< Agnieszka Rucińska - moje mniam: SERNIK WANILIOWY NA SUPER KRUCHYM CIEŚCIE

niedziela, 4 października 2015

SERNIK WANILIOWY NA SUPER KRUCHYM CIEŚCIE

...ale jeszcze nie zjedzony- bo wszyscy śpią, a ja skoro świt degustuję przy kawusi :) Upiekłam go wczoraj wieczorem i spokojnie miał czas by wystygnąć.

Co tydzień piekę szarlotki różnego rodzaju, ale ostatnio moje Ślubne Szczęście po cichuśku mi szepnęło, że ma ogromną chęć na sernik. No to czemu nie? w końcu każde ciasto jest na prośbę tych , dla których z lubością pitraszę na co dzień. Fakt faktem sernika to ja dawno nie robiłam....czemu? nie mam pojęcia.
Oczywiście najlepszy jest przepis wielokrotnie wypróbowany więc sięgnęłam do mojego folderu Pdf i otworzyłam przepis na KRAKOWSKI SERNIK BABCI WALERII. Nie, ta Pani to nie moja babcia, ale sernik wychodzi obłędnie pyszny i babciowy. Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Szaleństwa Magarytki. Wiele razy już go piekłam i polecam wszystkim, bo warto się skusić.
Wspaniałe kruche ciasto (które stosuję też do innych słodkości), puszysta i smaczna masa serowa...niebo w gębie.

A oto owa receptura:

szklanka klasyczna o pojemności 250ml

pyszne kruche ciasto

  • 200g masła
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 ugotowane żółtka
  • szczypta soli

Żółtka należy przetrzeć, a potem wymieszać z resztą składników. Szybkimi ruchami trzeba zagnieść gładkie ciasto i schować je do lodówki na godzinkę. W tym czasie można zrobić masę serową.

Masa serowa

  • 8 dużych jajek
  • 1, 30 kg twarogu
  • 1,5 szklanki cukru pudru (dałam mniej niż w oryginalnym przepisie)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200ml śmietanki 30%
  • 200g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • rodzynki
  • tarta skórka z cytryny
  • zapach waniliowy

I Faza - wstępna

Twaróg zmielić dwa razy w maszynce.
Żółtka oddzielić od białek
Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietankę dokładnie wymieszać ze sobą.

II Faza- zasadnicza

Masło utrzeć na gładką masę, dodawać po jednym żółtku z łyżką cukru pudru. Ucierać na gładką masę. Potem stopniowo dodawać po łyżce mielonego twarogu i powoli , dokładnie łączyć składniki. Wlać mąkę wymieszaną ze śmietanką.
Teraz nalezy ubić pianę z białek i dodać ją do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Dodać rodzynki, tartą skórkę z cytryny i inne bakalie wedle upodobań.

III Faza- wykańczająca

Kruche ciasto już schłodzone należy wyłożyć na blaszkę (25x40cm) uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rozwałkowujemy je na płasko, na samo dno blaszki - bez rantów.
Gęsto nakłuć widelcem (jako świetny dziurkacz sprawdziła się tu moja wnusia)
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Wstawić ciasto aby się zrumieniło na 10 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni. Na podpieczone ciacho wylać masę serową. Można zostawić trochę ciasta by zrobić krateczkę na wierzchu. Wstawić do piekarnika z obniżoną temperaturą.

IV Faza- wyczekująca

Sernik piec w 160 stopniach (grzałki góra- dół) przez ok. 80 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki w piekarniku i czekać około godzinkę. U mnie najlepiej sprawdza się pieczenie sernika na wieczór, wtedy spokojnie wystygnie do rana.

V Faza- końcowa

Upieczony sernik można przyozdobić lukrem. Cukier puder (ilość zależna od tego jak dużo chcemy lukru) 1 szkl. wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną gorącej wody. Polać sernik. Poczekać chwilkę aż zastygnie.

VI Faza- pochłaniąjąca
...i można zajadać...uzależnia....można oszaleć z wrażenia....UWAGA! SZYBKO ZNIKA!



13 komentarzy:

  1. Też piekę ten sernik i potwierdzam, jest delikatny.Również rzadko piekę serniki, sama nie wiem dlaczego.Obowiążkowo z kratką na święta - zamówienie Małżowinka a potem....zapominam o tym cieście.
    Dziś w planach oponki, ser kupiony.tylko gdzieś posiałam rewelacyjny przepis na nie i musze przetrzepać net.
    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie ja też nie wiem czemu serniki tak rzadko się produkują, jest tyle smacznych wersji przecież. Ostatni raz piekłam na urodziny Męża w grudniu, a potem na Wielkanoc

      Usuń
  2. Ale się rozszalałaś z przepisami, no jestem pod wrażeniem... i jeszcze mnie kusisz ciastem mojej babci... Ech, zła kobieta jesteś, no zła, bo bym zjadła, a to ciasto tak daleko ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadrabiam zaległości w blogowaniu, bo nazbierało się tego, że ho ho! Chwała Twojej Babci za ten sernik i recepturę. Jest obłędny!
      Ciasto bym Ci podrzuciła, ale było zamieszkiwać w Pile?

      Usuń
  3. Agusiu przede wszystkim szczere gratulacje z powodu wygranego konkursu. Dopiero dzisiaj udało mi się dotrzeć na Twojego bloga i cieszę się razem z Tobą. Zasłużone zwycięstwo.

    Serniczek z pewnością pyszny. Zresztą uwielbiam serniki :)


    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) bardzo lubię sernik, a tez rzadko piekę. Ostatnio szarlotki na okrągło, bo jabłek urodzaj. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik jest zawsze dobry. Uwielbiam, kocham....

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba spróbować tego przepisu, bo nie mam ręki do serników. I kilka lat temu poddałam się i nie piekę tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez ostatnio jadłem domowy sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No to trzea się przekonać, czy szybko znika:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cóż sernik u mnie to tylko na święta, za leniwa jestem, ale Twój wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepadam za sernikami, w szczególności na Boże Narodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widać , że Twój sernik jest wyśmienity. Sernik to ciasto które najszybciej znika na różnych imprezach. Pozdrawiam ciepło !!!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę