Przepis dała mi nasza Majka i szybciutko postanowiłam go wypróbować.
Majkowy sernik
Masa Serowa
1 kg sera zmiksować
1 szkl. cukru
7 jaj
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 śmietany kremówki 30%
2 łyżki mąki pszennej
SPÓD NA CIASTO
1/2 kostki masła -
4 łyżki wody -
1/2 szkl. cukru -
8 łyżek kakao -
(potem dodać 1 szklankę mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 jajka)
WYKONANIE
spód na ciasto: masło, wodę, cukier kakao rozpuścić w garnku i dokładnie wymieszać by powstała gładka płynna czekolada. Zostawić do wystygnięcia. I tu jest problem, bo zanim wystygło to połowę zjadłam podkradając łyżką i musiałam dorobić hi,hi. Potem do wystudzonej masy dodać 1 szkl mąki,
3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia dokładnie wymieszać wyłożyć na
blachę.
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem dodawać
ser, budynie, mąkę. Ubić białka na sztywną pianę.
Śmietanę ubić na sztywno. Pianę z białek i ubitą śmietanę
delikatnie wymieszać z masą serowo-jajeczną
Całość wyłożyć na przygotowany
wcześniej spód ciasta. (ja do masy dodałam rodzynki nasączone, tarte orzechy i skórkę pomarańczową)
Piec w 180 C przez 1godz. U mnie wystarczyło 45 minut, bo góra już zaczęła być zbyt upieczona :)
Na koniec polałam lukrem.
A dzień wcześniej był wiśniowiec-biszkopt z masą śmietanowo-wiśniową i galaretką.
Potem należy zrobić dobrą kawę i podać
ciasto.
Smacznego!
Myślę, że te ciacha mogę dodać do akcji wigilijnej jako propozycję na święta.
Życzę wszystkim spokojnej i ciepłej nocki. Dobranoc :)
Wpadnę z kawką na ciasto:)
OdpowiedzUsuńkawkę też zrobię. Nastawiam już wodę i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńHola guapa tu
OdpowiedzUsuńun pastís de formatge, verdadrament deliciòs, son dels meus preferits, la teva recepta es molt original, la naoto per fer-lo
mil petonets i gràcies per compartir la receta, Susanna
oj jak dawno nie jadłam sernika! strasznej ochoty mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńmmmm....now you are making me crave for a cheesecake. :O
OdpowiedzUsuń