< Wilczyca Aga Strzęciwilk: CZEKOLADOWA FANTAZJA

niedziela, 20 października 2013

CZEKOLADOWA FANTAZJA

Witam Was bardzo serdecznie. Ostatnio u nas ciasta wiodą prym. Niedzielnie nie mogło obyć się bez szarlotki i wreszcie mogłam zrobić tort dla moich łasuchów. W ten weekend nie mam zamówień więc spokojnie oddałam się eksperymentom.
Tym razem w zestawie z szarlotką z kwaśnych jabłek był tort czekoladowy. Oba ciasta wyszły cudownie smacznie.
Tort robi się dość szybko i jest to łatwy przepis, z resztą jest już ta receptura ( klik) na kartach mojego bloga ale przypomnę...

Biszkopt:
  • 6 dkg masła
  • 4 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • 5 dkg kakao
Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia.

 Masło roztopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę, następnie wlać ostudzone masło, wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut 
Gdy przestygnie przekroić na dwa blaty. Dolną część umieścić ponownie w tortownicy. Nasączyć sokiem wiśniowym lub z czarnej porzeczki by przełamać troszkę smaki.







Masa czekoladowa:

  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 10 dkg masła
  • 25 dkg gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji
Do metalowej miski wsypać 5 dkg cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa zgęstnieje. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. 
Masę wylać na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki.
Miałam zrobić na wierzch polewę czekoladową ale skusiłam się na masę śmietanową z wanilią. Dekoracje zrobione są z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej oraz z karmelu. Inspiracją w dekoracjach był dla mnie wpis u Joli z tego bloga http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2013/10/tort-czekoladowa-sakiewka.html
Mam nadzieję, że takie czekoladowe wariacje przypadną Wam do gustu. Nam bardzo smakował taki wariant z czekoladą. Poniosła mnie fantazja z dekoracją ale najlepiej się ćwiczy na domowych wypiekach dla rodzinki.

Dla przełamania smaku słodkości czekolady, jak wspominałam wcześniej, upieczona została także szarlotka. Kwaśne Renety cudownie sie uprażyły, nie dosładzałam ich zbytnio by smak tych jabłek pozostał dziewiczy. Wierzch i ciasto uzupełniły słodki smak. 
Moja rodzinka ma dziś dzień słodyczy :) na maxa
ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM SŁONECZNEJ, RODZINNEJ NIEDZIELI I SERDECZNIE POZDRAWIAM 

46 komentarzy:

  1. Ojejku :-) wygląda DE LUXE :-) ślinka cieknie :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto mnie powaliło. Fantastyczna dekoracja!!! Jak Ty to stworzyłaś? a środek...sama rozkosz dla podniebienia. Pozdrawiam i podziwiam dalej. Andzia

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) Szarlotkę uwielbiam, a to czekoladowe ciasto wygląda pięknie i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham czekoladowe ciasta ,a ten torcik to istne cudo, mniam zaraz mi ślinka na klawiaturę kapnie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zauroczyły mnie czekoladowe dekoracje , coś pięknego. Oba ciasta wyglądają niezwykle smakowicie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantazja, to właściwa nazwa dla tego smakołyku i z pewnością fantastycznie smakuje, bo na sam wygląd ślinka cieknie, nic nie ujmując szarlotce!!! Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. O tej dekoracji torowej tak od niechcenia piszesz, a ja oczu oderwać nie mogę. Same smakotki u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to taka na szybko w biegu wymyślana dekoracja...wersja próbna. Dziękuję

      Usuń
  8. Jak zwykle bardzo smacznie u Ciebie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort ma tak piękną dekorację że tylko patrzeć i podziwiać. Oba ciesta smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowicie wygląda!!! Już sobie wyobrażam jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry wieczór Agusiu.Jak zwykle stanęłaś na wysokości zadania.Ta przestrzenna dekoracja to po prostu rewelacja,a i smakowo widzę super.Gratuluję weny cukierniczej.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prawdziwa fantazja :)) A mnie czeka właśnie pieczenie tortu - Igula wczoraj kończyła 11 lat i mamy za tydzień urzoczystość. Co prawda przełożona w czasie za względu na przyjazd mojej siostry ale torcik musi być :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. torcik to podstawa, na pewno będzie pyszny. Wszystkiego najlepszego dla córci

      Usuń
  13. Zazdroszczę:D Słodkości idealne - uczta dla zmysłów;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, mniam.......
    Muszę pogadać z żoną.
    Może da się namówić na wypiek... ;)
    Dziękuję za przepis na smakołyki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mimo ,że jest już po niedzieli, ciasto jak i tort wyglądają nadal rewelacyjnie no i ten śpiew słowika cudowny:) Pozdrowień moc posyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam ten śpiew ptaków dlatego nie zmieniam tła muzycznego. Dziękuję

      Usuń
  16. Dużo inspiracji czerpię z Twojego bloga.Masa z tortu już odpisana do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj polecam, polecam, bo ta masa to sama rozkosz. Bardzo mi miło

      Usuń
  17. O Boże!!! Aguś przecież to czekoladowe cudo woła mnie aż tutaj!!! Muszę spróbować, tylko z kakao często mi się oważa:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz delikatnie i powoli dodawać i czuwać. Cieszę się, że torcik Cię przywołał do mne

      Usuń
  18. Wspaniala fantazja, ja chetnie poprobowalabym takiej :) Jablecznik pysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Delicioso!!!!1 y la presentación preciosa, ñam ñam

    OdpowiedzUsuń
  20. Agus pozdrawiam Cie i podziwiam jak zawsze przesylam caluski z tego zabieganego swiata.Justyna M

    OdpowiedzUsuń
  21. Standard u Ciebie. Pięknie, pomysłowo i domyślam się, że ...smacznie. Pozdrawiam Cię, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, było bardzo smacznie, a najlepszy jest ten krem czekoladowy

      Usuń
  22. A u Ciebie Aga jak zwykle z fantazją i w dobrym smaku, pozdrawiam jesiennie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Torcik jak marzenie, a dekoracje wspaniałe. Nawet nie wiem jak mogłabym się przybrać do zrobienia czegoś tak pięknego.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze jest tak, że mam koncepcję przy ozdabianiu ale w rzeczywistości wychodzi zupełna imrowizacja, coś innego od zamierzeń. Dziękuję

      Usuń
  24. Mi już wystarczy samo słowo: czekolada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślę nad tym Ewelciu kochana i może Cię zaskoczę :)

      Usuń
  25. Sam wygląd tortu już zachwyca, a co dopiero jak jeszcze się go skosztuje i posmakuje:) Ja chyba jednak wybrałabym szarlotkę, bo uwielbiam proste ciasta i nie za słodkie:) Twoja wygląda waspaniale:) Pozdrawiam cieplutko. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, tortu czekoladowego nie da się duzo zjeść. Za to szarlotkę ....mmmm...blachę na osłodę do kawy

      Usuń
  26. Ja to się wścieknę chyba! Jak możnarobić takie dekoracje !!! Aga powinnaś stratować w jakimś konkursie cukierniczym ... Naprawdę zamówię u Ciebie figurki na weselny tort !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdzie mi do konkursów, Ania! umarłabym ze stresu! na figurki się piszę, tylko powiedz kiedy żebym się przygotowała :). Dzięki

      Usuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę