< Wilczyca Aga Strzęciwilk: ŚNIEGOWY SERNIK ŚWIĄTECZNY

niedziela, 9 grudnia 2012

ŚNIEGOWY SERNIK ŚWIĄTECZNY

Przygotowałam wczoraj sernik, pyszny, wilgotny, pełen bakaliowego szaleństwa. Nie jest to zwykłe ciacho, bo zazwyczaj robię je na Boże Narodzenie. Czy u Was też sernik zawsze jest na świątecznym stole? bo u mnie bez tego ani rusz :)
Bardzo lubię smaki świąteczne, zaś do upieczenia tego rarytasu zmobilizowała mnie Asia , czyli Margarytka, która po raz kolejny zorganizowała wspaniały konkurs z wypiekami. 
Sernik sam w sobie już znacie, bo jest to mój ulubiony przepis, z którego wyczyniam różne wariacje smakowe miesząjąc smaki w formie "zebry". Jednak przypomnę przepis i podam recepturę na całość.


seromakowiec z śnieżnej pierzynce

Spód:
  • 3/4 kostki margaryny Palmy z Murzynkiem
  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • można dodać kakao
 wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto i wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i zapiec chwilę w nagrzanym piekarniku (ok. 15 minut)


masa serowa:
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 300ml kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tarta skórka z pomarańczy
 wszystko wrzucamy do miski i miksujemy krótko, a dokładnie
masa makowa:
  • 4 szkl. maku
  • 15 dkg masła
  • 1 szkl i 2 łyżki miodu
  • bakalie:
  • orzechy, rodzynki, migdały, suszone śliwki, skórka z pomarańczy, zapach migdałowy

Mak gotujemy od 40 minut, odcedzamy dokładnie pozostawiając na sicie na pół godziny. Namoczyć w tym czasie rodzynki, posiekać drobno resztę bakalii. Odcedzony mak mielimy przez maszynkę kilka razy. Masło z miodem delikatnie podgrzać i wymieszać z bakaliami. Wymieszać z mielonym makiem i dodać aromaty. 

Na podpieczone lekko ciasto wylewamy trochę masy serowej. Na nią układamy masę makową  (można ułożyć też pokrojone jabłka) i zalewamy resztą masy serowej. Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach ok 1 godzinę. Nie patrzmy na to, że masa na wierzchu jeszcze drga pod wpływem ruchu. Najlepiej sprawdza się dotykając opuszkiem palca wierzchu sernika. Jeśli palec jest suchy to znaczy, że gotowe.
Po wystudzeniu dekorujemy bitą śmietaną z cukrem.
SMACZNEGO!!!!!
fotka konkursowa

Życzę miłego popołudnia w niedzielnym klimacie!!!!

24 komentarze:

  1. Fantastyczny śniegowy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ten sernik, pełen bakalii i masy makowej. No i wyglądać musi zawsze jak śniegowy :)

      Usuń
  2. Ale super serniczek!! Ślinka cieknie że hej :)) U mnie też zawsze jest sernik na Święta tylko w tym roku będzie w wersji bardzo bardzo odchudzonej :) Powodzenia w konkursie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Wersja odchudzona też jest smaczna!!!

      Usuń
  3. Śliczności i pyszności...widze że u Ciebie Aguś juz Święta na całego...buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba już bardzo żyje świętami :) taki dzieciak ze mnie

      Usuń
  4. wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie sernik jest zawsze i na każdą okazję.. co prawda wiedeński ( przepis prawie od 25 lat używany )taki zwykły , tradycyjny bez żadnych dodatków...
    Twój wygląda bardzoooo odświętnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki zwykły sernik też wyczyniam często i bardzo smakuje. Sernik to sernik i nigdy go dość. Dziękuję

      Usuń
  6. To ja się zapowiadam na święta;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niesamowicie przepysznie!!! Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Ago. gdybym tylko mogła to bym na rękach Panią nosiła! Z Pani porad i przepisów korzystam ciągle. Umiem już luzować kurczaka z kości, biszkopt już nie sprawia mi problemu i nie opada, a teraz jeszcze czeka mnie ten sernik. Zrobię na niedzielę z wielką chęcią, bo wiem, że będzie wspaniały w smaku. uwielbiam pani bloga!
    Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękujemy wraz z moją rodzinką.
    BASIA Z TOMASZOWIC

    OdpowiedzUsuń
  9. super wypiek ja lubię wszystkie ciasta jestem łasuch z ciast

    OdpowiedzUsuń
  10. Mówisz że dobry ? Chętnie spróbuję ,bo okazji będzie dużo

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam serniki:) U nas w rodzinie raczej ne ma tradycji, żeby sernik był na stole. Raczej makowiec, ale ja to chyba zmienię :D
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ago , sernik wspaniale się prezentuje w śniegowej pierzynce!
    U mnie też sernik zawsze gości na święta:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ świątecznie u Ciebie, wystrój bloga, piosenki (takie moje ulubione), śnieżny wypiek, smakowite i nastrojowe zdjęcia, nic tylko zasiąść do wigilijnego stołu, ale przecież trzeba jeszcze poczekać!Dziękuję za uroczy komentarz u mnie i cieszę się ,że spróbowałaś się z moją techniką!Buziaki przesyłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej, prawdziwe cudo! Wygląda przepięknie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Twoje potrawy zawsze tak bardzo smakowicie-estetycznie-artystycznie zrobione, że traktuję ich jak dzieła sztuki! Nie czytając przepisu a tylko patrząc na te wspaniałości już wiem że TO MUSI SMAKOWAĆ!!!
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  16. U Ciebie jak zwykle pysznie:) Miałam nic nie piec w tym roku na święta, no ale jak tu nie upiec jak takie cudne przepisy i tak pięknie to wygląda mmm...chyba nie da rady :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz znalazłam tego bloga. U nikogo nie znalazłam trybowania kurczaka czy udek tak perfekcyjnie wytłumaczonego. Czytam każdy wpis i nie mogę wyjść z zachwytu. Jesteś niesamowitą babcią i genialną kuchmistrzynią.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki piękny i na pewno smaczny

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę