< Wilczyca Aga Strzęciwilk: PLACKI Z KREMOWYM DIPEM SEROWO POMIDOROWYM

niedziela, 13 września 2015

PLACKI Z KREMOWYM DIPEM SEROWO POMIDOROWYM


Kto z Was wpada do domu i na szybko komponuje obiad? pewnie większość. Ja zazwyczaj gotuję na dwa dni, ale czasem bywa tak, że trzeba coś w locie wymodzić.
Z uwagi na to, że jest kilka zdrowych rzeczy, które nie są uznawane przez dzieciaki podstępnie wkomponowuję je w dania.
Dziś prezentuję placki z dodatkiem selera.
Bagatela i nic szczególnego można rzec, ale jednak w smaku są świetne.

  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 surowy seler (wielkość, czyli ilość wpływa na intensywność smaku)
  • jajko
  • cebula
  • sól, pieprz

dip
  • serek kremowy z ziołami prowansalskimi
  • koperek świeży
  • szczypiorek
  • 1 mały pomidor malinowy










Ziemniaki i selera obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach na tarce. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Odlać zebraną wodę. Dodać jajko , mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć placki na oliwie na złoty kolor.
dip:
pomidora obrać ze skóry, pozbyć się części z nasionami, a pozostały miąższ pokroić drobno i wrzucić do miski, dodać serek kremowy z ziołami prowansalskimi, posiekany koperek i szczypior. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Usmażone placki wyłożyć na talerz i udekorować przygotowanym dipem.

Muszę przyznać, że fajnie smakują. Intensywność selera zmienia zupełnie smak placków ziemniaczanych, zaś kremowy sos dodaje szyku i uzupełnia ciekawy smak.

Lubię dania na szybko i tzw. coś z niczego. Można przypadkiem stworzyć ciekawe dania, a domownicy są zadowoleni. Seler jest BE w/g moich dzieci ale w plackach zupełnie im nie przeszkadzał, a to dla mnie najważniejsze. 
Taki oto ekspresowy obiad proponuję wszystkim zabieganym ludziom.

8 komentarzy:

  1. Witaj Aga . Placki ziemniaczane uwielbiam i dlatego ostatnio zakupiłam nową maszynkę do mielenia mięsa z przystawką do tarcia ziemniaków na placki. Robię teraz też często babkę ziemniaczaną. Z selerem nie robiłam , muszę spróbować bo seler bardzo lubię. Miłego tygodnia !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię placki ... więc przepis jak znalazł...
    pozdrawiam Aguś

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie spróbowałabym takiego placka, bo nie cierpię selera i dla mnie też musiałby być przemycany. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha u mnie były wczoraj tylko w podstawowej wersji ze śmietaną muszę dodać kiedyś odrobinę selera ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chciałabym umieć robić coś z niczego:) Placki akurat uwielbiam i mogę je jeść na okrągło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placki z dodatkiem innych warzyw... z dynią, z marchewką, z cukinią... oj można poszaleć, można. Ostatnio widziałam z buraczkami, ale jeszcze nie próbowałam. Trzeba będzie nadrobić :-)
    Twoje wyglądają smakowicie i wcale się nie dziwię, że dzieciakom seler w nich nie przeszkadzał :-)
    Pamiętam jak nasz Student, gdy miał ze 3 - 4 lata nie chciał jeść kalafiora. Więc mieszałam mu ziemniaki z kalafiorem, mówił "ale nie lobre (dobre) te ziemniaki", ale jadł i o to chodziło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Grunt to pomysł na przemycenie:-) Do placków gryczanych lub jaglanych dodaję pora i selera. Muszę spróbować dodać do ziemniaczanych.
    Co słychać Agusia? Zapraszałam , żebyś wstąpiła do mnie w drodze na Kraków. I co ?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. oj chyba spróbuję! brzmi i wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę