Cały dzień zabiegany i teraz czekam jeszcze na moje Szczęście bo właśnie kończy pracę.
Dziś jako danie obiadowe polecam mięsiwo.
Karczek duszony w ziołach i cebulce
- ok 70 dkg karczku
- cebula
- zioła prowansalskie
- szczypta gałki
- tymianek
- szczypta mięty
- sól, pieprz
- olej
Kotlety z karczku dokładnie rozbić, posolić i posypać pieprzem. W małej miseczce przygotowuję zalewę. Pół szklanki oleju mieszam z łyżeczką ziół prowansalskich, pół łyżeczki tymianku, szczyptą mięty i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ubite kotlety kładę na rozgrzaną mocno patelnię i na "sucho" szybko je obsmażam z obu stron, potem dolewam do tego ziołową miksturę. Przykrywam na chwilę. Cebulę piórkuję lub kroję w pół talarki i dorzucam do mięsa. Zmniejszam ogień, dolewam ciutkę wody i przykrywam. Duszę do miękkości mięsa. Kotlety mają wyjątkowy smaczek. Do tego ziemniaczki polane tym sosem i sałatka zwykła i prosta : ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki, wymieszane z kukurydzą i majonezem. I lampka czerwonego wina półwytrawnego dla zdrowotności i mniam, mniam...
Dziś w tej gonitwie były też niespodzianki: kolejne sprawy pozałatwiane jak trzeba-pozytywnie, no i dostałam przesyłkę z prezentem z wyróżnienie mojej zupy.
A oto wygrane: extra kalendarz z przepisami na fajne zupy , z różnymi pomysłami i z sekretami jak je dekorować , oraz zupki Winiary.
Bardzo dziękuję @aromatycznym inspiracjom oraz wszystkim za tyle pomysłów na zupki jak malowane poprzez fajną zabawę.
Teraz znikam, bo idę przygotować stół na kolację, późną, ale za to wspólną.
Pozdrawiam serdecznie :)
Prowadzisz bardzo interesujące blogi, naprawdę dziś prześledziłem jeden i drugi. Na jednym wspaniała muzyka coś dla duszy a na tym blogu coś dla ciała. Życzę Ci niebywałych świąt i dalszej wytrwałości w prowadzeniu tych ciekawych odbić swoich pasji i życiowych kartek.
OdpowiedzUsuń