ZAPIEKANKA HAWAJSKA
- kilka plastrów szynki gotowanej
- kilka plastrów żółtego sera (np. Goudy)
- duży por
- 4 jajka
- makaron lekko podgotowany(ja daję rurki typu ditalini)
- 300g śmietany kremówki
- puszka ananasów
- kiwi
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz biały lub kolorowy grubo mielony
- gałka muszkat. tarta
Pory dokładnie oczyścić, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej i przez chwilkę dusic pory stale mieszając. Posypać solą, pieprzem i gałką. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego tak by utworzyć grubą warstwę. Jajka rozmącić w śmietanie i polać pory. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec 10 minut w 200 stopniach. W tym czasie: plastry szynki i sera pokroić na ćwiartki, odsączyć plastry ananasów i przekroić na pół. Obrać kiwi i pokroić w plastry. Przygotować makaron. Na lekko podpieczonych porach rozłożyć kiwi, szynkę, makaron , ananasy . Można także posypać kukurydzą, wymieszaną z papryką.Wszystko przykryć plastrami sera, posypać pieprzem kolorowym lub białym. Zapiekać ok 30 minut.
Danie podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Jest niesamowite w smaku i dość oryginalne.
Oczywiście przepis dodaję do akcji
Życzę wszystkim wspaniałej rodzinnej niedzieli
Wygląda bardzo zachęcająco ta zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńmmm... z ananasem musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńmniam lubię różne zapiekanki są smaczne;)
OdpowiedzUsuńNo proszę - nie tylko pizzę da się po hawajsku ;)
OdpowiedzUsuń