czwartek, 1 września 2011

Czachor Szałot-czacha dymi

Przeżyliśmy podwójne rozpoczęcie roku szkolnego,a teraz czas uzupełnic kalorie. Polecam ślązoczka- czachorowego twora

Składniki do Chachor szałot
  • – 1 kg ziemniaków
  • – 6 jaj
  • – 5 ogórków
  • kiszonych
  • – 30-40 dkg boczku wędzonego
  • – 1 cebula
  • – 1 kg schabu z kością
  • – bułka tarta
  • – mąka
  • – pieprz i sól
.................................


Jajka gotujemy na twardo,a ziemniaki gotujemy w mundurkach.Kroimy boczek
w kostkę, podsmażamy,na sam koniec dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę aż cebula się zeszkli.Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ogórek kiszony i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kotletem
schabowym panierowanym w bułce, jajku i mace.

Tymczasem pani Jesień idzie powoli i przynosi prezentów do woli


Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie,
zaś zacietrzewionym siostrom Wioli i Uli życzę powodzenia w życiu i ciekawszych zajęc w realu i miłego odczepienia się od moich stron. Całusy :)

Hałuski góralskie albo obturgańce lubelskie

Hałuski,pod tą nazwą to potrawa z gór, zaś lubelska nazwa to obturgańce ale to jedno i to samo
(kluski ziemniaczane, których smak przypomina mi gotowanie przez moją Mamę)



Kluseczki przyrządza się z tartych ziemniaków, mąki oraz soli. Utarte na tarce ziemniaki łączymy z tzw.krochmalem (gęsta odstoina powstała po odlaniu „wody“
z utartych ziemniaków). Do masy dodajemy trochę mąki,tak aby ją zagęścić. Wyrabiamy
małe porcje i wrzucamy do wrzątku, a kiedy wypłyną odcedzamy je. Najlepiej
smakują z ciepłym mlekiem, serem lub polane dostępnym tłuszczem.
hałuski zagościły u nas na obiadku.
.........................................................
a teraz inna góralska strawa. To coś podobnego do Parzybrody, tylko u nas daje się kapustę, a tu tylko tłuszczyk i mąkę

Dziadki ze spyrkom


Trzeba ugotować niedużą ilość ziemniaków. Jak już się rozgotują do miękkości
dosypać do nich mąkę. Sypać stopniowo tak, żeby bryjka nie była za gęsta, ale by dobrze się ugotowała. Na patelni należy usmażyć słoninę wędzoną, a potem
polać nią bryjkę.


choc już wieczór i takie potrawy nie są bynajmniej lekkostrawne, polecam jednak poznawanie kuchni z różnych regionów.


Pozdrawiam ciepluśko

wtorek, 30 sierpnia 2011

kwasica i kwasica

Jak śpiewa Golec uOrkiestra: " masz sposób na wszystkie bolączki,bo cuda potrafią twe rączki. Najsłodsza ich tajemnica KWASICA.
O czym śpiewają? właśnie o kwasicy.
Zupa to nic innego jak po naszemu kapuśniak na kiszonej kapuście, a właściwie zupa (polewka ) gotowana na zakwasie z kapusty,przygotowana na boczku. Istnieje też kwasica na drugie danie.
..................................
  • -pól kilo tłustego mięsa (ja dałam golonkę i żeberka)
  • -pół kilo kapusty kiszonej
  • -grzyby
  • -ziele angielskie
  • -liście maggi
  • -2 ząbki czosnku
  • -ziemniaki
..............................
Mięso gotujemy razem z kapustą i wraz z sokiem kapusty i grzybami ( im soku więcej tym lepiej)zalewając wodą tak by tylko zakryc.
Potem doprawiamy przyprawami gdy już wszystko miękkie. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Podajemy jako drugie danie razem. Mięso bardzo fajnie przechodzi smakiem kapusty. Jest to także danie z regionu podkarpackiego i jako zupa i jako drugie danie

Smaczuśnego..................hej!