ŁOSOSIOWE RULONIKI
- 20 plastrów łososia wędzonego na zimno
- 20 dkg twarożku naturalnego
- po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
- cytryna
- ziarenka czerwonego pieprzu
- sól
Plastry łososia ułożyć na kawałku folii aluminiowej tak by zachodziły jeden na drugi tworząc ciąg. Serek mieszamy z zieleniną, doprawiamy solą i pieprzem. Potem należy rozsmarować na łososiu , zostawić z każdego brzegu wolny pasek ryby. Podnosząc folię do góry ostrożnie zwijać łososia w rulon. Folię ciasno zawinąć i wstawić do lodówki. Po godzinie wyjąć, zdjąć folię, a roladę pokroić w plastry. Ozdobić cząstkami cytryny.
Niestety nie mam fotki ale pozwolę sobie wstawić taką...biedronkową
Jak tylko zrobię te roladki to wstawię własne. Znając siebie pewnie zmienię pomysł na farsz, bo jest ich mnóstwo. Ser można mieszać z papryką, szpinakiem, imbirem, czosnkiem i koperkiem, chrzanem,co tylko do głowy wpadnie. Można także zamiast sera dodać cos innego.Hmm...mi już chodzi po głowie pomysł ze śliwkami, ale jeszcze pokombinuję by coś dobrać....Każdy może sobie wykombinować własny pomysł.
Polecam serdecznie
Świetnie zrolowany łosoś!
OdpowiedzUsuńPyszna przystawka.
ale wyrolowany łosoś, ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńAle mi teraz ochotę zrobiłaś! oż Ty nie dobra!
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite te roladki :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają, ale jak tu nie tyć od tych wszystkich pyszności, które prezentujesz, a tu święta w zanadrzu!
OdpowiedzUsuńna świąteczne jadełko musi być miejsce, a potem będziemy zrzucać oponki
OdpowiedzUsuńOj, lubię takie roladki, smacznie, naprawdę SMACZNIE tutaj:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUna propuesta estupenda que seguro estara en mi mesa para fiestas, gracias por visitarme y por el comentario.
OdpowiedzUsuńBesos
Miguel
lareposteriademiguel.blogspot.com
Pani Ago !!! Poszukuję przepisu na roladki z łososiem ale zawijanym w cieście. Z tego co pamiętam to było ciasto podobne do naleśnikowego ale pieczone w piekarniku na blasze. Roladki były super przestawką ale niestety nie mam przepisu. Pozdrawiam Sylwia
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to roladki z łososia zawijane w ciasto francuskie. Można spróbować zawijać w gotowe naleśniki, ale wtedy trzeba dać coś co scali te roladki, np. surowe jajko. Robiłam roladki ale z ciasta francuskiego. Są bardzo smaczne i przede wszystkim szybko się je robi. Całe ciasto francuskie nasmarować serkiem mascarpone lub grubo posypać tartym żółtym serem, na to ułożyć łososia, (NIE PRZYPRAWIAĆ NICZYM)zwinąć w roladę i pokroić na plastry. Ułożyć na blasze i zapiec by ciasto miało złoty kolor.
Usuńmożna jeszcze łososia posypać drobno posiekanym koperkiem by dodać koloru i by fajnie wyglądało po upieczeniu. Pozdrawiam
Usuń