niedziela, 4 września 2011

zapiekanka z cukinii i bakłażanów

....no i ostatni wynalazek na dziś to cukinia z bakłażanem.
  • -plaster słoniny lub boczku
  • -2 cebule
  • -1 bakłażan
  • -1 cukinia (ok 0,5 kg)
  • -25 dkg mięsa mielonego
  • -szklanka wywaru mięsnego lub rosołku
  • -sól, pieprz
  • -1 łyżeczka oregano
  • -2 pomidory twardsze
  • -25 dkg sera maasdamer

Słoninę (boczek) i cebulkę kroimy w kostkę. Przygotowujemy bakłażanka, kroimy w plastry, solimy.Po kilku minutach trzeba spłukac i pokroic w kostkę. 1/3 cukinii kroimy w kostkę, a resztę w plastry. Słoninę stapiamy na patelni, dorzucamy mięso mielone i smażymy chwilę. Dodajemy resztę warzyw, oprócz cukinii w plastrach.
Dusimy wszystko ok 10 minut. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. połowę sera kroimy w kostkę i razem z pomidorami dodajemy do smażących się warzyw.
Cukiniowe cudo wygląda właśnie tak


Wszystko zalewamy wywarem mięsnym, doprawiamy solą i pieprzem i oregano. Duszone warzywa wykładamy do naczynia nasmarowanego tłuszczem. Na wierzchu ułożyłam z swoim ulubionym stylu dachówkowym plastry cukinii. Resztę sera uciera, i posypuję zapiekankę.
Wszystko zapiekam w piekarniku ok 30 minut. Podaję z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym lub ziołowym.
Jadełko poszło do degustacji. Pani zadowolona, talerze puste i szykuje się zamówienie.

Polecam wszystkim, bo smaczne i ciekawe w smaku.

zapiekanka ze szparagów

  • -30 dkg mąki
  • -15 dkg margaryny
  • -2 jajka
  • -sól, 1 łyżka soku z cytryny
  • -750g szparagów
  • -1 łyżka margaryny o delikatnym smaku
  • -1 łyżeczka cukru
  • -1,5 kubeczka serka homogenizowanego
  • -1/8 l śmietany
  • -1 pęczek trybulki
  • -pieprz i gałka muszkatałowa

Z mąki, margaryny, jednego jajka i soli zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy folią, wkładamy do lodówki na pół godzinki.
W tym czasie szykujemy szparagi. Gotujemy je ok 15 minut w wodzie z solą, sokiem cytrynowym, delikatną margaryną i niewielką ilością cukru.
Wyjmujemy szparagi i układamy na bibułkę by odsączy z wody.
Serek przekładamy do miski, dodajemy drugie jajko, posiekaną trybulkę i śmietanę, należy dobrze wymieszac, doprawic pieprzem i gałką.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy tworząc okrąg i wykładamy okrągłą formę wyciągając do góry brzegi.
Ciasto należy ponakłuwac widelcem, by powietrze nie tworzyło baniek. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na ok 10 minut. Potem ciasto wyjąc i przestudzic. Wylewamy na nie ser wymieszany ze śmietaną, następnie na wierzchu układamy gwiazdę (ja akurat robię tak-wzór wedle własnej koncepcji) z ugotowanych szparagów.


Zapiekankę należy piec jeszcze ok 35-40 minut na najniższym poziomie piekarnika.


Życzę smacznego !!!!!!! :)

Zapiekanka ze śledzikiem

Zostałam poproszona o poddanie kilku pomysłów na jakieś ciepłe jedzonko ale niecodzienne, kojarzące się z latem. Pani, dla której czasem coś pitraszę zdała się na moje pomysły. Pomyślałam więc, że letnie jadełko to zapiekanki z sezonowych warzyw, zaś niecodziennością będzie zapiekanka ze śledziem. Tak więc mimo niedzieli bawię się w kuchni.
Mała porcja próbna:
  • -ok 1 kg ziemniaków
  • -0,5 kg młodych matiasów
  • -1 cebula
  • -łyżeczka masła
  • -200 g kwaśnej śmietany
  • -4 jajka
  • -sól,biały pieprz
  • -2 łyżki świeżego koperku



Gotuję ziemniaki w mundurkach, a potem po obraniu kroję w grube plastry. Matiasy kroję w kawałki,obraną cebulkę ścieram na największych oczkach. Naczynie do zapiekania smaruję masłem i układam w niej warstwami ziemniaki i śledzie. Śmietanę wymieszałam z jajkami, solą pieprzem i poszatkowanym koperkiem i wylałam na zapiekankę. Resztę masła wiórkuję na wierzch.
Zapiekam ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Do tego polecam sałatki wedle uznania.

Polecam gorąco.

Dalsze moje propozycje wpiszę później, po przygotowaniu.

Pozdrawiam serdecznie