< Wilczyca Aga Strzęciwilk: SYLWESTROWY ZAWRÓT GŁOWY

niedziela, 29 grudnia 2013

SYLWESTROWY ZAWRÓT GŁOWY

CZYLI CO NA STÓŁ W SYLWESTROWĄ NOC....

No i przeszły Święta, a ja Was witam w nastroju sylwestrowym obmyślając menu. Dziękuje serdecznie za wszystkie życzenia. Ja niestety w tym roku nawaliłam i niewysłane kartki leżą na regale. Nie wyrobiłam się i mam nadzieję, że wybaczycie. Nie umniejsza to faktu, że wszystkim Wam życzę tak jak napisałam w ostatnim wpisie wszystkiego tego czego i sobie życzę, czyli wszystkiego co najpiękniejsze.
Na Noworoczne życzenia jest zaś jeszcze chwilka.


Co można przygotować by nie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni?
 Polecam BAMBOCZKI , które robiłam na komunię. Można zrobić je dzień wcześniej, a potem podgrzać w piekarniku przed podaniem.
Są wyjątkowe, delikatne i zaskakują wyśmienitym smakiem.
Dokładny przepis znajdziecie w TYM MIEJSCU. Bamboczki to nic innego jak pomidory z mozzarellą zapiekane w cieście. Podaje się je jako przystawkę lub dodatek do mięsa.
W sylwestrowym menu połączyłabym je z szaszłykiem mięsno warzywnym.




Druga propozycja to danie z kurczaka, w którym można wyczuć namiętną perwersję smaków.
Kurczak z bananami.

Nie każdy lubi połączenie mięsa z owocami jednakże moi goście bardzo chwalili to danie biorąc dokładkę.
Wbrew pozorom nie jest to czasochłonne, więc można śmiało przygotować na tę wyjątkową noc. Przepis na ten smakołyk znajdziecie w tym MIEJSCU na moim blogu.



Powiem szczerze, że nawet mój mąż nie lubiący takich wynalazków bardzo chwalił to danie.


Roladki z szynki lekko zapiekane też zawsze robią furrorę. Zazwyczaj podaję je na początku imprezy. Są delikatne, a farsz można robić na wiele sposobów.
Zapiekamy le delikatnie by ser  lekko się rozpuścił. Całą tajemnicę ukryłam pod TYM WPISEM
Danie daje możliwość wielu kombinacji o to jest duży plus, bo na każdą imprezę można zmieniać smaki.






A u nas po świętach wszystkich naszła chęć na coś innego i mało świątecznego. Wszystko co było potrzebne znalazłam w lodówce i w ten sposób powstała pyszna pizza.


Tym czasem szykujmy się na tę wyjątkową noc. Choć przyznam szczerze, że wcale mi się nie weseli z tego powodu, bo z czego tu się cieszyć? z tego, że kolejny rok za nami? przydałoby się zatrzymać czas choć na trochę.....
Miłego wieczoru

9 komentarzy:

  1. Wszystkie propozycje bardzo fajne, na pewno zrobię szynki z farszem : szybkie i super się prezentują. Buziaki i miłego wieczoru sylwestrowego !

    OdpowiedzUsuń
  2. Agus wczoraj wlasnie myslalam o tych Twoich Bamboczkach a Ty mi tu przepis na tacy podajesz.Zrobie je bo mam ochote na cos z pomidorkiem,choc te pomidory grudniowe juz tak dobre nie sa....Zrobie chyba tez krokiety i barszczyk. Pozdrawiam i zycze udanego Sylwestra.Justyna M

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguniu droga witam poświątecznie super przepisy ale te roladki z szynki jutro z samego rana męża gonbię do garów już poczytał i poatrzał i ma tak zrobić jak ty tutaj prezentujesz takie smaczki lubię zdrowia życzę i szczęśliwego nowego roku oraz buziaki ślę z podziękowaniami za pyszne pzrepisy Marii

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za te bombki,super wygladaja i pewnie tak smakują...Szczęśliwego Nowego Roku życzę

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za pyszne przepisy :)
    Szczęśliwego Nowego Roku-życzy Tobie i Twojej Rodzince Tereska z Rodzinką
    pa pa
    pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Od samego czytania zrobiłam się głodna ;-) Same pyszności.
    Pozdrawiam Cię Droga Agnieszko i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie jak zwykle pysznie! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę