U mnie jak zwykle nie może obyć się bez doświadczeń kulinarnych. Ostatnio naleciało mnie na pierś drobiową , pewnie tak mam po tych kulkach chińskich.
Tym razem znowu kulki ale ciut inaczej.
Do tego wynalazku potrzebujemy:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- zioła dalmatyńskie
- 1 cebula
- 1/2 szkl. rosołu
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. mleka
- posiekana natka pietruszki
- papryka surowa
- sól, pieprz
- czupryca czerwona
- 2 jajka
- lekko ugotowany cieniutki makaron
Przygotowanie
Piersi z kurczaka ugotować, rosołek zostawić.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekaną cebulę, lekko przesmażyć. Dodać pokrojone drobno piersi. Chwilę smażyć i podlać rosołkiem. Dodać pokrojoną paprykę, doprawić i chwilę dusić.
Mąkę wymieszać z mlekiem i natką pietruszki i przyprawami. Wlać do mięsa i stale mieszać aż zgęstnieje i zrobi się jednolita masa odstająca od patelni. Wystudzić. Ugotować drobny makaron ale tak by był niedogotowany.
W miseczce roztrzepać jajka , z masy formować kulki, zanurzać w jajku i obtaczać w makaronie. Można piec w piekarniku lub smażyć na patelni.
Ja zrobiłam też kilka sztuk bez makaronu, a obtoczone w płatkach kukurydzianych.
Danie rewelacyjne! Nie daje się do tego już ziemniaków ani ryżu, bo jest dość sycące. W zupełności wystarczy jako dodatek sałatka.
Smak? wszystko zależy jak doprawicie . Zamiast papryki można dodać pieczarki, myślę, że tez będzie bardzo smaczne.
Ostatnio zabiegana jestem, mam dużo zaległości blogowych w mojej kuchni. Praca pochłania wolne chwile. Do tego zaczęły się porządki świąteczne, choć aura nie sprzyja klimatowi Wielkiej Nocy.
Cóż...trzeba sobie radzić na wszystkie sposoby. Grunt, że mam już okna pomyte i firaneczki wiszą pachnące . Reszta potem, powoli i bez szaleństw.
Są różne sposoby na porządki świąteczne. Oto jeden z nich:
Dziękuję Wam bardzo serdecznie za odwiedziny. Gorąco witam nowych gości wśród obserwatorów i na Facebook.
Życzę każdemu pięknej, rodzinnej i słonecznej niedzieli oraz wilczego apetytu.
Pozdrawiam
Już posprzątałam dom przy pomocy klawisza "usuń"
OdpowiedzUsuńja dopiero szykuję folder :)
Usuńkosmicznie wygląda i ... na pewno tak smakuje
OdpowiedzUsuńpozdrówka Aguś
dzięki. Buziaki Asiu!
Usuńsmakowity przepis, ale najbardziej podoba mi się pomysł na sprzątanie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhe, he mnie też przypadł do gustu :)
UsuńHaha, ależ się uśmiałam ze sposobu na sprzątanie :)
OdpowiedzUsuńA obiadki w Twoim wydaniu to z pewnością raj dla podniebienia :)
Dziękuję, staram się
UsuńCiekawe danie z piersi, tylko, gdzie ja dostanę zioła dalmatyńskie, albo czuprycę czerwoną. U mnie w sklepach sama rutyna, nie wychylają się zbytnio! Z rady dotyczącej sprzątania należałoby skorzystać, z korzyścią dla zdrowia,co się odwlecze, to nie uciecze! Pozdrawiam i tęsknie za wiosną, bo dziś u nas było -18C.
OdpowiedzUsuńDanielo, u mnie w sklepie osiedlowym są gigantyczne półki z całą kolekcją ziół różnych firm. Jest też czupryca i zioła dalmatyńskie firmy Kotanyi
UsuńAch, ja już szczerze mówiąc mam dosyć tej zimy... a pomysł z pozbyciem się bałaganu bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńWskazówka na sprzątanie jest rewelacyjna:D Uśmiałam się:D
OdpowiedzUsuńJedzenie pewnie smaczne. Ciekawi wygląda. Wskazówki już widziałam i cały czas się śmieję czytając je. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie i jeszcze mnie rozbawiłaś :)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie .Jak zwykle !
OdpowiedzUsuńWskazówki rewelacyjne ,jutro zastosuję się do nich hi hi!
Ja zastosuję te wskazówki, choć częściowo. Naprawdę z Wielkim Sprzątaniem czekam na wiosnę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich serdecznie- nie dajcie się zwariować:-)
Ja choć częściowo -dostosuję się do wskazówek.
OdpowiedzUsuńNie można dać się zwariować:-)
Pierwszy raz słyszę o ziołach dalmatyńskich-zainspirowałaś mnie tym przepisem:)chyba dzisiaj kuchnie posprzątam Twoim sposobem:))
OdpowiedzUsuńPiję wino, trzymam nogi prawie na stole, muszę jeszcze założyć folder;))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tym bałaganem, a mięsko wygląda snakowicie! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDowcipna wskazówka, warto wypróbować, pozdrawiam serdecznie i prawie świątecznie:):)
OdpowiedzUsuń