< Agnieszka Rucińska - moje mniam: jaja zalane :)

czwartek, 13 października 2011

jaja zalane :)

Dziś mam ochotę na......

                             jajka z serem (podobno na styl holenderski)




Jak zawsze wyszukuję w głowie pomysłów ,szybkich do zrobienia dań. Sama nie mam zbyt dużo czasu na szaleństwa kuchenne więc zawsze staram się by było smacznie, elegancko i szybko z nutą ekonomii.


Co potrzebujemy:
                                                                                                       
  • 20 dkg boczku wędzonego (plastry), może być bekon
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 15 dkg sera żółtego w plastrach( miałam Edamski)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki sera żółtego tartego, łatwo topliwego (u mnie Gouda)
  • trochę siekanej natki pietruszki



Naczynie żaroodporne wyłożyć plastrami boczku lub bekonu i zapiec je do chrupkości w podgrzanym piekarniku.
Jogurt wymieszać z musztardą i przyprawami. Plastry sera ułożyć na bekonie (lub boczku). Jajka rozbić jedno po drugim do garnuszka i wylać na ser. Sos jogurtowy wylać pomiędzy żółtkami i posypać wszystko tartym serem. Zapiekać w piekarniku obserwując jajka.  Posypać natką pietruszki.
Nam smakują jajka lekko ścięte więc zapiekam tylko chwilę.
Ten wynalazek można na szybko zrobić tez na patelni pod przykryciem-wypróbowałam. Do tego proponuję ziemniaki w mundurkach, zieloną sałatę w sosie ziołowym z lekko kwaskowatym smakiem.


3 komentarze:

  1. O jejku! To musi być pyszne! Pięknie na zdjęciu pokazałaś! Wypróbuję - koniecznie, bo to moje smaki:) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szybkie dania , to kolejne już takie jest i może być całkiem smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też preferuję takie na szybko- a konkretnie, bo zazwyczaj się gdzieś spieszę. Trzeba jakoś to wszystko łączyć i ekonomicznie czasem gospodarować w połączeniu z tym co się lubi.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę