< Wilczyca Aga Strzęciwilk: Zapiekanka makaronowa

czwartek, 11 sierpnia 2011

Zapiekanka makaronowa

Mój wynalazek, który moja rodzinka bardzo lubi jako różności makaronowe.
Korzystając z dostępnych własnych warzywek i koncepcji dzis zrobiłam zapiekankę. Nie wiem czy posiada jakąś nazwę, bo otwieram lodówę, patrzę i cuduję.
Podam tylko pomysł, może jeszcze ją zmoderujecie?

składniki:
  • -ugotowany makaron ok. 2 garści (rurki)
  • -2 bakłażany
  • -sól,czosnek, pieprz, tymianek, oregano,
  • -2 czerwone papryki
  • -olej
  • -mięso mielone (najlepsza wołowina, ale jak kto woli)
  • -pół litra mleka
  • -ok. 7 łyżek mąki
  • -mały jogurt naturalny
  • -2 jajka
  • -10 dkg sera owczego (może być inny o zbliżonym smaku)pokrojony w kostkę
  • -sok z cytryny
....................................



Makaron ugotować i odsączyć. Bakłażany pokroić w plastry, posolić i po ok 10 minutach spłukać i zostawić by pozbyć się nadmiaru soku. Przygotować paprykę i pokroić w cienkie paski, czosnek wycisnąć, Mięso usmażyć na patelni dodając kawałki bakłażana, papryki i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Doprawić ziołami.

Masę mięsno-warzywną można wymieszać z makaronem lub układać warstwami w naczyniu do zapiekania.
Gotujemy mleko, dodając mąkę .....cały czas mieszamy ok 1 min.
Następnie wyłączamy i dodajemy jogurt, jajka i 3/4 porcji sera, Cytryna,sól, pieprz do smaku.
Wylewamy na zapiekankę i pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach, przed końcem posypujemy resztą sera.

To danie kojarzy mi się z kuchnią grecką jakoś tak i polecam do tego sałatkę z kapusty pekińkiej o delikatnym smaku.


Pozdrawiam Was :) życząc smacznego


3 komentarze:

  1. Uwielbiam zapiekanki a myślę że wykorzystam przepis:)
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. przede wszystkim nie jest pracochłonny, a do tego smakowity. Ja również dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ps. dzięki za rewizytę :) Będę tu zaglądać, może znajdę kolejne przepisy łatwe i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę