< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Sernik bez sera

czwartek, 7 lipca 2011

Sernik bez sera

ciacho sernikowe bez sera

ciasto:
1k margaryny,
3szkl mąki,
1/3szkl cukru,
5żółtek,
1proszek do pieczenia18g

masa niby serowa
3smietany 18%kazda po400mil(gęstej)
3paczki wiorek(kazda po100g)
(kto lubi mozna dodac rodzynki)
1łyżka maki ziemniaczanej,
5białek,
1szkl cukru

ciasto-składniki zagniesc odkroic kawałek aby potem zetrzeć na wierzch
ciasta(schowac do lodowki,bedzie sie lepiej tarło)

masa smietankowa:
śmietanę zmiksować z cukrem,dodac wiórki kokosowe i make ziemniaczana,ubic białka i połaczyc z masa-oraz kto chce rodzynki wymieszac i wlac na ciasto.Na wierzch zetrzeć resztę ciasta, piec 60minut w 180stopniach.
Ciasto po upieczeniu wygląda jak normalny sernik,ze względu na śmietanę ma taki posmak smietankowy.Ciasto jest wysokie i piekę je w dużej blasze.


nie mam jeszcze swojej fotki ale szybko nadrobię. Pozwoliłam sobie wykorzystać zdjęcie od małgosi. Przepis wypróbowany i gorąco polecam

A to przepis dla leniwych (jak mawiała moja mama), co nie lubią piec ciast-choć roboty więcej niż przy tym pieczonym...ale cóż

Sernik bez sera ( może bez serca)
2 litry mleka
1 litr kwaśnej śmietany
5 jaj
1 kostka margaryny
szklanka cukru
cukier wanilinowy
bakalie lub owoce
Roztrzepać jaja ze śmietaną,wlać do gotującego mleka i poczekać aż się ponownie zagotuje.Odstawić do zimnej wody,ostudzić,przecedzić przez gęste sito lub gazę.Masło utrzeć z cukrem powoli dodając po łyżce otrzymany twaróg.Dodać bakalie.Na spód tortownicy ułożyć biszkopty i wyłożyć ser.
Można sypnąć też żurawinę i migdały, ale w/g mnie smakowo nie pasuje
(przepis ze strony PRZYŚLIJ PRZEPIS)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę