i solą, w wersji dla dorosłych masłem czosnkowym. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. kukurydza, mmmmmmmm pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim wydaniu kukurydzy jeszcze nie jadłam, zapowiada się pysznie:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę