wtorek, 6 września 2011

Figatelle i frykadelki drobiowe

Figatelle podane z ogórkiem kiszonym, buraczkami czy surówką są wyjątkowo cenione przez każdego co lubi mielone mięso.
  • -bułka sucha
  • -125 ml gorącego mleka
  • -60 dkg mięsa mielonego
  • -natka pietruszki
  • -cebula
  • -łyżka margaryny
  • -2 jajka
  • -sól, pieprz
  • -1-2 łyżeczki musztardy
  • -szczypta majeranku
  • -1/2 szkl oleju do smażenia

Bułkę mocze w mleku, natkę pietruszki po umyciu suszę, a potem drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na margarynie. Do mięsa mielonego dodaję usmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę i natkę pietruszki. Na koniec daję jajka, sól i pieprz. Musztardę mieszam z majerankiem i dodaję do masy mięsnej i dokładnie mieszam. Moczę ręce w wodzie i zwilżonymi dłońmi formuję niezbyt duże kotleciki. Smażę na wolnym ogniu, po około 5 minut z każdej strony. Można także wrzucić nan wrzątek i gotować chwilę.
Figatelle smakują wyśmienicie na zimno jak i na gorąco.
Życzę smacznego i wilczego apetytu.


Oryginalny przepis:


Iż się często wspominać będą figatelle albo pulpety, trzeba też i sposób robienia onych położyć, który masz taki. Weźmij cielęciny albo kapłona, mięsa wołowego albo zwierzyny, albo chudego świeżego wieprzowego, odbierz żyły i usiekaj drobno. Weźmij łoju kruchego, wołowego albo skopowego, albo jeleniego, odbierz żyły i usiekaj drobno jako najlepiej, zetrzyj chleba drobno białego albo usiekaj i mieszaj to wszytko społem, przydawszy jajec kilka.
Dasz pieprzu i gałki, rób jakiekolwiek chcesz figatelle, małe lub większe, warzone albo pieczone, a jeżeli też będziesz chciał, a potrzeba będzie, przydasz rożenków lubo małych, lubo wielkich, lubo też obojga według potrzeby.
Zrobiwszy, spuść na wrzącą wodę, a jeżeli same będziesz chciał dać, odwarzywszy one, odbierz pięknie, włóż pietruszki. A kiedy też na insze potrawy będziesz chciał zażyć, według potrzeby już odwarzone włożysz. Do pieczenia zaś z tejże materyjej robić będziesz wielkie jako bułki groszowego chleba, obwinione w odzieczki, a przydawszy rożenków obojga, wsadzić na patelli w piec albo na brytfannie, a upieczone kraj na grzanki, a dawaj lubo na potrawę, lubo same z rosołem albo jakim chcesz saporem.
..............................................................
Polecam także pomysł na:
              FRYKADELKI Z DROBIU Z ZIEMNIACZKAMI I MARCHEWKĄ GOTOWANĄ

Składniki:
  • 0,50 dag piersi  drobiowej
  • ząbek czosnku
  • majeranek, 
  • pieprz, sól
  • jajko
  • kilka plasterków sera żółtego


Przyrządzić mięso tak, jak na typowe mielone ale bez cebuli. Robimy podłużne frykadelki, w środek można dodać plasterek szynki wędz. i paseczek ogórka konserwowego , potem obsmażamy ze wszystkich stron na oliwie, potem przez 5-10 minut trzymamy pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec duszenia kładziemy na każdej frykadelce plasterek sera żółtego.

poniedziałek, 5 września 2011

sałatki na koniec lata

Już niedługo kończy się lato. Polecam z tej okazji dwie sałatki:z pomidorów z papryką, zaś drugą z kapustą włoską.
Żadna z nich nie jest niczym nadzwyczajnym ale za to bardzo smaczne są obie.
....................................
SAŁATKA Z POMIDORÓW

  • -3 pomidory
  • -3 ziemniaki ugotowane
  • -papryka czerwona nie za duża
  • -papryka (jeden płatek)konserwowa
  • -4 łyżki majonezu
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany
  • -2 łyżki chrzanu
  • -sól, pieprz
  • -kilka gałązek zielonej natki pietruszki

Paprykujemy 2
Ugotowane ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory nie mogą byc zbytnio dojrzałe i je także kroję w kostkę.Paprykę kroję w paski i tak samo konserwowy płatek, który doda lekki smak. Majonez łączę ze śmietaną i chrzanem, doprawiam solą i pieprzem. Polewam tym sosikiem warzywka w naczynku, ozdabiam natką pietruszki. Można też przekroic wzdłuż paprykę, wydrążyc środek, umyc i sałatkę ułożyc w środek polewając sosem.
Sałatka jest pachnąca latem i słońcem
///////////////////////////////////////

druga zaś kompozycja to:
  • -pół główki kapusty włoskiej
  • -2 kiszone ogórki (małosolne dałam)
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • -sól,cukier (do smaku)
  • -4 łyżki oleju słonecznikowego
  • -pęczek natki pietruszki


Kapustę bez wierzchnich liści drobno szatkuję. Nie będę wspominac o obróbce wstępnej, bo to normalne, że mus ją uczynic. Poszatkowaną solę, przykrywam pokrywką i zostawiam na pół godzinki. Ogórki obieram ze skórki i kroję w kostkę. W małym naczynku sok z cytryny rozcieram z solą i cukrem, a na koniec dolewam olej i dokładnie mieszam.
Kapustę pełną skruchy (tj. skruszałą) łączę z ogórkiem, polewam sosem i dokładnie mieszam. Natkę pietruszki drobniutko siekam i posypuję sałatkę. Jest chrupiąca i smakowita.
Gorąco polecam i serdecznie pozdrawiam

sałatka z kiełbasą

Kolejna propozycja ode mnie dla chętnych:
SAŁATKA Z KIEŁBASĄ


  • -pół kg dobrej kiełbasy
  • -25dkg truskawek
  • -kilka listków szpinaku
  • -środkowe listki sałaty
  • -25 dkg główek szpinaku (mogą byc z puszki)
  • -drobny groszek (z mrożonki lub z puszki)
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • -5 łyżek oleju
  • -sól, pieprz i troszkę rzeżuchy

Kiełbaskę kroimy w kostkę, truskawki dzielimy na połówki. Szpinak i sałatę po umyciu wysuszyc. Sok cytrynowy mieszamy z olejem i 2 łyżkami wody. Dodac sól i pieprz. Kiełbasę, groszek, truskawki i szparagi zalewam sosem i dokładnie mieszam ze sobą. Odstawiam na kilka minut by smak rozszedł się po składnikach. Na talerzyku układam liście sałaty i szpinaku i nakładam na to sałatkę. Przyozdabiam rzeżuchą.
I gotowe!


Życzę wszystkim zdrowego smacznego i miłego poniedziałku.
Pozdrawiam serdecznie