< Wilczyca Aga Strzęciwilk: ZAPUSTY, KUSAKI...SŁODKO, TŁUSTO I SMACZNIE

poniedziałek, 11 lutego 2013

ZAPUSTY, KUSAKI...SŁODKO, TŁUSTO I SMACZNIE

i właśnie w związku z tym u mnie nadal dość kalorycznie.

Dzień dobry z rana !

We współczesnych nam czasach czas słodkości to tłusty czwartek, a dawniej......

Zapusty to był czas kończący karnawał, odbywające się we wtorek poprzedzający środą popielcową. Było to ukoronowanie pięciodniowego nieumiarkowania w jedzeniu i piciu.
Symbolem końca karnawału oraz ostatków (zwanych także:  „kusymi dniami”) stał się śledź, a prawdę mówiąc - szkielet śledzia wnoszony na patyku między hulających - przez gospodarza, z wybiciem północy obwieszczającym nastanie środy popielcowej i postu. Gospodarz na tę okoliczność wygłaszał uroczystą orację. Podawano na stoły postny, cienki żur. Cichł zgiełk, przerywano zabawę. Rozpoczynało się czterdziestodniowe postne umartwianie.
W bogatszych domach (głównie szlacheckich i mieszczańskich) nastanie Wielkiego Postu następowało wraz z podaniem „maślanej kolacji”. Ten szczególny posiłek nosił nazwę „podkurek”, gdyż spożywany był tuż pierwszym pianiem koguta w Środę Popielcową.
Na Lubelszczyźnie odbywały się  „bachuski” (od imienia greckiego boga Bachusa - patrona wina, wiosny, słońca, odradzającej się przyrody i miłości).
Bachusem nazywano chłopca ubranego w słomiane powrozy, albo słomianą lalkę, którą na sankach lub wózku obwożono po wsiach. Towarzyszyła mu grupa przebierańców, zbierających datki dla „Bachusa”.
 Robiono tez sobie „zopuśne figle” - np. rozbierano na części wozy sąsiadów,  a następnie składano je w całość na dachach stodół.
Powiem Wam szczerze, że kiedyś ludzie przywiązywali dużą wagę do tradycji, czerpali radość ze wszystkiego i zawsze było to dużym wydarzeniem. 
Skoro w tym czasie królował śledź więc dziś podam przepis jaki zaczerpnęłam od Aldi. Na blogu "Psoty Psotki" znajdziecie całe mnóstwo ciekawych pomysłów na ryby. Ja z nich często korzystam i serdecznie polecam.
Pamiętajmy, że śledź należy do ryb tłustych.

"ŚLEDZIOWE ROLADKI Z PORAMI"

  • wymoczone matiasy
  • pory
  • zielony pieprz
  • sól
  • sok z cytryny
  • musztarda miodowa 

marynata
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • dwie duże jagody jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Pory pokroić i zesmażyć na oliwie z zielonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Wystudzić.
Matiasy wysuszyć ,przekroić wzdłuż, posmarować musztardą miodową. na każdy pasek nałożyć smażonego pora , zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć w miseczce, zasypać pozostałym porem.
Przygotować marynatę i zalać nasze roladki. Odstawić na kilka godzin by smaki dobrze przeszły sobą.
Jest to bardzo elegancka przystawka, smaczna i zaskakująca w smaku.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

A teraz czas na coś słodkiego.

U mnie w tym czasie piecze się także owoce. Oczywiście prym w tym deserze wiedzie nasze polskie zacne jabłko.
Przygotowanie jest bardzo proste. Jest trochę zabawy przy tym ale warto poświęcić ten czas.
Pamiętam jak moja babcia robiła pieczone jabłka...mmmm...były przepyszne, tylko nigdy nie robiła z ciastem.

  • kilka jabłek twardych 
  • miód
  • tarte orzechy włoskie wymieszane z cynamonem
  • ciasto francuskie
  • jajko do smarowania
  • połówka cytryny

Jabłka obieramy. Kapelusik z ogonkiem odkrajamy i odkładamy.  Środek jabłka wydrążamy.  Nacieramy je połówką cytryny by nie ściemniało. Do środka wkładamy łyżeczką miód. Obtaczamy jabłko w tartych orzechach wymieszanych z cynamonem. Następnie owijamy ciastem francuskim pokrojonym w paski. Na wierzch układamy kapelusik z ogonkiem i zakańczamy ciastem. Smarujemy skłóconym jajkiem.

Jabłuszka pieczemy do momentu aż ciasto złapie złoty kolor.
Pychota!!!!!
Jabłka zmiękną, miód w środku zamieni się w pyszny syrop, którym nasiąknie owoc zaś orzech i cynamon dodaje wspaniałego wykwintnego smaku.
Polecam, bo jest to bardzo fajny deser.

Dziękuję wszystkim za te wszelkie miłe słowa i cenne odwiedziny.
Życzę Wam miłego poniedziałku i wspaniałego tygodnia.


SERDECZNIE POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO

37 komentarzy:

  1. Pięknie tu u Ciebie i smacznie:) Bedę zaglądać cześciej:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i serdecznie zapraszam. Pozdrawiam i dziękuję

      Usuń
  2. czy ja tam widzę serduszko wycięte w jabłku? ale to słodkie! zrobimy sobie dzisiaj takie jabłuszka w cieście francuskim, bo takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to serduszko. Tak mnie jakoś natchnęło :)Życzę smacznego

      Usuń
  3. Ja jak zwykle dostałam ślinotoku na widok Twoich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie!!! Szkoda ze nie moge poprobowac tak przez internet :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj szkoda...a może dobrze, bo i ja bym garściami próbowała z różnych stron. A od Ciebie bym podkradła jakąś zaczarowaną szkatułkę :)

      Usuń
  5. Aguś ależ pysznie u Ciebie!
    Jaki wspaniały deser wymyśliłaś :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. ... pychota Aguś ...
    dzięki Tobie chyba... przytyję ... hihi i co wtedy ?
    milego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dam Ci zestaw ćwiczeń odchudzających i podam przepisy na sałatki :)

      Usuń
  7. Przepisy świetne ;) aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepisy świetne ;) aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne przepisy ;) aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  10. Znowu masa pomysłów kulinarnych. Takich jabłek w cieście nigdy jeszcze nie piekłam muszę spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jabłuszka są wspaniałe w smaku, spróbuj Ewciu koniecznie. Życzę smacznego

      Usuń
  11. Jak smacznie, a ja dziś do kawki nic nie mam uuuu :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyobrażam sobie jakie te jabłka smaczne, wszystkie składniki uwielbiam. Jutro zrobię śledzie, to pewne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Que buena idea esta receta!!!
    Besos
    Miguel
    lareposteriademiguel.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Aga,
    ale zapustowa rozpusta!
    Częstuję się z wielką przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. baaardzo proszę, rozpusta wskazana, a od środy post

      Usuń
  15. dziękuję za wizytę i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem w jablkowym swiecie .

    OdpowiedzUsuń
  17. No powiem Ci że te jabłka wyglądają genialnie! A ja myślałam, że to jakieś drożdzowy na zdjęciu:)Śledzie w tym roku niestety nie dla mnie. ja także miłego tygodnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzisiaj śledzik, więc taka roladkę ze śledzia chętnie bym skonsumowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. ale jak to pięknie wygląda :) aż oczy by jadły :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Z tą tradycją to zgadzam się z Tobą w zupełności. Dzisiaj już niewiele osób przywiązuję do niej taką wagę jak kiedyś, a szkoda...
    Wspaniałe są te jabłuszka. Wyglądają niezwykle smakowicie.
    Pozdrawiamm:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jabłuszka rewelacyjne ! Poza tym ,u Ciebie jak zwykle tyle dobra ,że zawsze robię się głodna

    OdpowiedzUsuń
  22. Smacznie. Zapraszam po wyroznienie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę