< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Panini Arabi, czyli pita i coś na polską nutę

czwartek, 2 lutego 2012

Panini Arabi, czyli pita i coś na polską nutę

Muszę Wam się przyznać, że od dawna jednym z wielu ulubionych blogów kulinarnych jest blog Anthony "Kuchnia pod wulkanem". Można tam znaleźć całe mnóstwo przepisów w temacie kuchni śródziemnomorskiej, a zwłaszcza neapolitańskiej. Często przeglądam te opisane pomysły i zachwyca mnie prostota potraw i ciekawe połączenia smaków. Nie raz zdarzyło mi się zainspirować jakimś przepisem od Anthony i z kilku pomysłów zrobić jeden na własny sposób.
Wczoraj zrobiłam PITĘ. Buły te jako gotowe dania (kanapy na ciepło) można kupić u nas na starym mieście w knajpach, jednak nie ma to jak własny chlebek arabsko-grecki.

                      PITA
Zrobiłam ciasto w/g receptury Anthony

NA 8 BUŁEK
  • 1/2 kg maki pszennej
  • 300ml ciepłej wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól, wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Potem wyrobić jeszcze raz napowietrzając dokładnie. Ulepić kule, które potem rozwałkowujemy na placki. Nagrzać piekarnik do 250 stopni, na gorącej blasze ułożyć buły i piec ok. 10 minut.
Potem gdy troszkę przestygły, rozkroiłam, a w gorący środek włożyłam plaster sera (gouda). Odczekałam i zaczęłam szykować kanapy. Polałam najpierw wnętrze sosem słodko- kwaśnym (można ketchupem pewnie), potem włożyłam liść sałaty, wędlinę, dwa rodzaje surówki, sos majonezowy i znowu sałatka. Te buły są extra. Można środek wypełnić czym się da i co się wymyśli. Ja  taki sposób wykorzystuję by dodatkami były składniki, za którymi nie przepadają dzieciaki. Nie przeszkadza im wtedy ten smak w całości i zajadają oblizując buziaki.
Oryginalnie z tego co pamiętam gdy kupiłam taka kanapę w środku było mięso z baraniny lub drobiowe do wyboru. Gdy ktoś chciał zrobić z mięsem drobiowym to polecam pokroić pierś tak jak do Gyrosa, zesmażyć na szybkim ogniu w oleju w przyprawach: curry, czosnek, bazylia, zioła prowansalskie (szczypta) sól, pieprz, papryka ostra, i napełniać nasze buły.

Do serii zapiekanek makaronowych dorzucam dziś



zapiekankę z rybą

  • Makaron
  • ryba (u mnie to była makrela wędzona)
  • pomidory bez skórki
  • groszek zielony konserwowy
  • kapary
  • przyprawy
  • ser żółty


ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego wytłuszczonego, na to poukładać pomidory w kawałkach, pokrojone mięso ryby, posypać groszkiem, lekko przyprawić gdyż ryba wędzona jest słona, posypać tartym serem, ułożyć kapary.
Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.

życzę bardzo smacznego!

Na polską nutę dziś polecam Marcinka w wykonaniu piosenki o tytule Ziemia święta. Pod tym samym tytułem powstał scenariusz filmu Marcina i nie mogę doczekac się końca realizacji.  Scenariusz jest bardzo życiowy i szczery do bólu...i nic więcej nie powiem :)




Ostatnio mój 7 letni syn zastanawia się bardzo mocno nad swoją przyszłością. Dziś stwierdził, że chce zostać POGROMCĄ MITÓW. Nie wiem czy cieszyć się czy zacząć mieć obawy co do bezpieczeństwa. Co prawda jeszcze nie rozpoczął swojej kariery, ale przeprowadzona została rozmowa- tak profilaktycznie gdyby chciał już zacząć w domu pracować. Hi, hi...pożyjemy zobaczymy.

Na przekąskę polecam bułeczki maślane


Dziękuję wszystkim bardzo za odwiedziny i za każde przesłane słowo. Miłego dnia !








18 komentarzy:

  1. O jak te buły pysznie się prezentują! I tyle dobrych rzeczy w środku! Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie smakują z mięsem w środku i sałatkami. Polecam

      Usuń
  2. Aga!!!!Jestem głodna:))))A tutaj jak zwykle takie pyszności!!!!A ja się odchudzam:(((( Wszystko wygląda znakomicie i jestem pewna,że tak samo smakuje jak wygląda:) Pozdrawiam oblizując się:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to sama pychota! ja też oblizując się pozdrawiam:)))

      Usuń
  3. wygląda pysznie... a jestem przed kolacją :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne pity, bułeczki...
    Smakowite widoki.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zjadłam ale jak patrzę co u Ciebie to oczywiście znowu mam apetyt. Kusicielka jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmiech mnie ogarnia gdy czytam te Twoje wypociny! Kosmitka totalna, a myślałam, że jesteś trochę bardziej rozgarnięta. Po co to wszystko? nie lepiej udać się do lekarza? Niedobrze się robi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za odwiedziny ;)
    Tutaj to aż ślinka cieknie przy każdym wpisie ;)
    będę zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję serdecznie i kusząco zapraszam. Anonimie, dziękuję za szczerość. Polecam krople miętowe i odwyk ode mnie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Objawy nudności opisane przez anonima, to postępująca degrengolada woreczka żółciowego. Oczywiście wizyta u specjalisty wskazana. Anonim ma też problemy natury emocjonalnej(śmiech bez powodu) i niskie poczucie własnej wartości (kosmitka totalna), co w połączeniu z brakiem kultury osobistej, daje właśnie widoczny w komentarzu, godny współczucia efekt. Na gorącą głowę zalecam szklankę zimnej wody do zastosowania zewnętrznego i relanium piąteczkę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tyle pyszności... Pitę uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. they look so perfect and delicious I love making sandwiches but with pita bread sounds even better

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba też zrobię pitę :)

    Ryba w zapiekance to świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  13. Strasznie dawno nie jadłam pity, a taka własnoręcznie robiona, musi być jeszcze lepsza niż sklepowa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. o! chlebki pita mi przypomnialas:-) widze ze ladne wyrosly to skorzystam z tego przepisu. ja lubie kurczaka pieczonego na grilu natartego marynata z curry i czosnku zawinieteg w folie alum. - piers kroje na paseczki i mam pycha nadzionko do wszelkich pit czy do salatek. ostatnio odkrylam buleczki greckie ( przepis na Moje Wypieki) robilam je juz chyba ze 3 razy i za kazdym razem inne nadzienie - wrzucam co mam:-) a wiesz za co kocham kuchnie wloska? za sprzatanie lodowki:-) - czy to pizza czy calzone, foccacia - skadniki co mam akurat a najesc sie mozna:-) a co do syna to nie polecam - dla Twojego zdrowia - programu Pogromcy Mitow na Discovery:-) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę