< Wilczyca Aga Strzęciwilk: UDKA W SOSIE JOGURTOWYM, czyli zapraszam na obiadek

piątek, 9 listopada 2012

UDKA W SOSIE JOGURTOWYM, czyli zapraszam na obiadek



Dzień dobry. Dziś znowu coś na ząb z ciekawym smakiem i w dodatku dietetyczne. Udka drobiowe-klasyka polskiej kuchni.
Można je przygotowywać na różne sposoby. Ja tym razem zrobiłam

UDKA W SOSIE JOGURTOWYM


  • Kilka udek drobiowych
  • jogurt naturalny
  • zioła: tymianek, lubczyk, koperek
  • odrobina majeranku
  • sól
  • pieprz


Danie to robię na dwa sposoby:
1. Przygotowuję sos z jogurtu i przypraw ziołowych. Oprawione udka dokładnie smaruję tym sosem i zostawiam na ok godzinkę. Potem wkładam do piekarnika w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i piekę ok 1 godziny. Na koniec zdejmuję pokrywę by udka "złapały kolorek"
Danie pyszne, bez tłuszczowe i wspaniale smakuje z różnymi dodatkami.

2. Drugi sposób to UDKA FASZEROWANE w sosie jogurtowo paprykowym

Z udek wyjmuję kości, czyli trybuję. Mój sposób trybowania pokazywałam w TYM MIEJSCU.
Farsz zrobiłam z mięsa mielonego bez tłuszczu,z jakiem i przyprawami, a żeby scalić całość do farszu dodałam ser żółty z niską zawartością tłuszczu.
Sos jogurtowy:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie 3 kulki zmielone
  • jałowiec mielony
  • koperek poszatkowany
  Faszerowane udka spinam wykałaczką i układam w naczyniu (można je doprawić po swojemu gdy są jeszcze w stanie surowym), polewam powstałym sosem. Piekę pod przykryciem ok 1 godziny, a na koniec podpiekam na rumiano bez przykrycia.


Mięso drobiowe ma to do siebie, że jest bardzo delikatne, smaczne no i oczywiście niedrogie, dlatego też polecam, szczególnie dla osób będących na diecie.
U nas teraz królują szarlotki (chyba jak zwykle). Wygląda na to, że moja rodzinka uzalezniona jest od ciast z jabłkami, ale to dobrze, bo ja też lubię.
Częstujcie się, zapraszam.


Dziękuję serdecznie za wszelkie komentarze i miłe słowa. Jeśli znajdę chwilkę to odpiszę dziś na maile i odpowiem na wszelkie pytania w nich zawarte.Bardzo miło mi gościć nowych obserwatorów oraz witam nowych gości na stronie FB.
Życzę wszystkim bardzo miłego i smacznego piątku.
Pozdrawiam bardzo gorąco.

7 komentarzy:

  1. Obiadek wygląda pysznie i czuję się zaproszona łącznie z szarlotka na deser :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, zapraszam. Drzwi otworem stoją. Ale ja wymiękam przy Twojej tarcie :)Smacznego :)

      Usuń
  2. Tak podanych udek jeszcze nie miałam okazji spróbować, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle pyszne danko serwujesz...
    też łapnę za kawałeczek ciacha ... hihi

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pyszne w takim wydaniu:)Muszę spróbować:)Jutro przede mną też szarlotka:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na dietetyczny i pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :):) i deser również smacznie wyglądał :) mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę