< Wilczyca Aga Strzęciwilk: Kurczak w porach zrobiony w dynię-specjał wczesnej jesieni

poniedziałek, 26 września 2011

Kurczak w porach zrobiony w dynię-specjał wczesnej jesieni

Dziś wśród moich propozycji z serii "pomysł na..." prezentuję                             

                                                       PIERSI KURCZAKA Z DYNIĄ I POREM

POTRZEBUJEMY:
40 dkg piersi kurczaka
15 dkg ryżu długoziarnistego
słoiczek marynowanej dyni(300ml)
2 pory
1 szkl. rosołu
150 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki curry
sól, pieprz

I do dzieła...

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pierś kurczaka pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Oprószyć solą i pieprzem i zdjęć z patelni. Pory pokroić w krążki, podsmażyć na oleju po mięsie. Oprószyć curry, zalać rosołem. Odsączoną dynię dodać do porów. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić kwaśną śmietaną i zagęścić jarzyny. Do sosu ponownie włożyć podsmażone mięso i doprawić do smaku. Ryż wymieszać z potrawką.
Można do tego przygotować świeżą dynię. Należy pokroić ją w kostkę, podgotować i po odsączeniu skropić obficie sokiem z cytryny lub zalać odrobiną winnego octu estragonowego, jeśli ktoś woli ocet.

Danie polecam na jesienny obiadek.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. co za świetny pomysł :) bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam i dla mnie super. Mąż uważa, że za nieco słodkie (może niepotrzebnie podlałam odrobiną płynu z marynowanej dyni) ale pomimo tego, że nie przepada za porem to potwierdził, że smaczne i oryginalne. Ja bym nawet dała ze 2 słoiki dyni ale nie miałam w danej chwili. Z ryżem jaśminowym pochłonęliśmy od razu.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę