...ale wrócę do tematu, bo za chwilę finałowy mecz EURO i trzeba wypić zimne piwko. Do tego mała przekąska.
PRZEGRYSKA DO PIWA
Danie łatwe i bardzo proste, wymyślone na biegu. Nic specjalnego teoretycznie ale za to wspaniałe w smaku jako zagryzka do piwa.
Baza:
- Czosnek
- liście świeżej bazylii
- olej
- 2 jajka
- kromki chleba "wczorajszego"
dodatek:
- ser camembert
- banany pokrojone w plastry
- 1 pomarańcza
- bułka tarta
- lubczyk
Nic nie solimy, bo w serze jest dość soli.
Czosnek drobno pokroić, posiekać liście bazylii i wymieszać z czosnkiem dolewając oleju. Utrzeć by oba składniki "puściły" soki.
Dodać rozbełtane jajka i wymieszać dokładnie. Nasączyć w tym każdą kromkę chleba i smażyć na średnim ogniu.
Ser camembert pokroić w plastry, posypać lubczykiem i obtoczyć w bułce. Smażyć na patelni i układać na czosnkowej pajdzie chleba.
Na małą patelnię wycisnąć sok z pomarańczy i obsmażać na tym plastry banana. Położyć obok sera na chlebie.
Całość zajadamy przy kuflu piwa. POLECAM
Uciekam oglądać i życzę miłego wieczoru pełnego wrażeń.
Trochę pracy jest, ale pyszne być musi;-)
OdpowiedzUsuńNie ma dużo pracy. Trzeba tylko przygotować sobie wszystko, bo jednocześnie trzeba smażyć. Całość jest na ciepło-nie odgrzewamy by było chrupiące. Mi wyszło 30 kromek w 15 minut z całym wykończeniem.
UsuńProste najlepsze :)
OdpowiedzUsuńA my mielismy ostatnio dylemat co zrobic na" maly obiad" i mezowi przupomnial sie chleb smazony ale dla.mnie to nie bylo wystarczajace usmazyc chleb a nie mialam kompletnie pomyslu jak urozmaicic to danie. Ale teraz juz wiem - dzieki Tobie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńkoniecznie musze wypróbować ...
OdpowiedzUsuńNic tylko wypróbować, bo wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa przekąska, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie:)
U Ciebie to nawet suchy chleb smakuje wyśmienicie :) Czosnkowe grzanki z serem robię podobnie tylko bez dodatku bananów...muszę spróbować z banankiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam chłodniutko(ze względu na pogodę ;))