Dobry wieczór. Dziś będzie torcik, ale tym razem jest to danie na obiad lub kolację.
Tak, bo ciasto jest wytrawne, a farsz mięsny.
Natchnęło mnie wczoraj by dziś zrobić kulebiaczka ale jakoś tak wyszło, że ciasto zrobiłam inaczej i farsz też.
Myślę, że niektórym z Was ta propozycja przypadnie do gustu.
DROŻDŻOWY TORCIK JESIENNY
ciasto:
- 250g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 całe jajka
- 5 dkg drożdży świeżych
- 100ml ciepłego mleka
- niecały 1 kg mąki
- 1 łyżeczka cukru
- żółtko do posmarowania
proponowane wypełnienie:
- pierś z kurczaka
- 30 dkg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 posiekane pomidory bez skórki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duża papryka surowa
- pietruszka, szczypiorek lub koperek
- 1/2 cebuli posiekanej drobno
- ser żółty
- zioła: cząber, kozieradka, odrobina chilli, papryka słodka i ostra, 1 ząbek czosnku zgnieciony, sól, pieprz
Ciasto wyrabiamy z podanych składników i czekamy chwilę by "złapało
oddech".
Pierś z kurczaka gotujemy (mogą to być udka albo obsmażone filety rybne).
Przygotowane mięso drobno siekamy. Pomidory, paprykę, cebulę (pory) podsmażamy
na patelni, pod koniec dodajemy kukurydzę. Studzimy. Gdy już przestygnie
dodajemy mięso mielone, drobno posiekaną zieleninę i jajko.
Do dzisiejszego dania pozwoliłam sobie dodac w ramach testów przyprawy firmy PRYMAT.
Cebula suszona i czosnek staropolski podkreśliły smak warzyw, a pieprz prosto z młynka otulił swoim smakiem całość farszu.
Dokładnie wyrabiamy
masę i doprawiamy ziołami.
Z lekko podrośniętego ciasta 3/4 porcji rozwałkowujemy i wypełniamy nim
tortownicę. Brzegi od góry odcinamy. Gdy już jest wyścielone to przekładamy
farsz. Posypujemy tartym żółtym serem (mozzarella)Z pozostałej części ciasta
robimy wierzch i smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 40-45 minut (na złoty kolor i do
suchego patyczka na krawędzi ciasta)
Po upieczeniu należy chwilę przestudzić. Porcje podawać najlepiej z sosem.
U mnie dziś był sos jogurtowy z ziółkami i koperkiem.
.......................................................
POLECAM WSZYSTKIM SMAKOSZOM NALEWECZKĘ Z ARONII I MALIN
0,5 l spirytusu
1 kg cukru
3 garście liści wiśni
1 kg aronii
0,5 kg malin
2 l wody
20 g kwasku cytrynowego
Aronię z liśćmi gotować około pół godziny w 2 litrach wody. Odcedzić.Dodać cukier i kwasek i gotować do rozpuszczenia cukru.Na koniec dosypać maliny.Wystudzić,dodać spirytus.Pić nie wcześniej niż po 2 tygodniach aż przeżre się spiryt.
.......................................................
POLECAM WSZYSTKIM SMAKOSZOM NALEWECZKĘ Z ARONII I MALIN
0,5 l spirytusu
1 kg cukru
3 garście liści wiśni
1 kg aronii
0,5 kg malin
2 l wody
20 g kwasku cytrynowego
Aronię z liśćmi gotować około pół godziny w 2 litrach wody. Odcedzić.Dodać cukier i kwasek i gotować do rozpuszczenia cukru.Na koniec dosypać maliny.Wystudzić,dodać spirytus.Pić nie wcześniej niż po 2 tygodniach aż przeżre się spiryt.
Życzę smacznego:)
Serdecznie pozdrawiam każdego gościa i bardzo dziękuję za komentarze oraz odwiedziny.
Życzę wszystkim miłej nocki.
Smakowity, dla mnie torcik nadziany mięsem to najlepszy tort ;)
OdpowiedzUsuńJak dla każdego faceta :)) mój mąż też lubi takie torty .
Usuńo jeju.... nie powinnam tego czytać o tej porze ;) aż się głodna zrobiłam...ale pomysł na niebanalny obiad superowy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się podoba. Pozdrawiam
UsuńA ja może zrobię Twój tort dla gości , których się nie długo spodziewam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie:)
Oooo, nie wpisał się mój komentarz:(
OdpowiedzUsuńNie długo się spodziewam gości przyjezdnych na kilka dni, to pewnie im zaserwuję na jeden z obiadów Twój tort:)
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
Myślę, że ich miło zaskoczysz. Farsze możesz sobie wymyśleć jakie chcesz tylko pamiętaj, że w składzie muszą być rzeczy, które scalą całość. Polecam wpis o farszach do udek faszerowanych. Cieplutko pozdrawiam
UsuńSmakowicie wygląda, myślę, że też tak smakuje.
OdpowiedzUsuńIstna pychota!!!
UsuńWspaniałe danie obiadowe. Często robię zapiekanki z warzywami. Myślę, że Twój torcik przypadłby do gustu moim domownikom.
OdpowiedzUsuńskuś się Ewuś, skuś. Danie oryginalne i bardzo smaczne.
Usuńwyglada bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje!!!
UsuńOstatnio jestem na etapie poszukiwania oryginalnych dań obiadowych i ten torcik bardzo przypadł mi do gustu :) Koniecznie muszę wypróbować :) Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, bo torcik jest superowy w smaku i można modyfikować go wedle własnych upodobań. Serdecznie pozdrawiam
UsuńOj Aguś kusisz tym torcikiem!!! Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńW Anglii tego typu dania są dość popularne, ale jeszcze nigdy sama ich nie robiłam. Fajny przepis i w Twoim wykonaniu bardzo apetycznie wygląda. Myślę, że w niedługim czasie skuszę się na taki torcik, bo ostatnio lubię testować nowe jak dla mnie potrawy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
przyznaję się bez bicia ... nigdy takiego nie jadłam ... ba nawet nie próbowałam !
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
Creo que este pastel es de los platos que haces, el que mas a gustado. Lo probaré :DD Aunque la traducción es un poco complicada jajja
OdpowiedzUsuńPrecioso y me parece que muy rico, se me agua la boca. ñam ñam
Gracias, desde el Caribe hambriento
cake:
UsuńButter 250 g
1 teaspoon salt
2 eggs
5 grams of fresh yeast
100ml warm milk
less than 1 kg of flour
1 teaspoon of sugar
yolk for brushing dough
This is a savory yeast dough with meat (fish, pork, beef, chicken).
Stuffing to fill you can invent your own. With me are:
fresh peppers
tomatoes
minced meat
egg
onion
Put the dough into the mold, fill the stuffing, cover with the rest of the dough, spread with egg yolk or milk and bake for 45 minutes at 180 degrees Celsius
Have a super meal !
Bardzo fajny jesienny wypiek obiadowy. Lubię wytrawne placki i tarty :)
OdpowiedzUsuńAgunia!!!Torcik taki,że palce lizać!!!zapisuję go do moich ulubionych,na pewno pojawi się na moim stole:)Buźki ;)*
OdpowiedzUsuńTo ja Agata z blogspotu ja,pies i ogród zdjęcia jestem na innym blogu zapraszam.
OdpowiedzUsuńTen tort jest idealny dla mnie :-) bardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń