< Wilczyca Aga Strzęciwilk: SZARLOTKA Z MIĘTOWĄ NUTKĄ

sobota, 10 października 2015

SZARLOTKA Z MIĘTOWĄ NUTKĄ

 Na Facebooku zostałam zaproszona do weekendowego pieczenia ciasta z jabłkami. Oczywiście jak co tydzień u mnie króluje szarlotka więc namawiać mnie nie trzeba było. .
Od jakiegoś czasu wykorzystuję przepis na kruche ciasto z bloga Margarytki. Nawet sernik z poprzedniego wpisu jest na tym spodzie. Żeby nie było klasycznie to do jabłek dodałam kilka poszatkowanych listków mięty i wyszło super


Ciasto jest wspaniałe i choć się powtarzam będę je ciągle zachwalać

  • 200g masła
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 ugotowane żółtka
  • szczypta soli

Żółtka należy przetrzeć, a potem wymieszać z resztą składników. Szybkimi ruchami trzeba zagnieść gładkie ciasto i schować je do lodówki na godzinkę.

Przez ten czas jabłka nalezy obrać i pokroić w dowolne kawałki. Potem lekko uprażyć w garnku. Cukier dodajemy w zalezności od tego jaki smak mają jabłuszka. Ja dodałam jeszcze listki mięty

Kruche ciasto już schłodzone należy wyłożyć na blaszkę (25x40cm) uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rozwałkowujemy je na płasko, na samo dno blaszki - bez rantów.
Gęsto nakłuć widelcem (jako świetny dziurkacz sprawdziła się tu moja wnusia)
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Wstawić ciasto aby się zrumieniło na 10 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć uprażone jabłka, posypać cynamonem i kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec (góra dół bez termoobiegu) około 1 godzinę.
Wystudzić (albo i nie), zajadać

Wspólne pieczenie zorganizowała Bożenka. Udział wzięli:
Moje Małe Czarowanie - Dorota
Z kuchni do kuchni- Kaśka
Izioni pyszne smaki- Iwonka
Sama słodycz u Asi - Joanna
Danusia Z.
Cookpl - Patryk
a kto jeszcze dołączy...okaże się w poniedziałek

zapraszamy do wspólnych wypieków

12 komentarzy:

  1. Przepis zabieram. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna szarlotka :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna Twoja szarlotka Aguś dzięki że do nas dołączyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności u Ciebie. szarlotkę uwielbiam.Takiej jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szarlotki, Twoja pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna szarlotka. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas też dziś szarlotka jak przystało na ta porę roku, nieznudzona prościutka na kruchym cieście. Następnym razem dodam mięty mam taka w doniczce z nutką cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To, że rodzinę rozpieszczasz wiadomo:-) Twoje ekserymenty kulinarne zbierają piękne żniwo !
    Z serca gratuluję wygranych w konkursie. I tytułu Blogera Lubelszczyzny.Ale emocje !!!
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
    Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Z mietą to dla mnie nowość , ale wierzę na słowo że jest super. Pozdrawiam ciepło .

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę