< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Ja po suchy chleb....czyli zagrycha na FINAŁ

niedziela, 1 lipca 2012

Ja po suchy chleb....czyli zagrycha na FINAŁ

Dobry wieczór. Upalny dzień się kończy. Przed prawie chwilą wróciliśmy znad wody. Było cudownie. Dobrze, że wiał wiatr, który wspaniale niwelował uczucie gorąca.
...ale wrócę do tematu, bo za chwilę finałowy mecz EURO i trzeba wypić zimne piwko. Do tego mała przekąska.

                                   PRZEGRYSKA DO PIWA

Danie łatwe i bardzo proste, wymyślone na biegu. Nic specjalnego teoretycznie ale za to wspaniałe w smaku jako zagryzka do piwa.


Baza:
  • Czosnek
  • liście świeżej bazylii
  • olej
  • 2 jajka
  • kromki chleba "wczorajszego"

dodatek:
  • ser camembert
  • banany pokrojone w plastry
  • 1 pomarańcza
  • bułka tarta
  • lubczyk 

Nic nie solimy, bo w serze jest dość soli.
Czosnek drobno pokroić, posiekać liście bazylii i wymieszać z czosnkiem dolewając oleju. Utrzeć by oba składniki "puściły" soki.
Dodać rozbełtane jajka i wymieszać dokładnie. Nasączyć w tym każdą kromkę chleba i smażyć na średnim ogniu.
Ser camembert pokroić w plastry, posypać lubczykiem i obtoczyć w bułce. Smażyć na patelni i układać na czosnkowej pajdzie chleba.
Na małą patelnię wycisnąć sok z pomarańczy i obsmażać na tym plastry banana. Położyć obok sera na chlebie.
Całość zajadamy przy kuflu piwa. POLECAM

Uciekam oglądać i życzę miłego wieczoru pełnego wrażeń.

8 komentarzy:

  1. Trochę pracy jest, ale pyszne być musi;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma dużo pracy. Trzeba tylko przygotować sobie wszystko, bo jednocześnie trzeba smażyć. Całość jest na ciepło-nie odgrzewamy by było chrupiące. Mi wyszło 30 kromek w 15 minut z całym wykończeniem.

      Usuń
  2. A my mielismy ostatnio dylemat co zrobic na" maly obiad" i mezowi przupomnial sie chleb smazony ale dla.mnie to nie bylo wystarczajace usmazyc chleb a nie mialam kompletnie pomyslu jak urozmaicic to danie. Ale teraz juz wiem - dzieki Tobie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie musze wypróbować ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic tylko wypróbować, bo wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa przekąska, muszę wypróbować:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U Ciebie to nawet suchy chleb smakuje wyśmienicie :) Czosnkowe grzanki z serem robię podobnie tylko bez dodatku bananów...muszę spróbować z banankiem.
    Pozdrawiam chłodniutko(ze względu na pogodę ;))

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę