A dlaczego topieliczki? bo z ciasta topionego w wodzie tak sobie je nazwałam.
Pozostając w klimacie rogali i bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki dziś przedstawię Wam fajne ciasto na rogale lub drożdżówki.
Z tym ciastem rewelacyjnie się pracuje, dobrze się wyrabia i świetnie smakuje. Do tego wszystkiego takie rogaliki robi się błyskawicznie.
A teraz czas na tajemniczą recepturę:
ROGALIKI TOPIONE
- 200g roztopionego masła
- 500g mąki pszennej luksusowej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 30g drożdży
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- konfitury lub dżem (ja ugotowałam budyń ze śliwek)
W ciepłym mleku rozetrzeć cukier z drożdżami i zostawić by zaczyn zaczął pracować.
Mąkę, jajka, jogurt i rozpuszczone, wystudzone masło wymieszać ze sobą w misce, dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
Włożyć je do woreczka i szczelinie zamknąć. Miskę pokaźnych rozmiarów napełnić bardzo zimną wodą, włożyć do niej woreczek z ciastem i poczekać ok. 20 minut- niech się topi. Ciasto podwoi swoją objętość i wypłynie na wierzch.
Wyjąć ciasto z woreczka i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na placek, wykroić trójkąty, ułożyć dżem, konfiturę czy tak jak u mnie budyń śliwkowy, zwinąć rogaliki i ułożyć na blaszce na papierze.
Zostawić na ok. 15 minut by jeszcze podrosły. Posmarować każdy rogalik skłóconym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.15-20 minut aż się ładnie zarumienią.
Upieczone, ostudzić i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Prawda, że szybkie? polecam ten przepis. Rogaliki są bardzo smaczne i chętnie skorzystam z tego ciasta jeszcze nie raz.
Życzę wszystkim miłej i smacznej niedzieli , a panią z Wielunia serdecznie pozdrawiam
Topione rogaliki to jedne z pierwszych, które nauczyłam się robić :))) Początkowo "topiłam " je w wodzie, później zaczęłam wkładać po prostu do lodówki, bo różnicy w zachowaniu ciasta nie zauważyłam żadnej. A potem ... zapomniałam o nich na śmierć. Zostały wyparte przez tysiące innych przepisów, a dziś mi o nich przypomniałaś :)) Fajnie, muszę odświeżyć przepis :))
OdpowiedzUsuńto dokładnie tak jak u mnie:) wieki ich nie robiłam, dzięki za przypomnienie, bo ciasto jest pyszne:)
UsuńCieszę się, że przywiałam Wasze wspomnienie. Ten przepis od Asi już jest w stałym repertuarze domowego menu u nas
UsuńSmakowicie wyglądają. Zaciekawił mnie budyń śliwkowy. :)
OdpowiedzUsuńbardzo prosto się robi: zamiast mleka daję zmiksowane śliwki z odrobiną wody i cukru i gotuję
UsuńMniam uwielbiam rogaliki, mam podobny przepis robię z marmoladą z budyniem nigdy nie próbowałam, na pewno są pyszne. Pozdrowionka serdeczne Magda
OdpowiedzUsuńja zrobiłam z budyniem, bo nic innego nie miałam pod ręką. Wyszły super
Usuńświetne rogaliki Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńdzięki
UsuńPychotka:) mniam, mniam, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również Krysiu
UsuńAle mi apetytu narobiłaś, może jutro zrobię. :)
OdpowiedzUsuńzrób, zrób, bo są łatwe do zrobienia, a ciasto jest super
UsuńAż nabrałam ochoty aby je upiec, pozdrawiam Aga :-)
OdpowiedzUsuńbardzo pysznie wyglądają - więcpzrepis Aguniu zabieram - dziękuje - buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Warto ich spróbować
UsuńSmakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuńHej, podobny przepis mam na ciasto do makowca i bardzo go sobie chwalę.
OdpowiedzUsuńRogaliki topieliczki muszą byc pyszne !
mówisz, że do makowca? no to wypróbuję w tej formie. Dzięki
UsuńRogalików topionych nie robiłam, ale ciasto "Topielec" wiele razy, z tym, że topiłam bez torebki w wiadrze wody i dopiero jak wypłyneło na wierzch dodawałam cukier, zagniatałam i piekłam. Też pychotka. Zaintrygował mnie budyń śliwkowy:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię budynie w różnych smakach
Usuńniestety... nie robiłam ich nigdy ...ech
OdpowiedzUsuńbuźka Agusiek
spróbuj Joasiu, bo warto
UsuńZabieram przepis , mam nadzieję że rogaliki doczekają się prezentacji na moim blogu . Przypomniało mi się że dawno temu robiłam ciasto drożdżowe które nazywało się topielec , nie chciało mi wypłynąć , może dlatego że w starym moim przepisie ciasto nie było wkładane do woreczka.. Dziękuję za wszystkie przepisy !!!!!!!!
OdpowiedzUsuńjeśli dobrze napowietrzysz ciasto w czasie wyrabiania, to drożdże będą miały pole do popisu i wypłynie ciasto na wierzch. Polecam ten przepis
Usuńpyszne rogaliki
OdpowiedzUsuńpalce lizać
Usuń