< Agnieszka Rucińska - moje mniam: PRZYWOŁUJMY WIOSNĘ, bo nadchodzą święta !

niedziela, 17 marca 2013

PRZYWOŁUJMY WIOSNĘ, bo nadchodzą święta !

Witajcie Kochani!


Ech, gdzie ta wiosna?
Dzisiejszy dzień powoli już zwiastuje wiosnę. Słońce świecące od samego rana grzeje już mocno, śnieg topnieje stopniowo, a ptaki śpiewają co raz bardziej radośnie. Biało dookoła, jednak widać i czuć nadchodzącą wiosnę. A jak wiosna to i Święta Wielkiej Nocy!

Zapraszam Was na Gwintówkę do Grzesia i przywołajmy wiosnę razem.

Z tej okazji upiekłam dziś baranka, wesołego, wiosennego i pełnego świątecznego smaku. Pomysł w głowie powstał po rozmowie z sąsiadką, która oglądała koszyczek i zapytała czy robię baranki z ciasta. Czemu nie?
Mój baranek jest z ciasta drożdżowego.
Robiłam go podobnie jak koszyczki. Farsz tym razem jest z kawałkami białej kiełbasy, z ryżem, papryką świeżą, poszatkowaną natką pietruszki , koperkiem i jajkiem oraz z odrobiną mięsa mielonego.

Myślę, że na stole świątecznym będzie mu bardzo wygodnie.






Ostatnie dni były dla mnie bardzo miło zaskakujące. Dostałam od ALEX prezent wymiankowy, cudny komplet ślicznych serwetek: jedna większa prostokątna i sześć małych. Są przeurocze i pięknie wykonane. Oleńko, dziękuję Ci serdecznie. Mam nadzieję, że zorganizujemy się jeszcze nie raz z jakąś wymianką.
Oczywiście na serwetce rozgości się baranek. Powiedział, że albo go tam usadowię albo nie zgadza się na zdjęcia. No i pozwoliłam mu.
Przyfrunęły także do mnie przepiękne anioły od Ilonki z bloga ANGELA MASA SOLNA
Była to dla mnie niesamowita niespodzianka i przede wszystkim bardzo miła. Aniołki są przecudnie zrobione i dopieszczone w każdym calu, a serduszka aż się uśmiechają z daleka.
Aniołki te są bardzo cenne dla mnie, jeden mniejszy dostanie moja wnusia na urodziny, zaś większy będzie zawsze przy mnie gdyż ma szczególną moc.
Ilonka, dziękuję Ci bardzo serdecznie za te wspaniałości i tak miłą niespodziankę.
Zapraszam Was serdecznie na strony do Grzegorza. Zobaczcie jakie cudeńka robi i jak fantastycznie się rozwija. U Alex znajdziecie najróżniejsze prace wykonane w różnych technikach gdyż Ola jest bardzo wszechstronna, a u Ilonki zobaczycie cuda z wikliny papierowej oraz z masy solnej.

Dziękuję serdecznie za to, że Jesteście i że tak chętnie mnie odwiedzacie. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę wspaniałego nowego tygodnia.




40 komentarzy:

  1. Tak ładnie, wiosennie i świątecznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo świątecznie się u Ciebie zrobiło:]

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowe, nie spotkałam się jeszcze z drożdżowym barankiem. Pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Baranek taki śliczny, że "do schrupania"!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ese corderito de pan me hace sonreír :D
    Precioso!

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne prezenciorki otrzymałas ...
    baranek ... cudnisty
    pozdrawiam Aguś

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczony baranek super! Ja upiec nie potrafię, więc robię co roku z masła, sama go formuję bez foremki, bo ta mnie denerwuje.Prezencik milutki, a Wielkanoc tuż, tuż!Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super prezenty. Baranek cudny, czy on wytrzyma do świąt? Ja bym go zjadła. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Baranki z ciasta pojawiają się już w sklepach, ale nie widziałam nigdzie i u nikogo baranka z farszem mięsnym. Coś fantastycznego! Wielka szkoda, że mieszasz tak daleko, bo już bym zamówiła na święta.
    Zofia z Gdańska pozdrawia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zimno, więc do Gdańska może by doleciał . Na Boże Narodzenie wysyłałam pierogi za granicę i doszły więc nad morze dojdzie moja baranina jakby co

      Usuń
    2. To ja już piszę na maila do Ciebie!!!!

      Usuń
  10. Baranek z farszem mięsnym? To dopiero rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny obiadek, do tego można podać jakiś sos i sałatkę, pyszności

      Usuń
  11. Ja padnę zaraz trupem ! Bardzo przepraszam ,ale dwa dni temu za namową Córki założyłam bloga.Rozglądam się tematycznie i ciągle trafiam na cudowne
    Babki, które są nie tylko bardzo uzdolnione, ale jeszcze pozytywnie zakręcone i odlotowe po prostu! Na co się porywam?:)
    Będę tu zagladać!
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. cudny i pyszny ten baranek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja trupem padnę! Założyłam trzy dni temu bloga, za namową Córki i podgladam inne- podobne tematycznie.Ile Babek zdolnych, pozytywnie zakręconych i jeszcze ten optymizm. Uczyć się od Was !
    Będę tu zaglądać.
    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i bardzo się cieszę, że córcia Cię namówiła. Byłam, oglądałam i się zadomowiłam. Witaj w moich skromnych garach. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  14. A czy do Świąt baranek dotrwa bezpiecznie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, baranek już zjedzony na obiadek. Taki z mięsem nie dotrwałby przez 2 tygodnie do świąt. Na stole świątecznym będzie nowy, świeżutki.

      Usuń
  15. Wilczyco kochana, jakoś nie potrafię jeszcze dobrze poruszać się po Twoim blogu:-(.Podpowiedz mi gdzie zobaczę drożdżowe koszyczki?!
    Buziaki.www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com





    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden wpis wcześniej jest koszyczek wytrawny z mięsem

      Usuń
  16. genialny jest ten baranek! aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten baranek wygląda cudnie!! A do przywoływania wiosny chętnie się przyłączę, bo u nas zima na całego, biały puch zalega, brr

    OdpowiedzUsuń
  18. zarówno skowronek, słowik jak i baranek super :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pomysł, w koszyczku będzie się prezentował fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. jaki fajny baranek! Wyszedł Ci lepiej, niż mi:-) ja mialam za cienką frotę,za dużo przyjęła wnętrzności i nie chce teraz stać ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wnętrzności mojego baranka są najpierw podpiekane i dzięki temu są sztywniejsze i z łatwością potem trzymają ciasto w czasie pieczenia

      Usuń
  21. Baranek wygląda bardzo apetycznie, a farsz zapewne wyborny :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Świątecznie już u Ciebie. Śliczne prezenty, a baranek cudny, chciałoby się skubnąć małego kęsa hi hi
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. jaki piękny baranek coś wspaniałego ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniałe masz pomysły i talent do ich realizacji.
    Baranek cudny, aż szkoda go jeść.

    OdpowiedzUsuń
  25. I ten sliczny baranek na prawde sie smieje!:)
    Przekochany...:)))

    OdpowiedzUsuń
  26. Jaki słodziutki ten baranek:) Piękny jest!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę