< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Dychę to wszystko warte

czwartek, 19 kwietnia 2012

Dychę to wszystko warte

A ten wpis będzie o ekonomii, czyli obiad za dychę na 5 osób, a dokładnie za 11,50zł
Nic wykwintnego , najważniejsze, że sprawiło radość i smakowało wszystkim.
  • ciasto francuskie (2,99zł)
  • 30 dkg mięsa mielonego (4zł)
  • parówki 2 szt (1 zł)
  • cebula (0,30zł)
  • przyprawy (?)
  • ziemniaki (1,50zł)
  • jajko (0,60zł)

  • kapusta mała pekińska (1, 20zł)
  • 2 ogórki konserwowe (własne)
  • olej i zioła

Rozkładamy ciasto francuskie na blacie. Do mięsa mielonego dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie należy wymieszać. Rozsmarować farsz mięsny na cieście, a koniec ciasta zostawić wolny. Z brzegu gdzie ma być środek rolady wzdłuż ułożyć dwie parówki (można zamiast tego położyć paski papryki lub coś innego. Ja czasem dodaję rybę. Zwijać roladę, a brzeg ciasta naciągnąć delikatnie by "zamknąć". Pokroić w plastry i ułożyć na blachę. Zapiec w nagrzanym piekarniku aż ciasto będzie w odpowiednim odcieniu świadczącym o gotowości.
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki , usmażyć na głębokim "szybkim" oleju, przełożyc do miski, posolić i posypać ziółkami. Przygotować surówkę. Pokroiłam drobno ogórka konserwowego i podziabałam kapustę pekińską. W kubeczku przygotowałam sos: olej 1/2 kubka, sól, sok z cytryny, lubczyk, szczypiorek, koperek, ciutkę kminku. polać sałatkę. Wymieszać.
Ułożyć wszystko na talerzykach, ja na każdą roladkę dodałam jeszcze po plasterku kiwi co fajnie podkreśliło smak.... i można zajadać.
Danie szybkie do zrobienia, bo w czasie pieczenia szykujemy ziemniaki i surówkę. Wszystkiego wychodzi sporo więc nawet można wołać o dokładkę :)) Maksymalnie w godzinę mamy gotowy sycący, smaczny obiadek.
Mam nadzieję, że przypadnie do gustu.
Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam

36 komentarzy:

  1. przyznam ,że bardzo ciekawie i smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro u mnie comiesięczne większe zakupy. W tym składzie na pewno będzie ciasto francuskie i poszaleję w kuchni. Zainspirowałaś mnie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janeczko, to dla mnie zaszczyt i jestem dumna, że przypadł Ci pomysł do gustu.

      Usuń
  3. No to już wiem co kupię dziś po pracy!! Ciasto francuskie!!
    Aga, dzięki za świetną propozycję szybkiego obiadku :) Aaa chciałam Ci powiedzieć, że zrobiłam szarlotkę z migdałami wg Twojego przepisu - pycha!!
    Pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj szarlotka normalnie uzależnia!!!! bardzo się cieszę, że posmakowała. Pewnie i Dominika się ucieszy, bo pomysł podłapałam od niej. Obiadek polecam bo smaczny i szybki.

      Usuń
    2. cieszę się ogromnie :)

      Usuń
  4. oj, przypadło do gustu :) jeszcze bratu zapodam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. No, fajny przepis. Muszę go wypróbowac, tylko musze zamienić farsz z mięsa na farsz warzywny i teraz tak myślę... bo w Danii to popularne są parówki w cieście - zawijane jak rogaliki bez rogów :) Więc musze coś pomysleć do środka, a może tylko sos pomidorowy i zioła? Zobaczymy :) A co ceny obiadu, to ja najbardziej lubię gdy otwieram lodówkę i zamrażarkę i myślę, mam to i to i to i co z tego zrobić? Powstaja wtedy takie dziwne potrawy:) To takie sprzątanie lodówki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z farszami mozna szaleć i wymyślać jak pasuje, tylko warto uwzględnić surowe jajko do farszu, bo fajnie scala wszystko. Ja też lubię twórcze sprzątanie lodówki. Masz rację, powstają wtedy cuda kulinarne. Pozdrawiam

      Usuń
  6. bardzo fajny pomysł, trzeba go wypróbować, szybkie i sprytne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. baaaardzo polecam. Danie też jest kreatywne, bo farsze mozna wymyslać najróżniejsze

      Usuń
  7. Bardzo fajny pomysł. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia podobnego dania, ale zawsze Mąż mnie ubiegnie z jakimś innym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ubiegnij męża, wygoń z kuchni, zamknij drzwi i przygotuj, a potem zaproś na kolację :)))))

      Usuń
  8. bardzo bardzo fajny obiad i taki prosty! ostatnio zastanawiałam się co by tu jeszcze ciekawego wymyślić z ciasta francuskiego, więc dziękuję Ci za super inspirację :) buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł, na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto francuskie z Biedronki, to ulubione ciasto Ślubnego. Muszę mu pokazac ten przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, oczywiście, że Biedrona lub Lidl, bo jest różnica w cenie a ciasto niczym się nie różni. Tu kosztuje 2.99, a w sklepie 4.89zł. Pokaż Ślubnemu, pokaż to może i sam przygotuje! Dzięki i pozdrawiam

      Usuń
  11. super pomysł - mam w lodówce ciasto francuskie więc wypróbuję w weekend, ja ostatnio w takie ciasto zawijałam jabłka i piekłam - pyszności
    ps Aguś dzięki za karteczkę :* kochana jesteś

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis. Czegoś takiego jeszcze nie robiłam. Musze kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł, lubię takie kreatywne i ekonomiczne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że ekonomia w dzisiejszych czasach to podstawa, zwłaszcza przy większej rodzinie, bo by inaczej człowiek z torbami poszedł. Pozdrawiam

      Usuń
  14. bardzo fajne danie, a te ptaszki w tle... błogość!

    OdpowiedzUsuń
  15. z chęcią bym zjadła!:) u mnie wczoraj było ciasto francuskie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam Moja Ago Wilcza!!!Ależ tu dziś tłok u Ciebie!!!Ciekawe czy się dopcham :((( Smakowicie u Ciebie jak zwykle!!!Z przykrością stwierdzam,że nie będę częstym gościem u Ciebie,ponieważ podjęłam się radykalnej i bezwzględnej diety!!!!Tak,że wybacz ale nie mogę nawet oglądać na zdjęciach takich kunsztownych potraw :(((( Odtąd kontaktujmy się jedynie na FB :(((
    Ale zanim do tego dojdzie-zapraszam na mojego blogusia na odebranie wyróżnienia:)))Zasłużyłaś na nie według mnie:)))Pozdrawiam serdecznie:))) I ślę mnóstwo buziolków!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jaką mi niespodziankę zrobiłaś. Dziękuję bardzo za to co napisałaś o mnie, nie wiem czym zasłużyłam ale bardzo, bardzo dziękuję. Na FB też Cię będę kusić fotkami i "molestować" pogaduchami :)

      Usuń
  17. Bardzo mi sie to podoba, kupuję przepis :-) a w dodatku jakie tanie :-) dziekuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny przepis. ekonomicznie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę