< Wilczyca Aga Strzęciwilk: kwasica i kwasica

wtorek, 30 sierpnia 2011

kwasica i kwasica

Jak śpiewa Golec uOrkiestra: " masz sposób na wszystkie bolączki,bo cuda potrafią twe rączki. Najsłodsza ich tajemnica KWASICA.
O czym śpiewają? właśnie o kwasicy.
Zupa to nic innego jak po naszemu kapuśniak na kiszonej kapuście, a właściwie zupa (polewka ) gotowana na zakwasie z kapusty,przygotowana na boczku. Istnieje też kwasica na drugie danie.
..................................
  • -pól kilo tłustego mięsa (ja dałam golonkę i żeberka)
  • -pół kilo kapusty kiszonej
  • -grzyby
  • -ziele angielskie
  • -liście maggi
  • -2 ząbki czosnku
  • -ziemniaki
..............................
Mięso gotujemy razem z kapustą i wraz z sokiem kapusty i grzybami ( im soku więcej tym lepiej)zalewając wodą tak by tylko zakryc.
Potem doprawiamy przyprawami gdy już wszystko miękkie. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Podajemy jako drugie danie razem. Mięso bardzo fajnie przechodzi smakiem kapusty. Jest to także danie z regionu podkarpackiego i jako zupa i jako drugie danie

Smaczuśnego..................hej!

2 komentarze:

  1. Ostatnio kwaśnicę jadałam na weselu w górach:) Ale domowa, to byłby rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nemi, no to nadszedł czas zafundowac sobie rarytasy. Życzę bardzo smacznego

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę