< Wilczyca Aga Strzęciwilk: WIELOTWARZOWIEC

piątek, 23 listopada 2012

WIELOTWARZOWIEC

Kulebiak, bo o nim mowa- to wspaniały smakołyk, który ma wiele twarzy. Już robiłam kilka dań bazując na kulebiaku. Tym razem kulebiak z mięsem i z fetą.
Samo zrobienie to chwila roboty i przygotowań ale warto zachodu, bo bardzo smaczne.


CIASTO

  • 1 kg mąki, 
  • 1 margaryna,
  •  ½ szkl oleju, 
  • 1 szkl cukru,
  • szczypta soli, 
  • 0,5 l śmietany, 
  • 5 dkg drożdży wymieszać razem
Ciasto zagnieść i zostawić do wyrośnięcia. Przez ten czas można przygotować farsz. Wyłożyć nim tortownicę lub inną formę, napełnić farszem. Wierzch przykryć resztą ciasta, posmarować jajkiem i piec ok 40 minut w 180 stopniach.

KULEBIAK-to przysmak rodem ze staropolskich receptur z XIX wieku. U mnie w domu kulebiaczek gości również na kolacji wigilijnej. Jak już wspomniałam, to wytrawne ciacho można robić na wiele sposobów, a wszystko zależne jest od farszu.
Farsz do kulebiaków:
1.propozycja:  Kiszoną kapustę ugotować. Grzybki suszone namoczyć, (mogą być też świeżutkie kurki) ugotować a następnie przekręcić przez maszynkę. Połączyć z ugotowaną kapustą. Dodać przesmażoną na tłuszczu cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.
2. propozycja:  Ugotowana i zmielona przez maszynkę soczewica (może być z dodatkiem gotowanego mięsa). Do tego dodać podsmażoną na tłuszczu cebulkę i doprawić do smaku.
3.propozycja:  0,5 kg sera + 1 szkl. uprażonej kaszy jaglanej + garść suszonej mięty(roztartej), szczypta soli i cukru do smaku.
4.propozycja: mięso mielone z jajkiem, papryką, cebulą, serem żółtym i ziołami.
5.propozycja: mięso z ryby z jajkiem i bułką
6. propozycja: farsz grzybowy
7. propozycja: mięso drobiowe z trzema rodzajami serów: feta, gouda i mozzarella.
Oczywiście wszystko doprawiam ziołami firmy Prymat, które są bardzo aromatyczne i dobre jakościowo. Mi osobiście bardzo podpasowała ta firma. Ostatnio szaleję z dodatkiem pieprzu cytrynowego i muszę przyznać, że potrawy nabierają całkiem nowego smaku.

...a na koniec zostawiam Wam małe słodkości. Ciasto w 40 minut dające ogromną radość dzieciakom ale o tym w następnym wydaniu , czyli w nowym wpisie.
Dziękuję za odwiedzinki i pozostawione słówko.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich i witam nowych gości tu, w mojej kuchni oraz na Facebooku.
A teraz uciekam, bo pracy przede mną co nie miara, a ja jeszcze w lesie.
BUZIAKI :)

26 komentarzy:

  1. Mniam pyszności :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam możliwości spróbować tej pyszności! Zapisuję i już myślę, który farsz wybrać;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też zawsze się zastanawiam, bo możliwości jest całkiem całkiem sporo, a ile jeszcze do głowy wpadnie?

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam kulebiaka. Mam wątpliwości czy potrafiłabym upiec ten smakołyk. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janeczko! nie wierzę!! KTO JEŚLI NIE TY!

      Usuń
  4. Zawsze się bałam kulebiaka zrobić , ale może się skuszę:)
    Pochwalę jeszcze Twój wspaniały tort z poprzedniego postu!!!!!
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za pochwałę, a kulebiaczka robi się bardzo szybko i wbrew pozorom jest bardzo prosty więc warto spróbować. Świetne danie na wigilię

      Usuń
  5. Ja jeszcze nigdy nie jadłam kulebiaka :) A jak Julcia pięknie modeluje do zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej alez pysznosci pokazujesz!!!! Nigdy nie kosztowalam kulebiaka ale patrzac na zdjecie juz mi slinka cieknie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie ciasto z farszem wytrawnym smakuje wyśmienicie. Polecam

      Usuń
  7. ślinka cieknie, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, ciasto nie jest czasochłonne więc myślę, że znajdziesz chwilkę, bo warto

      Usuń
  8. super, że podałaś przepis... nigdy nie jadłam ...a widzę, że w farszu jest to co lubię ja i nie tylko ja ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno wypróbuję, bo już mi smakuje:)))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały kulebiak!
    I masz rację,daje niewyczerpane możliwości.
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kulebiak z takim farszem to musi byc coś .Rewelacja !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. super kulebiak, koniecznie do zrobienia w najblizszym czasie, to bardzo moje smaki. PS. Milo mi poinformowac, ze nominowalam Twojego bloga do Liebster blog. Po wiecej informacji zapraszam do mnie: http://jedynkagotuje.blogspot.no/2012/11/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam i zycze miej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale wielkie ciacho!... :)
    Kulebiak ma bardzo ładną nazwę i nie dziwię się, że odbrze smakuje :) Może i ja kiedyś spróbuję... zapnę przepis w zakładce z przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aga, Jesteś fantastyczną kucharką i gospodynią!
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda fantastycznie! Taki kulebiak musiał być pyszny!:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hola guapa tu

    Muchas gracias por compartir una receta tan antigua, que rico se ve al corte, anoto tu formula secreta

    mil petonets Susanna

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę