Często robimy w ramach kolacji szanowną pizzowatość. Wiadomo- każdy lubi.
Moje ciasto jest cienkie przede wszystkim ale to już rzecz gustu. Zawsze można dac więcej ciasta do placka i nie wałkować go do cienizny. Moje ukochańce tak lubią cienkie ciacho i często.
Przepis na pizzę mam z knajpy z włoskim akcentem i bardzo nam smakuje gdyż ciasto jest takie samo jak w pobliskiej pizzerni .
ciasto na pizzę (4 duże pizze na blachę z wyposażenia piekarnika):
- 5 dkg drożdży
- 3/4 szkl oleju
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- ok 80 dkg mąki
- 1 szkl. ciepłej wody
Ciasto wyrabiam w dużej misce. Żeby wyszło mi takie jak zawsze przygotowuję je wedle tych czynności (czasem jak nie mam czasu to robię to bez czekania):
Potem jeszcze raz spanachamy całość wyrabiając w rękach tak jakbyśmy chcieli grać na harmonii. Złapie wtedy więcej powietrza. Dzielę wtedy ciasto na 4 części, rozwałkowuję, dopieszczę w rękach, kładę na blachę , smaruję sosem i układam na nim wszystko co tylko mi się zamani i co lubią moje dziobale.
Piekę w 200 stopniach w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu aż ciasto złapie kolor. po wyjęciu chwilę odczekać i można upajać się smakiem włoskiej pizzy.
.......................................................................
Pozostając w klimacie włoskim proponuję spróbować jeszcze
Polpettone con prosciutto ,spinaci e formaggio e patate al forno in senape
czyli pieczeń z mięsa mielonego ze szpinakiem, szynką i serem i ziemniaki pieczone w musztardzie
Przepis podejrzałam u Anthony, oczywiście musiałam zrobić znowu po swojemu ale wyszło wspaniałe danie na obiad. Oryginalność znajdziecie TUTAJ, a ja opisze jak ja to zrobiłam
- mięso mielone ok 1/2 kg
- ser żółty w plastrach
- szpinak ugotowany i doprawiony
- szynka wędzona pokrojona w kostkę
- papryka czerwona posiekana
- kukurydza
- jajko
- bułka namoczona w mleku i odcedzona
Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone ale bez cebuli. Na folii aluminiowej rozkładamy je na płasko tworząc prostokąt. Tworzymy warstwy:
- wyłożyć szpinak na całej powierzchni
- układać plastry sera żółtego
- poukładać szynkę w plastrach lub pokrojoną w kostkę
- posypać kostką z papryki i kukurydzą
Jeden brzeg folii wraz z mięsem zawijamy i tworzymy roladę stopniowo zdejmując folię. Gdy już mięso się ułoży przekładamy je do blaszki , takiej większej jak na ciasto. Roladę posypać bułką tartą.
Ziemniaki pokrojone w kawałki wymieszać z 1/3 szklanki oliwy i 3 łyżkami musztardy. Posypać rozmarynem. Ziemniaki ułożyć na blasze wokół rolady.
Piec ok 1 godziny w 180 stopniach.
Przepyszny obiad i polecam wszystkim
I ZAJADAMY!!!!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH Z WŁOSKIM SMAKIEM I WILCZYM APETYTEM!!!
Nie ma to jak taka domowa pizza. Ja tez piekę, ale chętnie wypróbuje Twój przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze same pyszności, od razu głód poczułam :-)
OdpowiedzUsuń