Biszkopt się obłowił, a właściwie awansował. Bo w końcu dlaczego biszkopt ma się kojarzyć tylko ze słodyczami?
Skoro kruche ciasto można robić w wytrawnej wersji, więc pulchne biszkoptowe ciasto także ma do tego prawo.
Dziś polecam Wam roladę biszkoptową z nadzieniem mięsnym, myślę, że ten pomysł Wam się spodoba.
Farsz do tego możemy wymyślać jaki chcemy i urozmaicać go wszelkimi dodatkami.
To jedna z przystawek jakie zawitają u mnie na stole komunijnym.
Biszkopt z mięsem
Składniki
Biszkopt:- 30 dkg sera żółtego
- 6 jajek
- 0,5 kg pieczarek (można pominąć)
- 4 pełne łyżki majonezu
- 1 cebula
- pieprz, sól
- olej
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- paluszki krabowe
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: min.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodać
kolejno po jednym żółtku, na koniec starty drobno żółty ser i majonez.
Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Piec w temp. ok 200 stopni ok 20 minut.
Piersi drobiowe po umyciu przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić. Mięso układamy na upieczone ciasto, posypać solą i pieprzem. Na to wysypać poszatkowaną drobno natkę pietruszki.
Pieczarki i cebulę pokroić i lekko podsmażyć na oleju doprawiając do smaku. Gotowe warzywa ułożyć na mięsnych produktach na biszkopcie. Na jednym brzegu ułożyć paluszki krabowe wzdłuż krótszego boku ciasta i właśnie z tej strony zacząć zwijać delikatnie roladę.
Całość delikatnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem , przykryć folią aluminiową i piec jeszcze ok 30-40 minut.
Oczywiście całe wypełnienie możemy zrobić wedle własnego uznania, to jest tylko moja propozycja.
Całość wychodzi niebywale pulchna o smaku serowym, można polać delikatnie sosem ale to już od Was zależy co do tego podacie.
Życzę smacznego !
no proszę, biszkopt na wytrawnie :) super pomysłowo, gratuluję polotu :) no i dziękuję za skowronka w moich uszach
OdpowiedzUsuńCoś takiego , biszkopt na słono? To trzeba spróbować! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAle super połączenie. Smakuje zapewnie wybornie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciekawie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńZnowu interesujący przepis. Też go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńGenialny przepis, chyba bym nie wpadła na wytrawny biszkopt:)
OdpowiedzUsuńZapisuję po stronie bardzo interesujących dań :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały i oryginalny przepis! Pierwszy raz o czymś takim czytam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńPychotka !
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł z tym wytrawnym biszkoptem. Ostatnio zrobiłam coś podobnego z ciastem do szarlotki, nie dodałam cukru a soli i oregano i stało się wspaniałą podstawą do tartej z brokułami i szynką. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł z tym wytrawnym biszkoptem. Ostatnio zrobiłam coś podobnego z ciastem do szarlotki, nie dodałam cukru a soli i oregano, i stało się wspaniałą podstawą do tartej z brokułami i szynką. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAleż Ty masz pomysły Zdolna Kobieto ;)
OdpowiedzUsuńWygląda to mega smakowicie!!!
Nawet nie mogę sobie wyobrazić jak smakuje:)
Ale goście na uroczystości komunijnej będą mieli wyżerkę!!!
Normalnie zazdroszczę... uch!!!
ciekawostka , interesujący przepis ;)
OdpowiedzUsuń