Korzystając z dostępnych własnych warzywek i koncepcji dzis zrobiłam zapiekankę. Nie wiem czy posiada jakąś nazwę, bo otwieram lodówę, patrzę i cuduję.
Podam tylko pomysł, może jeszcze ją zmoderujecie?
składniki:
- -ugotowany makaron ok. 2 garści (rurki)
- -2 bakłażany
- -sól,czosnek, pieprz, tymianek, oregano,
- -2 czerwone papryki
- -olej
- -mięso mielone (najlepsza wołowina, ale jak kto woli)
- -pół litra mleka
- -ok. 7 łyżek mąki
- -mały jogurt naturalny
- -2 jajka
- -10 dkg sera owczego (może być inny o zbliżonym smaku)pokrojony w kostkę
- -sok z cytryny
Makaron ugotować i odsączyć. Bakłażany pokroić w plastry, posolić i po ok 10 minutach spłukać i zostawić by pozbyć się nadmiaru soku. Przygotować paprykę i pokroić w cienkie paski, czosnek wycisnąć, Mięso usmażyć na patelni dodając kawałki bakłażana, papryki i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Doprawić ziołami.
Masę mięsno-warzywną można wymieszać z makaronem lub układać warstwami w naczyniu do zapiekania.
Gotujemy mleko, dodając mąkę .....cały czas mieszamy ok 1 min.
Następnie wyłączamy i dodajemy jogurt, jajka i 3/4 porcji sera, Cytryna,sól, pieprz do smaku.
Wylewamy na zapiekankę i pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach, przed końcem posypujemy resztą sera.
To danie kojarzy mi się z kuchnią grecką jakoś tak i polecam do tego sałatkę z kapusty pekińkiej o delikatnym smaku.
Pozdrawiam Was :) życząc smacznego
Uwielbiam zapiekanki a myślę że wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
przede wszystkim nie jest pracochłonny, a do tego smakowity. Ja również dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPs. dzięki za rewizytę :) Będę tu zaglądać, może znajdę kolejne przepisy łatwe i smaczne:)
OdpowiedzUsuń