< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Zimowy paprykarz

środa, 10 sierpnia 2011

Zimowy paprykarz

Dziś narobiłam kolejną porcję warzywnego paprykarza na zimę. Bardzo dobre, zamiast wędliny na bułkę czy chlebek.
Nie ma dużo wydatków i pracy przy tym, a smak doskonały. Zbieramy już na działce plony więc warto wykorzystać różne pomysły.
...........................
  • Paprykarz:
  • pomidory 3,5 kg
  • cebula 0,5 kg
  • marchew 0,5 kg
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • ryż 1 szklanka
  • olej 0,5 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
papryka w proszku do smakuPaprykujemy 2
.................................

Pomidory przelewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki kroimy w małą kostkę. Cebule drobno siekamy. Warzywa gotujemy w małej ilości wody ok. 45 min często mieszając. Po tym czasie wlewamy olej, wsypujemy ryż, doprawiamy do smaku i gotujemy następne 45 min ciągle mieszając. Gorący paprykarz przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 30 min.

i gotowe.

Życzę smacznego wszystkim :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę