Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i wymodziłam takie oto danie
składniki:
- ciasto francuskie (gotowe, bo z braku czasu poszłam na łatwiznę)
- 200g kaszy jaglanej
- pęczek koperku
- jajko szt. 1
- 20dkg mięsa mielonego
- groszek zielony konserwowy
- szczypiorek
- sól, pieprz
- jajko do smarowania
- bułka tarta 3 łyżki
- ser pleśniowy
składniki na sos
- 1 łyżka otartej skórki z limonki
- sok z limonki
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- mała szczypta soli
- mała szczypta pieprzu (do smaku)
Kaszę ugotować przez 15 minut w osolonej wodzie, wystudzić, przełożyć do miski. Dodać posiekaną zieleninę, groszek konserwowy odcedzony z soku, jajko, mięso mielone, sól, pierz i bułkę tartą. Wszystko dobrze wymieszać. Na rozłożony płat ciasta francuskiego nasypać równomiernie bułkę tartą i nakładać farsz. Na początkowym brzegu ułożyć na kaszy w rzędzie paski sera pleśniowego. Rozłożyć farsz na całym płacie ciasta i zwinąć w roladę. Całość umieścić w blasze, posmarować samym żółtkiem, białko ubić i wymieszać z papryką słodką, polać po wierzchu. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem ok. 30 minut. Każdy wyczuwa swój piekarnik. Potem należy wyjąć, zostawić na chwilę by odpoczęło i kroić w grube plastry.
Sos: startą skórkę z limonki, posiekaną świeżą kolendrę, oliwę i przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać, dodać sok z limonki. Ewentualnie doprawić.
Na ułożone plastry rolady polać sos i zajadać.
Mimo iż jest to danie wymyślone w biegu mój Wilczek (główny tester), czyli Ślubne Szczęście baaardzo zachwalał. Stwierdził, że smakuje rewelacyjnie, smaki są wyważone i nie mieszają się ze sobą. Sos limonkowo kolendrowy dodaje uroku całości.
Po takiej opinii cóż mi więcej trzeba
Zastanawiam się tylko dlaczego w polskich domach kasza jest na występach gościnnych , a nie w stałym repertuarze....
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO
No to smaka zrobiłaś ogromnego.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne, bo smacznie na zdjęciu wygląda :)
Pozdrawiam :)
mój mąż zajadał z ogromnym apetytem
UsuńHalo halo :) Melduję, ze u mnie wszystko w porządku, chyba potrzebowałam trochę czasu żeby wrócić do rzeczywistości po japońskich przygodach :) powoli zbieram się do powrotu do blogowania. Ściskam najmocniej! :)
OdpowiedzUsuńNoooo NARESZCIE!!!! już nie mogę się doczekać nowych smaków!!!
UsuńCiekawy przepis. Kasze to ja lubię wszystkie i dużo sie u nas jej jada. Jaglana to moja ulubiona można ją jeść na słono i na słodko. Dobrze, że można ją kupić już teraz w wielu sklepach. Jeszcze parę lat temu było dużo trudniej. Twój przepis na pewno wypróbuje.
OdpowiedzUsuńo tak, jaglana to i moja ulubienica
UsuńZ takim farszem pyszne byłyby pierogi, też!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
UsuńAleż to smakowicie wygląda! Za każdym razem ,gdy zajrzę do Ciebie jesć mi się zachciewa.W dodatku czytasz w moich myślach,bo chciałam zrobić COŚ z limonką:))) I mam!
OdpowiedzUsuńten sos świetnie smakuje z pieczonym mięsem również
UsuńRolada musi być pyszna. Ale fajny pomysł na danie.
OdpowiedzUsuńPysznie mami ta roladka. Podrzucam przepis córci i liczę , że się niedługo skusi, bo lubi przyrządzać takie nowości.Miłego niedzielnego popołudnia życzę!
OdpowiedzUsuńAga T y to masz fajne pomysły. Przepis zabieram :-)
OdpowiedzUsuń