Sam Quiche to nic innego jak placek z ciasta kruchego wypełniony warzywami z dodatkami i zalany masą jajeczno-śmietanową.
Danie proste w wykonaniu i szybkie.
U mnie w domu przygotowuję też quiche z wędzoną rybą na kolację wigilijną, więc tym bardziej polecam pomysł.
Składniki:
- 25 dkg wędzonej ryby
- ok 1 kg brokułów
- 25 dkg mąki
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 100ml gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki bazylii
- tłuszcz do smarowania formy
- sól
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać żółtko, masło, szczyptę soli, 2-4 łyżki wody i zagnieść ciasto.
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem razem z brzegami. Rybę pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto, przykryć brokułami.
Jajka rozmącić ze śmietaną, szczyptą soli i bazylią, polać quiche. Można też dosypać sera żółtego startego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w 220 stopniach.
Oczywiście dopisuję ten przepis do pomysłów wigilijnych.
Taki Quiche najsmaczniejszy jest z wędzonym łososiem, bo ma bardzo specyficzny i delikatny smak, więc gorąco polecam.
Zyczę wilczego apetytu i pozdrawiam serdecznie
Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń