Pollo alla romana
- 4 udka z kurczaka obrane z kości
- 2 papryki
- łyżka kukurydzy z puszki
- 4 pomidory świeże lub z puszki
- ketchup
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- oliwa
- sól
- bazylia zielona
z tym przepisem biorę udział w konkursie firmy Roleski na FB |
Potem dolać wino i dusić przez ok 20 minut pod przykryciem.
Paprykę kroimy w paski i dokładamy do udek, pomidory obrać ze skórki, pokroić drobno i dorzucić do duszącego się mięsa w papryce. Wyciągamy mięso na talerzyk. Doprawiamy sos rzymski przyprawami. Ja zamiast wielu przypraw dodałam ketchup pikantny Roleski, ponieważ podkreślił on smak potrawy, zaostrzył wyrazistość, a zioła w nim zawarte wspaniale komponują się z całością. Na koniec duszenia mięso drobiowe wkładamy do gotowego sosu i posypujemy bazylią. Przykrywamy potrawę i wyłączamy ogień.
Makaron (rurki) ugotować, na talerzu układamy makaron sos, a na wierzch mięso. Całość posypać parmezanem.
Potrawa wyśmienita iw iście wakacyjnym klimacie . Polecam wszystkim.
A teraz nieskromnie się pochwalę. Dostałam od Janeczki niespodziankę. Jako żem wilczyca z nazwiska i z natury, Janeczka podarowała mi wilka, właściwie to chyba nawet wilczyca. Nawet nie wyobrażacie sobie jak się ucieszyłam i jak bardzo byłam zaskoczona!
MAM TALIZMAN Z WILCZĄ MAGIĄ!!!!
Janeczko, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję. Ta moja wilczyca w nicku to był mój symbol (ważny dla mnie) a teraz mam to wilcze cudo!!! miałaś fantastyczny pomysł!!!
Pozdrawiam i życzę smacznego z wilczym apetytem
Mam słabość do włoskiej kuchni :) Mój ślinotok na Twoim blogu to normalka i pisać o tym już nie będę ;)
OdpowiedzUsuńTalizman od Janeczki jest przepiękny!!!
Twój ślinotok przecieka u mnie więc wierzę, że masz słabość do włoskiej kuchni :)))tak jak ja. Dziękuję
UsuńPiękny dostałaś prezencik:)))) pozdrawiam Viola
OdpowiedzUsuńDziękuję Wiolu, ten wilk jest bardzo symboliczny dla mnie i taki tylko mój. Pozdrawiam
UsuńŁadny talizman :)
OdpowiedzUsuńWsunąłbym teraz taki makaron na śniadanie, mam dziś ochotę na coś porządnego i z mięsem ;)
mnie też naleciało jakoś, do tego mocniej doprawione...na ostrrro
UsuńTalizman cudny, a potrawa z kluchami , czyli moja:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie:)
witam w klubie kluchożerców!!!
UsuńJakoś wierzę, że wszystkie Twoje potrawy są pyszne! Talizman super!
OdpowiedzUsuńpoza wiarą warto tez spróbować :)))
UsuńPyszne danie!
OdpowiedzUsuńMogę wpaść?
Talizman bardzo oryginalny.
zapraszam serdecznie, chętnie poczęstuję .
UsuńFajny kurczaczek fajny a Wilczyca musi miec swoją patronke więc chwała Janeczko że miałas pomysł i gest:-)
OdpowiedzUsuńKuchnia w klimacie włoskim - pychotka :) A wilczy talizman fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńNa ostro uwielbiam szczególnie takie dania ,a ketchup też dodaję prawie do wszystkiego ,smak się robi wtedy bardziej wyrazisty
OdpowiedzUsuńTalizman piękny
Dzień dobry. Proszę Pani Ago a ja bym poprosił taki przepis na deser który się robi ekspresowo i najlepiej bez pieczenia i gotowania. No gotowanie może być ale trochę, bo mi moja mama trochę będzie pomagać wtedy ale najlepiej takie coś pyszne żeby było na szybciora.
OdpowiedzUsuńDobrego dnia i samych miłych chwil, Kuba.
P. S.
Proszę pozdrowić Kubę i Pani Męża ale koniecznie proszę nie zapomnieć. A ma Pani jeszcze kogoś do pozdrowienia?
Kubusiu, znajdę Ci taki przepis na szybciora- bardzo chętnie:))) bo dla Ciebie wszystko!!! Może uda się i zrobisz sam. To by była miła niespodzianka dla Mamy. Kubę pozdrowiłam i bardzo się ucieszył. Mój mąż bardzo Ci dziękuję, pozdrowiłam także resztę dzieciaków, a maluchy ucałowałam od Ciebie.
UsuńDziękuję Ci serdecznie za te cudaśne komentarze co radują serce. Pozdrawiamy także Ciebie, Twoją Mamę i gorące życzenia powrotu do zdrowia dla Babci, żeby szybciutko skończyło się to co złe i by mogła cieszyć się swoim cudownym wnusiem.
Całuski!!!!
p.s
przepis z pomysłem prześlę jak najszybciej