< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Quiche z czymś w środku.

piątek, 28 października 2011

Quiche z czymś w środku.

Dlaczego z czymś? bo farsze możemy robić wedle własnej fantazji . Dość popularny jest Quiche lotaryński z boczkiem, szynką, żółtym serem i jajkami.
Sam Quiche to nic innego jak placek z ciasta kruchego wypełniony warzywami z dodatkami i zalany masą jajeczno-śmietanową.
Danie proste w wykonaniu i szybkie.
U mnie w domu przygotowuję też quiche z wędzoną rybą na kolację wigilijną, więc tym bardziej polecam pomysł.

Składniki:
  • 25 dkg wędzonej ryby
  • ok 1 kg brokułów
  • 25 dkg mąki
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 100ml gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • tłuszcz do smarowania formy
  • sól
Brokuły należy umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać żółtko, masło, szczyptę soli, 2-4 łyżki wody i zagnieść ciasto.
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem razem z brzegami. Rybę pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto, przykryć brokułami.
Jajka rozmącić ze śmietaną, szczyptą soli i bazylią, polać quiche. Można też dosypać sera żółtego startego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w 220 stopniach.
Oczywiście dopisuję ten przepis do pomysłów wigilijnych. Wigilia - zapraszamy do stołu


Taki Quiche najsmaczniejszy jest z wędzonym łososiem, bo ma bardzo specyficzny i delikatny smak, więc gorąco polecam.


Zyczę wilczego apetytu i pozdrawiam serdecznie

1 komentarz:

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę