< Wilczyca Aga Strzęciwilk: wyrolowany łosoś

poniedziałek, 5 grudnia 2011

wyrolowany łosoś

Pamiętacie jak pisałam o rulonikach z szynki? więc tak samo można zrobić rybkę. Najwybitniej nadaje się do tego łosoś.Ma bardzo delikatne mięso w ciekawym kolorze i pozwala na puszczenie wodzy fantazji co do farszu. U mnie w wieczór wigilijny czasami robię ruloniki z łososia, choć częściej z tego mięsa robię tatara (tak jak tradycyjnego tylko zamiast mięsa wolowego daję łososia wędzonego)

      ŁOSOSIOWE RULONIKI

  • 20 plastrów łososia wędzonego na zimno
  • 20 dkg twarożku naturalnego
  • po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
  • cytryna
  • ziarenka czerwonego pieprzu
  • sól

Plastry łososia ułożyć na kawałku folii aluminiowej tak by zachodziły jeden na drugi tworząc ciąg. Serek mieszamy z zieleniną, doprawiamy solą i pieprzem. Potem należy rozsmarować na łososiu , zostawić z każdego brzegu wolny pasek ryby. Podnosząc folię do góry ostrożnie zwijać łososia w rulon. Folię ciasno zawinąć i wstawić do lodówki. Po godzinie wyjąć, zdjąć folię, a roladę pokroić w plastry. Ozdobić cząstkami cytryny.
Niestety nie mam fotki ale pozwolę sobie wstawić taką...biedronkową
Jak tylko zrobię te roladki to wstawię własne. Znając siebie pewnie zmienię pomysł na farsz, bo jest ich mnóstwo. Ser można mieszać z papryką, szpinakiem, imbirem, czosnkiem i koperkiem, chrzanem,co tylko do głowy wpadnie. Można także zamiast sera dodać cos innego.Hmm...mi już chodzi po głowie pomysł ze śliwkami, ale jeszcze  pokombinuję by coś dobrać....Każdy może sobie wykombinować własny pomysł.
Wigilia - zapraszamy do stołu Polecam serdecznie

11 komentarzy:

  1. Świetnie zrolowany łosoś!
    Pyszna przystawka.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale wyrolowany łosoś, ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi teraz ochotę zrobiłaś! oż Ty nie dobra!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i smakowite te roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają, ale jak tu nie tyć od tych wszystkich pyszności, które prezentujesz, a tu święta w zanadrzu!

    OdpowiedzUsuń
  6. na świąteczne jadełko musi być miejsce, a potem będziemy zrzucać oponki

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, lubię takie roladki, smacznie, naprawdę SMACZNIE tutaj:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Una propuesta estupenda que seguro estara en mi mesa para fiestas, gracias por visitarme y por el comentario.
    Besos
    Miguel
    lareposteriademiguel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Ago !!! Poszukuję przepisu na roladki z łososiem ale zawijanym w cieście. Z tego co pamiętam to było ciasto podobne do naleśnikowego ale pieczone w piekarniku na blasze. Roladki były super przestawką ale niestety nie mam przepisu. Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to roladki z łososia zawijane w ciasto francuskie. Można spróbować zawijać w gotowe naleśniki, ale wtedy trzeba dać coś co scali te roladki, np. surowe jajko. Robiłam roladki ale z ciasta francuskiego. Są bardzo smaczne i przede wszystkim szybko się je robi. Całe ciasto francuskie nasmarować serkiem mascarpone lub grubo posypać tartym żółtym serem, na to ułożyć łososia, (NIE PRZYPRAWIAĆ NICZYM)zwinąć w roladę i pokroić na plastry. Ułożyć na blasze i zapiec by ciasto miało złoty kolor.

      Usuń
    2. można jeszcze łososia posypać drobno posiekanym koperkiem by dodać koloru i by fajnie wyglądało po upieczeniu. Pozdrawiam

      Usuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę