Nic wykwintnego , najważniejsze, że sprawiło radość i smakowało wszystkim.
- ciasto francuskie (2,99zł)
- 30 dkg mięsa mielonego (4zł)
- parówki 2 szt (1 zł)
- cebula (0,30zł)
- przyprawy (?)
- ziemniaki (1,50zł)
- jajko (0,60zł)
- kapusta mała pekińska (1, 20zł)
- 2 ogórki konserwowe (własne)
- olej i zioła
Rozkładamy ciasto francuskie na blacie. Do mięsa mielonego dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie należy wymieszać. Rozsmarować farsz mięsny na cieście, a koniec ciasta zostawić wolny. Z brzegu gdzie ma być środek rolady wzdłuż ułożyć dwie parówki (można zamiast tego położyć paski papryki lub coś innego. Ja czasem dodaję rybę. Zwijać roladę, a brzeg ciasta naciągnąć delikatnie by "zamknąć". Pokroić w plastry i ułożyć na blachę. Zapiec w nagrzanym piekarniku aż ciasto będzie w odpowiednim odcieniu świadczącym o gotowości.
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki , usmażyć na głębokim "szybkim" oleju, przełożyc do miski, posolić i posypać ziółkami. Przygotować surówkę. Pokroiłam drobno ogórka konserwowego i podziabałam kapustę pekińską. W kubeczku przygotowałam sos: olej 1/2 kubka, sól, sok z cytryny, lubczyk, szczypiorek, koperek, ciutkę kminku. polać sałatkę. Wymieszać.
Ułożyć wszystko na talerzykach, ja na każdą roladkę dodałam jeszcze po plasterku kiwi co fajnie podkreśliło smak.... i można zajadać.
Danie szybkie do zrobienia, bo w czasie pieczenia szykujemy ziemniaki i surówkę. Wszystkiego wychodzi sporo więc nawet można wołać o dokładkę :)) Maksymalnie w godzinę mamy gotowy sycący, smaczny obiadek.
Mam nadzieję, że przypadnie do gustu.
Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam
przyznam ,że bardzo ciekawie i smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie
UsuńJutro u mnie comiesięczne większe zakupy. W tym składzie na pewno będzie ciasto francuskie i poszaleję w kuchni. Zainspirowałaś mnie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJaneczko, to dla mnie zaszczyt i jestem dumna, że przypadł Ci pomysł do gustu.
UsuńNo to już wiem co kupię dziś po pracy!! Ciasto francuskie!!
OdpowiedzUsuńAga, dzięki za świetną propozycję szybkiego obiadku :) Aaa chciałam Ci powiedzieć, że zrobiłam szarlotkę z migdałami wg Twojego przepisu - pycha!!
Pozdrawiam serdecznie :*
oj szarlotka normalnie uzależnia!!!! bardzo się cieszę, że posmakowała. Pewnie i Dominika się ucieszy, bo pomysł podłapałam od niej. Obiadek polecam bo smaczny i szybki.
Usuńcieszę się ogromnie :)
Usuńoj, przypadło do gustu :) jeszcze bratu zapodam :D
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i zyczę wilczego smacznego
UsuńNo, fajny przepis. Muszę go wypróbowac, tylko musze zamienić farsz z mięsa na farsz warzywny i teraz tak myślę... bo w Danii to popularne są parówki w cieście - zawijane jak rogaliki bez rogów :) Więc musze coś pomysleć do środka, a może tylko sos pomidorowy i zioła? Zobaczymy :) A co ceny obiadu, to ja najbardziej lubię gdy otwieram lodówkę i zamrażarkę i myślę, mam to i to i to i co z tego zrobić? Powstaja wtedy takie dziwne potrawy:) To takie sprzątanie lodówki :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńz farszami mozna szaleć i wymyślać jak pasuje, tylko warto uwzględnić surowe jajko do farszu, bo fajnie scala wszystko. Ja też lubię twórcze sprzątanie lodówki. Masz rację, powstają wtedy cuda kulinarne. Pozdrawiam
Usuńbardzo fajny pomysł, trzeba go wypróbować, szybkie i sprytne danie.
OdpowiedzUsuńbaaaardzo polecam. Danie też jest kreatywne, bo farsze mozna wymyslać najróżniejsze
UsuńBardzo fajny pomysł. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia podobnego dania, ale zawsze Mąż mnie ubiegnie z jakimś innym daniem :)
OdpowiedzUsuńubiegnij męża, wygoń z kuchni, zamknij drzwi i przygotuj, a potem zaproś na kolację :)))))
Usuńbardzo bardzo fajny obiad i taki prosty! ostatnio zastanawiałam się co by tu jeszcze ciekawego wymyślić z ciasta francuskiego, więc dziękuję Ci za super inspirację :) buziaki!
OdpowiedzUsuńTwórz dziewczyno!!!!!!!!
UsuńSuper pomysł, na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńcieszę się i zapraszam
UsuńCiasto francuskie z Biedronki, to ulubione ciasto Ślubnego. Muszę mu pokazac ten przepis;-)
OdpowiedzUsuńBasiu, oczywiście, że Biedrona lub Lidl, bo jest różnica w cenie a ciasto niczym się nie różni. Tu kosztuje 2.99, a w sklepie 4.89zł. Pokaż Ślubnemu, pokaż to może i sam przygotuje! Dzięki i pozdrawiam
Usuńsuper pomysł - mam w lodówce ciasto francuskie więc wypróbuję w weekend, ja ostatnio w takie ciasto zawijałam jabłka i piekłam - pyszności
OdpowiedzUsuńps Aguś dzięki za karteczkę :* kochana jesteś
to ja dziękuję za karteczkę!!!!! Pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawy przepis. Czegoś takiego jeszcze nie robiłam. Musze kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, lubię takie kreatywne i ekonomiczne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że ekonomia w dzisiejszych czasach to podstawa, zwłaszcza przy większej rodzinie, bo by inaczej człowiek z torbami poszedł. Pozdrawiam
Usuńwyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne danie, a te ptaszki w tle... błogość!
OdpowiedzUsuńja też je uwielbiam
Usuńz chęcią bym zjadła!:) u mnie wczoraj było ciasto francuskie:)
OdpowiedzUsuńpomysłowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńWitam Moja Ago Wilcza!!!Ależ tu dziś tłok u Ciebie!!!Ciekawe czy się dopcham :((( Smakowicie u Ciebie jak zwykle!!!Z przykrością stwierdzam,że nie będę częstym gościem u Ciebie,ponieważ podjęłam się radykalnej i bezwzględnej diety!!!!Tak,że wybacz ale nie mogę nawet oglądać na zdjęciach takich kunsztownych potraw :(((( Odtąd kontaktujmy się jedynie na FB :(((
OdpowiedzUsuńAle zanim do tego dojdzie-zapraszam na mojego blogusia na odebranie wyróżnienia:)))Zasłużyłaś na nie według mnie:)))Pozdrawiam serdecznie:))) I ślę mnóstwo buziolków!!!!
Nawet nie wiesz jaką mi niespodziankę zrobiłaś. Dziękuję bardzo za to co napisałaś o mnie, nie wiem czym zasłużyłam ale bardzo, bardzo dziękuję. Na FB też Cię będę kusić fotkami i "molestować" pogaduchami :)
UsuńBardzo mi sie to podoba, kupuję przepis :-) a w dodatku jakie tanie :-) dziekuję :-)
OdpowiedzUsuńnie kupuj tylko się częstuj!!!!dziś promocja!!!
Usuń:))))
świetny przepis. ekonomicznie i pysznie :)
OdpowiedzUsuń