ZAPIEKANKA Z RYŻEM NA SŁODKO
- 15 dkg ryżu
- łyżka cukru
- pół litra mleka
- mała śmietana 18%
- 4 żółtka
- piana z 4 białek
- garść rodzynek
- 2-3 banany
- kilka kropel aromatu waniliowego
Ryż ugotować na mleku do momentu aż mleko całkiem się wchłonie. Zdjąć z ognia,a gdy podstygnie dodać śmietanę, żółtka, rodzynki i aromat waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać. Banany obrać, pokroić w plasterki. Masę ryżową przełożyć do naczynia, na wierzchu ułożyć plastry banana. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut w 180 stopniach. Potem pod koniec nałożyć pierzynkę z ubitych białek z łyżką cukru i piec jeszcze 15 minut.
To bardzo kuszący rarytas , a zarazem prosty. Polecam wszystkim co lubią słodkości.
Więc kuszę...kuszę..... i życzę smacznego!
oczywiście wpisuję do bananowego songu
Mm wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO,tak! ryż na słodko z bananami;)pysznie!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi słodkościami, ale mój luby byłby zachwycony! Świetny pomysł :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńno - na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńJaka u Ciebie leśnie.Te głosy relaksują.
OdpowiedzUsuńRyż z bananem to ciekawy mariaż.
Warto się skusić.
Pozdrowienia!
U mnie na pewno będzie to zjedzone, bo w domu same łasuchy, na szczęście jeszcze bez tendencji do tycia!
OdpowiedzUsuńpowaliło mnie na kolana :)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńdzięki za komentarze. Monami powstań kobieto i zrób, a zobaczysz, że wyjdzie jeszcze lepsze niż mi. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie
Usuńświetnie wygląda
Usuń