O czym śpiewają? właśnie o kwasicy.
Zupa to nic innego jak po naszemu kapuśniak na kiszonej kapuście, a właściwie zupa (polewka ) gotowana na zakwasie z kapusty,przygotowana na boczku. Istnieje też kwasica na drugie danie.
..................................
- -pól kilo tłustego mięsa (ja dałam golonkę i żeberka)
- -pół kilo kapusty kiszonej
- -grzyby
- -ziele angielskie
- -liście maggi
- -2 ząbki czosnku
- -ziemniaki
Mięso gotujemy razem z kapustą i wraz z sokiem kapusty i grzybami ( im soku więcej tym lepiej)zalewając wodą tak by tylko zakryc.
Potem doprawiamy przyprawami gdy już wszystko miękkie. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Podajemy jako drugie danie razem. Mięso bardzo fajnie przechodzi smakiem kapusty. Jest to także danie z regionu podkarpackiego i jako zupa i jako drugie danie
Smaczuśnego..................hej!
Ostatnio kwaśnicę jadałam na weselu w górach:) Ale domowa, to byłby rarytas:)
OdpowiedzUsuńNemi, no to nadszedł czas zafundowac sobie rarytasy. Życzę bardzo smacznego
OdpowiedzUsuń