< Wilczyca Aga Strzęciwilk: BARDZO JESIENNY TORCIK OBIADOWY

piątek, 14 września 2012

BARDZO JESIENNY TORCIK OBIADOWY



Dobry wieczór. Dziś będzie torcik, ale tym razem jest to danie na obiad lub kolację.
Tak, bo ciasto jest wytrawne, a farsz mięsny.
Natchnęło mnie wczoraj by dziś zrobić kulebiaczka ale jakoś tak wyszło, że ciasto zrobiłam inaczej i farsz też.

Myślę, że niektórym z Was ta propozycja przypadnie do gustu.




DROŻDŻOWY TORCIK JESIENNY
ciasto:
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 całe jajka
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 100ml ciepłego mleka
  • niecały 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • żółtko do posmarowania


proponowane wypełnienie:
  • pierś z kurczaka
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 posiekane pomidory bez skórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża papryka surowa
  • pietruszka, szczypiorek lub koperek
  • 1/2 cebuli posiekanej drobno
  • ser żółty
  • zioła: cząber, kozieradka, odrobina chilli, papryka słodka i ostra, 1 ząbek czosnku zgnieciony, sól, pieprz
Ciasto wyrabiamy z podanych składników i czekamy chwilę by "złapało oddech".
Pierś z kurczaka gotujemy (mogą to być udka albo obsmażone filety rybne). Przygotowane mięso drobno siekamy. Pomidory, paprykę, cebulę (pory) podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy kukurydzę. Studzimy. Gdy już przestygnie dodajemy mięso mielone, drobno posiekaną zieleninę i jajko. 
Do dzisiejszego dania pozwoliłam sobie dodac w ramach testów przyprawy firmy PRYMAT.
Cebula suszona i czosnek staropolski podkreśliły smak warzyw, a pieprz prosto z młynka otulił swoim smakiem całość farszu. 
Dokładnie wyrabiamy masę i doprawiamy ziołami.
Z lekko podrośniętego ciasta 3/4 porcji rozwałkowujemy i wypełniamy nim tortownicę. Brzegi od góry odcinamy. Gdy już jest wyścielone to przekładamy farsz. Posypujemy tartym żółtym serem (mozzarella)Z pozostałej części ciasta robimy wierzch i smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 40-45 minut (na złoty kolor i do suchego patyczka na krawędzi ciasta)
Po upieczeniu należy chwilę przestudzić. Porcje podawać najlepiej z sosem. U mnie dziś był sos jogurtowy z ziółkami i koperkiem.
.......................................................
POLECAM WSZYSTKIM SMAKOSZOM NALEWECZKĘ Z ARONII I MALIN
0,5 l spirytusu
1 kg cukru
3 garście liści wiśni

1 kg aronii
0,5 kg malin
2 l wody
20 g kwasku cytrynowego


Aronię z liśćmi gotować około pół godziny w 2 litrach wody. Odcedzić.Dodać cukier i kwasek i gotować do rozpuszczenia cukru.Na koniec dosypać maliny.Wystudzić,dodać spirytus.Pić nie wcześniej niż po 2 tygodniach aż przeżre się spiryt.
Życzę smacznego:)
Serdecznie pozdrawiam każdego gościa i bardzo dziękuję za komentarze oraz odwiedziny.
Życzę wszystkim miłej nocki.



24 komentarze:

  1. Smakowity, dla mnie torcik nadziany mięsem to najlepszy tort ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla każdego faceta :)) mój mąż też lubi takie torty .

      Usuń
  2. o jeju.... nie powinnam tego czytać o tej porze ;) aż się głodna zrobiłam...ale pomysł na niebanalny obiad superowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podoba. Pozdrawiam

      Usuń
  3. A ja może zrobię Twój tort dla gości , których się nie długo spodziewam:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo, nie wpisał się mój komentarz:(
    Nie długo się spodziewam gości przyjezdnych na kilka dni, to pewnie im zaserwuję na jeden z obiadów Twój tort:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ich miło zaskoczysz. Farsze możesz sobie wymyśleć jakie chcesz tylko pamiętaj, że w składzie muszą być rzeczy, które scalą całość. Polecam wpis o farszach do udek faszerowanych. Cieplutko pozdrawiam

      Usuń
  5. Smakowicie wygląda, myślę, że też tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe danie obiadowe. Często robię zapiekanki z warzywami. Myślę, że Twój torcik przypadłby do gustu moim domownikom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skuś się Ewuś, skuś. Danie oryginalne i bardzo smaczne.

      Usuń
  7. wyglada bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio jestem na etapie poszukiwania oryginalnych dań obiadowych i ten torcik bardzo przypadł mi do gustu :) Koniecznie muszę wypróbować :) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, bo torcik jest superowy w smaku i można modyfikować go wedle własnych upodobań. Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  9. Oj Aguś kusisz tym torcikiem!!! Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. W Anglii tego typu dania są dość popularne, ale jeszcze nigdy sama ich nie robiłam. Fajny przepis i w Twoim wykonaniu bardzo apetycznie wygląda. Myślę, że w niedługim czasie skuszę się na taki torcik, bo ostatnio lubię testować nowe jak dla mnie potrawy :)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. przyznaję się bez bicia ... nigdy takiego nie jadłam ... ba nawet nie próbowałam !
    wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Creo que este pastel es de los platos que haces, el que mas a gustado. Lo probaré :DD Aunque la traducción es un poco complicada jajja

    Precioso y me parece que muy rico, se me agua la boca. ñam ñam

    Gracias, desde el Caribe hambriento

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cake:
      Butter 250 g
      1 teaspoon salt
      2 eggs
      5 grams of fresh yeast
      100ml warm milk
      less than 1 kg of flour
      1 teaspoon of sugar
      yolk for brushing dough

      This is a savory yeast dough with meat (fish, pork, beef, chicken).
      Stuffing to fill you can invent your own. With me are:
      fresh peppers
      tomatoes
      minced meat
      egg
      onion

      Put the dough into the mold, fill the stuffing, cover with the rest of the dough, spread with egg yolk or milk and bake for 45 minutes at 180 degrees Celsius

      Have a super meal !

      Usuń
  13. Bardzo fajny jesienny wypiek obiadowy. Lubię wytrawne placki i tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Agunia!!!Torcik taki,że palce lizać!!!zapisuję go do moich ulubionych,na pewno pojawi się na moim stole:)Buźki ;)*

    OdpowiedzUsuń
  15. To ja Agata z blogspotu ja,pies i ogród zdjęcia jestem na innym blogu zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten tort jest idealny dla mnie :-) bardzo fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę