< Wilczyca Aga Strzęciwilk: TOPIELICZKI

sobota, 15 listopada 2014

TOPIELICZKI


A dlaczego topieliczki? bo z ciasta topionego w wodzie Uśmiech tak sobie je nazwałam.
Pozostając w klimacie rogali i bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki dziś przedstawię Wam fajne ciasto na rogale lub drożdżówki.

rogaliki z ciasta topionego (3)
Z tym ciastem rewelacyjnie się pracuje, dobrze się wyrabia i świetnie smakuje. Do tego wszystkiego takie rogaliki robi się błyskawicznie.
A teraz czas na tajemniczą recepturę:

ROGALIKI TOPIONE

  • 200g roztopionego masła
  • 500g mąki pszennej luksusowej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30g drożdży
  • 2 jajka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • konfitury lub dżem (ja ugotowałam budyń ze śliwek)

W ciepłym mleku rozetrzeć cukier z drożdżami i zostawić by zaczyn zaczął pracować.
rogaliki z ciasta topionego (5)
Mąkę, jajka, jogurt i rozpuszczone, wystudzone masło wymieszać ze sobą w misce, dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
rogaliki z ciasta topionego (6)Włożyć je do woreczka i szczelinie zamknąć. Miskę pokaźnych rozmiarów napełnić bardzo zimną wodą, włożyć do niej woreczek z ciastem i poczekać ok. 20 minut- niech się topi. Ciasto podwoi swoją objętość i wypłynie na wierzch.
rogaliki z ciasta topionego (8)Wyjąć ciasto z woreczka i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na placek, wykroić trójkąty, ułożyć dżem, konfiturę czy tak jak u mnie budyń śliwkowy, zwinąć rogaliki i ułożyć na blaszce na papierze. rogaliki z ciasta topionego (1)
Zostawić na ok. 15 minut by jeszcze podrosły. Posmarować każdy rogalik skłóconym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.15-20 minut aż się ładnie zarumienią.rogaliki z ciasta topionego (2)
Upieczone, ostudzić i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.rogaliki z ciasta topionego (4)
Prawda, że szybkie? polecam ten przepis. Rogaliki są bardzo smaczne i chętnie skorzystam z tego ciasta jeszcze nie raz.


Życzę wszystkim miłej i smacznej niedzieli , a panią z Wielunia serdecznie pozdrawiam

28 komentarzy:

  1. Topione rogaliki to jedne z pierwszych, które nauczyłam się robić :))) Początkowo "topiłam " je w wodzie, później zaczęłam wkładać po prostu do lodówki, bo różnicy w zachowaniu ciasta nie zauważyłam żadnej. A potem ... zapomniałam o nich na śmierć. Zostały wyparte przez tysiące innych przepisów, a dziś mi o nich przypomniałaś :)) Fajnie, muszę odświeżyć przepis :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dokładnie tak jak u mnie:) wieki ich nie robiłam, dzięki za przypomnienie, bo ciasto jest pyszne:)

      Usuń
    2. Cieszę się, że przywiałam Wasze wspomnienie. Ten przepis od Asi już jest w stałym repertuarze domowego menu u nas

      Usuń
  2. Smakowicie wyglądają. Zaciekawił mnie budyń śliwkowy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo prosto się robi: zamiast mleka daję zmiksowane śliwki z odrobiną wody i cukru i gotuję

      Usuń
  3. Mniam uwielbiam rogaliki, mam podobny przepis robię z marmoladą z budyniem nigdy nie próbowałam, na pewno są pyszne. Pozdrowionka serdeczne Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zrobiłam z budyniem, bo nic innego nie miałam pod ręką. Wyszły super

      Usuń
  4. Pychotka:) mniam, mniam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi apetytu narobiłaś, może jutro zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób, zrób, bo są łatwe do zrobienia, a ciasto jest super

      Usuń
  6. Aż nabrałam ochoty aby je upiec, pozdrawiam Aga :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo pysznie wyglądają - więcpzrepis Aguniu zabieram - dziękuje - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej, podobny przepis mam na ciasto do makowca i bardzo go sobie chwalę.
    Rogaliki topieliczki muszą byc pyszne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mówisz, że do makowca? no to wypróbuję w tej formie. Dzięki

      Usuń
  9. Rogalików topionych nie robiłam, ale ciasto "Topielec" wiele razy, z tym, że topiłam bez torebki w wiadrze wody i dopiero jak wypłyneło na wierzch dodawałam cukier, zagniatałam i piekłam. Też pychotka. Zaintrygował mnie budyń śliwkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. niestety... nie robiłam ich nigdy ...ech
    buźka Agusiek

    OdpowiedzUsuń
  11. Zabieram przepis , mam nadzieję że rogaliki doczekają się prezentacji na moim blogu . Przypomniało mi się że dawno temu robiłam ciasto drożdżowe które nazywało się topielec , nie chciało mi wypłynąć , może dlatego że w starym moim przepisie ciasto nie było wkładane do woreczka.. Dziękuję za wszystkie przepisy !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli dobrze napowietrzysz ciasto w czasie wyrabiania, to drożdże będą miały pole do popisu i wypłynie ciasto na wierzch. Polecam ten przepis

      Usuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę