< Wilczyca Aga Strzęciwilk: ...KROKODYLA DAJ MI LUBY

niedziela, 18 sierpnia 2013

...KROKODYLA DAJ MI LUBY

Dzień dobry wszystkim.
Dzisiejszy wpis będzie iście ogórkowy. Jako, że na działce trwa wysyp tego warzywa trzeba było przerobić większość.
Kiszone, konserwowe, w różnych postaciach...ogórki zawsze cieszą się dużą popularnością.
Dziś chciałabym przedstawić dwa sposoby na ogórki.
Rok temu dostałam przepis od koleżanki na ogórki "krokodylki" Co prawda było już po zbiorach ale w tym roku postanowiłam zrobić ten wynalazek.


              OGÓRKI KROKODYLKI



  • 2 kg malutkich ogórków
  • 2 główki czosnku
  • 1 kg cukru
  • 1,5 szkl octu
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 1,5 -2 łyżeczki sproszkowanej chili (pieprz cayenne)
  • 6 łyżek oleju

Ogórki pokroić na pół, posypać solą ( co jakiś czas mieszam). Po 3 godzinach odlać sok. Posypać chili i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Polać rozgrzanym na patelni olejem, a następnie gorącą zalewą (cukier + ocet). Odstawić na 3-6 godzin. (ja zostawiam do następnego dnia wtedy jeszcze bardziej się marszczą)Do słoiczków (dżemowych lub mniejszych - wg uznania)Nałożyć ogórki + czosnek i zalać zalewą (można ją podgrzać). Pasteryzować 10 min.
Jeśli mamy większe ogórki można pokroić je w słupki. Zachowują się tak samo jak te maluśkie w całości.
Krokodylki są wyśmienite do chrupania czy jako dodatek do sałatki . Są pikantne w konkretnym smaku słodko- winnym. Moje zbyt krótko odstały (z braku czasu), ale smak mają taki jak trzeba.

Drugi sposób to przepis od Kazika.
Jest to rodzaj sałatki i jest bardzo smaczna. Nie omieszkałam otworzyć jeden słoik by nie spróbować. Ogórki wymieszane z papryką, chrupiące, wręcz wykwintne. Podniebienie wyczuwa smak winno-słodki, a po chwili daje się odczuć rozkosz papryczki chilli . Polecam ten przepis również, bo warto.
Przepis cytuję za autorem:

SAŁATKA OGÓRKOWO-PAPRYKOWA

Składniki.


  • 1,75 kg świeżych ogórków(najlepiej niezbyt wyrośnięte);
  • 0,5 kg cebuli;
  • 1,5 kg owoców papryki;
  • 25 g soli;
  • 10 g cukru;
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego/zielonego mielonego;
  • 20 liści laurowych;
  • 10 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka nasion kopru;
  • 100 ml oleju z pestek winogron (ja dałam zwykłą oliwę)
  • 0,5 l octu winnego/jabłkowego ( u mnie ocet spirytusowy)
  • 0,5 l wody.
  • 3 strączki ostrej papryki (Anaheim, Fresno, Serrano, Habanero), może być suszonej.


Oraz jako opakowanie:

- 12 słoiczków (300 ml)po dżemie.
Przygotować zalewę: liście laurowe i ziele angielski gotujemy 10 minut w 0,5l wody, dodajemy ewentualnie ocet spirytusowy. Zagotować,wystudzić i odcedzić.

Ogórki dokładnie myjemy, wyrośnięte(ale bez zbyt dużych gniazd nasiennych) obieramy, średnie pozostawiamy ze skórką, szatkujemy na grubość 1,5-2 mm, paprykę kroimy w paski tej samej grubości,
cebulę w piórka nieco cieńsze, całość mieszamy z solą , cukrem oraz pieprzem i nasionami kopru. Pozostawiamy na 1-2 godziny , co jakiś czas delikatnie mieszając.

Do odcedzonego wywaru z liści i ziela dodajemy olej, ocet winny/jabłkowy, przelewamy do sałatki, mieszamy i zostawiamy na 1 godzinę „do przegryzienia”.

Wkładamy do słoiczków, do 6 z nich wkładaj po pół papryczki ostrej (możesz więcej ale to już rzecz gustu i własne ryzyko) z boku na ściance słoiczka (tak by były widoczne celem rozpoznania zawartości) i uzupełniamy słoiczki sokiem powstałym podczas wstępnej obróbki.

Pasteryzuj (temp. 80-85 º C) przez 7-10 minut.
Nie wiem jak Wy ale ja mam dni takie, że pikantne rzeczy jadłabym bez przerwy. Jestem pewna, że taka przekąska zaspokoi moje zachcianki i zawsze jest pod ręką.
Kochani, bardzo dziękuję za odwiedziny i każde słowo. 
Życzę wszystkim wspaniałej, rodzinnej niedzieli i serdecznie pozdrawiam. A teraz biorę się za obiadek i niedzielne słodkości.
Kurczak faszerowany już wskoczył do piekarnika 

Do następnego...i życzę SMACZNEGO !

14 komentarzy:

  1. Fajny przepis lubię warzywa jeść ale u mnie w domu rzadko robi się warzywa lub lekkie potrawy,miłej niedzieli życzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale z Ciebie jest boska kucharka. ogórki lubię pod każdą postacią. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis na ogórki - żadnego nie znam i być może spróbuję.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za mniamuśne przepisy :)
    skorzystam na pewno.
    pozdrawiam serdecznie
    papuszki

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepisy mi nie znane więc dziekuję i wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agus u Ciebie jak zwykle smacznie,kolorowo i pracowicie.Przepisy super.U mnie dzis sernik na zimno na zyczenie starszego syna:)Pozdrawiam i milego tygodnia zyczę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie dziś ze słodkości były babeczki, muffiny i szarlotka. Serniki ostatnio robiłam co kilka dni, więc odpoczywamy. Dziękuję Justyś i wzajemnie

      Usuń
  7. Ogórki wyglądają smakowicie- u nas od lat królują ogórki po kaszubsku. Nowym hitem są kiszone- pasteryzowane(takie którym przerywa się proces kiszenia, czy jakoś tak- sama nie robiłam jeszcze, wiec przepisu nie pamiętam, ale jak byś chciała- to popytam rodziców)Są po prostu genialne! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja bardzo chętnie poznam przepis na te ogóraski

      Usuń
    2. Ale się dziś oszukałam- czy ty jesteś zainteresowana tym przepisem- niedługo się u mnie pojawi:)

      Usuń
  8. Kiedyś pod tym samym hasłem zrobiłam krokodyla sznurkowego, pora przymierzyć się do ogórkowego:)))Dzięki za wspaniałe przepisy.
    Pozdrowień moc posyłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogórki uwielbiam - najbardziej kiszone mojej Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwsze robię od lat, a drugi przepis wykorzystam jak zdobędę ekologiczne składniki:-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę