< Wilczyca Aga Strzęciwilk: SIĘ OBŁOWIŁ !

czwartek, 2 maja 2013

SIĘ OBŁOWIŁ !

A co!
Biszkopt się obłowił, a właściwie awansował. Bo w końcu dlaczego biszkopt ma się kojarzyć tylko ze słodyczami?
Skoro kruche ciasto można robić w wytrawnej wersji, więc pulchne biszkoptowe ciasto także ma do tego prawo.
Dziś polecam Wam roladę biszkoptową z nadzieniem mięsnym, myślę, że ten pomysł Wam się spodoba.
Farsz do tego możemy wymyślać jaki chcemy i urozmaicać go wszelkimi dodatkami.
To jedna z przystawek jakie zawitają u mnie na stole komunijnym.

Biszkopt z mięsem

 

Składniki

Biszkopt:
  • 30 dkg sera żółtego
  • 6 jajek
  • 0,5 kg pieczarek (można pominąć)
  • 4 pełne łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • pieprz, sól
  • olej
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • pęczek natki pietruszki
  • paluszki krabowe
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: min.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodać kolejno po jednym żółtku, na koniec starty drobno żółty ser i majonez. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. ok 200 stopni ok 20 minut.

Piersi drobiowe po umyciu przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić. Mięso układamy na upieczone ciasto, posypać solą i pieprzem. Na to wysypać poszatkowaną drobno natkę pietruszki. Pieczarki i cebulę pokroić i lekko podsmażyć na oleju doprawiając do smaku. Gotowe warzywa ułożyć na mięsnych produktach na biszkopcie. Na jednym brzegu ułożyć paluszki krabowe wzdłuż krótszego boku ciasta i właśnie z tej strony zacząć zwijać delikatnie roladę. Całość delikatnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem , przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok 30-40 minut. Oczywiście całe wypełnienie możemy zrobić wedle własnego uznania, to jest tylko moja propozycja. 
Całość wychodzi niebywale pulchna o smaku serowym, można polać delikatnie sosem ale to już od Was zależy co do tego podacie.
Życzę smacznego !


 




14 komentarzy:

  1. no proszę, biszkopt na wytrawnie :) super pomysłowo, gratuluję polotu :) no i dziękuję za skowronka w moich uszach

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś takiego , biszkopt na słono? To trzeba spróbować! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super połączenie. Smakuje zapewnie wybornie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Znowu interesujący przepis. Też go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny przepis, chyba bym nie wpadła na wytrawny biszkopt:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję po stronie bardzo interesujących dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały i oryginalny przepis! Pierwszy raz o czymś takim czytam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł, rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały pomysł z tym wytrawnym biszkoptem. Ostatnio zrobiłam coś podobnego z ciastem do szarlotki, nie dodałam cukru a soli i oregano i stało się wspaniałą podstawą do tartej z brokułami i szynką. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały pomysł z tym wytrawnym biszkoptem. Ostatnio zrobiłam coś podobnego z ciastem do szarlotki, nie dodałam cukru a soli i oregano, i stało się wspaniałą podstawą do tartej z brokułami i szynką. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ Ty masz pomysły Zdolna Kobieto ;)
    Wygląda to mega smakowicie!!!
    Nawet nie mogę sobie wyobrazić jak smakuje:)
    Ale goście na uroczystości komunijnej będą mieli wyżerkę!!!
    Normalnie zazdroszczę... uch!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawostka , interesujący przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę