wtorek, 23 grudnia 2014

W ŚWIĄTECZNYM KLIMACIE

"Jest w moim Kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny,
Przy wejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie,
Ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny,
Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie." - Cyprian Kamil Norwid




 Czego życzę Wam na te Święta?

by każdy umiał w sobie odnaleźć kruchość małego dziecka,
by w wielu duszach odkryła się prawdziwość, a zniknęła obłuda,
by przeżyć te święta z czystym sumieniem i radością, w otoczeniu osób, które są ważne dla nas samych
Życzę wszystkim by każdy poczuł się maksymalnie uczciwy wobec siebie i innych
z sercem wypełnionym miłością


niedziela, 30 listopada 2014

W KASZĘ DMUCHAĆ

Intryguje swoim smakiem, a wszyscy z ciekawością próbowali ….
…., czyli kasza jęczmienna w formie- no właśnie i tu nie wiem jak nazwać, bo smak jest dość tajemniczy. Fajne jest to, że jest to danie bez glutenu, jajko też jest zbyteczne, bo ja dodałam je do połowy porcji z ciekawości.

Śmiało można dodać ten posiłek jako danie w diecie wątrobowej, trzustkowej czy ze schorzeniami dróg żółciowych z dolegliwościami pęcherzyka żółciowego.
Można jeść po kawałku jako przekąskę bez dodatków, można również polać sosem wytrawnym z mięsem i podać jako danie obiadowe czy kolację.
COŚ Z KASZY, CZYLI JĘCZMIENNA PIECZONA
  • 2 szkl. kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz
  • 3 jabłka (moje były słodkie)
  • 1 mała cebula
  • rodzynki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • ziele angielskie (2 kulki roztarte)
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • 1/4 łyżeczki papryczki jalapeno (dla osób na diecie papryczkę pomijamy bo jest zbyt ostra)
  • 1/4 łyżeczki imbiru
Kaszę gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. wyjąć i ostudzić przy okazji odcedzając. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do jabłek. Wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do wszystkiego. Doprawić ziołami i przyprawami.

Dodać rodzynki (ilość wedle uznania, można też pominąć). Odstawić na ok. 15 minut by smaki się wymieszały, a rodzynki wchłonęły sok.
Zrobiłam doświadczenie, bo nie byłam pewna czy jak to upiekę się nie rozsypie. Podzieliłam na dwie porcje. Do jednej dodałam jajko, a do drugiej nie.
Porcję bez jajka wyłożyłam do formy silikonowej.
Porcję z jajkiem umieściłam w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu zostawić na chwilkę by złapało oddech i lekko przestygło by nie dmuchać w kaszę. Kroić w porcje.

Tak jak napisałam wcześniej, to COŚ można jeść samo bez dodatków lub podać do obiadu z sosem i porcją mięsa.
Smak? ….hmm….słodko pikantny ale bez przesady. Wszystkie smaki fajnie się skomponowały i zrównoważyły.
Danie jest dość sycące i wszystkim smakowało.
Oczywiście tę propozycję dodałam również do konkursu na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki gdzie tematem przewodnim są pomysły z kaszą.

SERDECZNIE WSZYSTKICH POZDRAWIAM










 tagi:
dieta bezglutenowa, dieta lekkostrawna, dieta przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dieta przy częściowej resekcji trzustki, dieta przy woreczku żółciowym lub po usunięciu, dieta wątrobowa, diety, dietetyka, dieta bezglutenowa, dania bez jajek, dania z kaszą, 

sobota, 29 listopada 2014

WILCZA ROLADA Z KASZĄ JAGLANĄ W SOSIE LIMONKOWO-KOLENDROWYM

Na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki trwa do jutra super konkurs, którego tematem jest kasza wszelkiego rodzaju.  Temat rzeka, który bardzo mi się spodobał , bo wywołuje niesamowitą kreatywność. W komentarzach są liczne przepisy i trudno uwierzyć, że z kaszy można zrobić tyle smacznych dań.
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (1)
Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i wymodziłam takie oto danie

składniki:
  • ciasto francuskie (gotowe, bo z braku czasu poszłam na łatwiznę)
  • 200g kaszy jaglanej
  • pęczek koperku
  • jajko szt. 1
  • 20dkg mięsa mielonego
  • groszek zielony konserwowy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • jajko do smarowania
  • bułka tarta 3 łyżki
  • ser pleśniowy
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (2)

składniki na sos
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • sok z limonki
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • mała szczypta soli
  • mała szczypta pieprzu (do smaku)
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (7)
Kaszę ugotować przez 15 minut w osolonej wodzie, wystudzić, przełożyć do miski. Dodać posiekaną zieleninę, groszek konserwowy odcedzony z soku, jajko, mięso mielone, sól, pierz i bułkę tartą. Wszystko dobrze wymieszać. Na rozłożony płat ciasta francuskiego nasypać równomiernie bułkę tartą i nakładać farsz. Na początkowym brzegu ułożyć na kaszy w rzędzie paski sera pleśniowego. Rozłożyć farsz na całym płacie ciasta i zwinąć w roladę. Całość umieścić w blasze, posmarować samym żółtkiem, białko ubić i wymieszać z papryką słodką, polać po wierzchu. wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (5)Piec w 170 stopniach z termoobiegiem ok. 30 minut. Każdy wyczuwa swój piekarnik. Potem należy wyjąć, zostawić na chwilę by odpoczęło i kroić w grube plastry.
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (3)
Sos: startą skórkę z limonki, posiekaną świeżą kolendrę, oliwę i przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać, dodać sok z limonki. Ewentualnie doprawić.
Na ułożone plastry rolady polać sos i zajadać.
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (1)
Mimo iż jest to danie wymyślone w biegu mój Wilczek (główny tester), czyli Ślubne Szczęście baaardzo zachwalał. Stwierdził, że smakuje rewelacyjnie, smaki są wyważone i nie mieszają się ze sobą. Sos limonkowo kolendrowy dodaje uroku całości.
Po takiej opinii cóż mi więcej trzeba
Zastanawiam się tylko dlaczego w polskich domach kasza jest na występach gościnnych , a nie w stałym repertuarze....



Uśmiech
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO