< Agnieszka Rucińska - moje mniam: WILCZA ROLADA Z KASZĄ JAGLANĄ W SOSIE LIMONKOWO-KOLENDROWYM

sobota, 29 listopada 2014

WILCZA ROLADA Z KASZĄ JAGLANĄ W SOSIE LIMONKOWO-KOLENDROWYM

Na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki trwa do jutra super konkurs, którego tematem jest kasza wszelkiego rodzaju.  Temat rzeka, który bardzo mi się spodobał , bo wywołuje niesamowitą kreatywność. W komentarzach są liczne przepisy i trudno uwierzyć, że z kaszy można zrobić tyle smacznych dań.
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (1)
Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i wymodziłam takie oto danie

składniki:
  • ciasto francuskie (gotowe, bo z braku czasu poszłam na łatwiznę)
  • 200g kaszy jaglanej
  • pęczek koperku
  • jajko szt. 1
  • 20dkg mięsa mielonego
  • groszek zielony konserwowy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • jajko do smarowania
  • bułka tarta 3 łyżki
  • ser pleśniowy
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (2)

składniki na sos
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • sok z limonki
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • mała szczypta soli
  • mała szczypta pieprzu (do smaku)
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (7)
Kaszę ugotować przez 15 minut w osolonej wodzie, wystudzić, przełożyć do miski. Dodać posiekaną zieleninę, groszek konserwowy odcedzony z soku, jajko, mięso mielone, sól, pierz i bułkę tartą. Wszystko dobrze wymieszać. Na rozłożony płat ciasta francuskiego nasypać równomiernie bułkę tartą i nakładać farsz. Na początkowym brzegu ułożyć na kaszy w rzędzie paski sera pleśniowego. Rozłożyć farsz na całym płacie ciasta i zwinąć w roladę. Całość umieścić w blasze, posmarować samym żółtkiem, białko ubić i wymieszać z papryką słodką, polać po wierzchu. wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (5)Piec w 170 stopniach z termoobiegiem ok. 30 minut. Każdy wyczuwa swój piekarnik. Potem należy wyjąć, zostawić na chwilę by odpoczęło i kroić w grube plastry.
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (3)
Sos: startą skórkę z limonki, posiekaną świeżą kolendrę, oliwę i przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać, dodać sok z limonki. Ewentualnie doprawić.
Na ułożone plastry rolady polać sos i zajadać.
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (1)
Mimo iż jest to danie wymyślone w biegu mój Wilczek (główny tester), czyli Ślubne Szczęście baaardzo zachwalał. Stwierdził, że smakuje rewelacyjnie, smaki są wyważone i nie mieszają się ze sobą. Sos limonkowo kolendrowy dodaje uroku całości.
Po takiej opinii cóż mi więcej trzeba
Zastanawiam się tylko dlaczego w polskich domach kasza jest na występach gościnnych , a nie w stałym repertuarze....



Uśmiech
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO

13 komentarzy:

  1. No to smaka zrobiłaś ogromnego.
    Musi być pyszne, bo smacznie na zdjęciu wygląda :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Halo halo :) Melduję, ze u mnie wszystko w porządku, chyba potrzebowałam trochę czasu żeby wrócić do rzeczywistości po japońskich przygodach :) powoli zbieram się do powrotu do blogowania. Ściskam najmocniej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noooo NARESZCIE!!!! już nie mogę się doczekać nowych smaków!!!

      Usuń
  3. Ciekawy przepis. Kasze to ja lubię wszystkie i dużo sie u nas jej jada. Jaglana to moja ulubiona można ją jeść na słono i na słodko. Dobrze, że można ją kupić już teraz w wielu sklepach. Jeszcze parę lat temu było dużo trudniej. Twój przepis na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim farszem pyszne byłyby pierogi, też!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to smakowicie wygląda! Za każdym razem ,gdy zajrzę do Ciebie jesć mi się zachciewa.W dodatku czytasz w moich myślach,bo chciałam zrobić COŚ z limonką:))) I mam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rolada musi być pyszna. Ale fajny pomysł na danie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie mami ta roladka. Podrzucam przepis córci i liczę , że się niedługo skusi, bo lubi przyrządzać takie nowości.Miłego niedzielnego popołudnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga T y to masz fajne pomysły. Przepis zabieram :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę