Zrobiłam też rozkoszne nóżki w pończoszkach, tak się zwą bo mój mąż tak skojarzył gdy jadł je pierwszy raz(już nie będę mówić, że chodziło o moje nóżki hi, hi) Czyszczę lodówkę i zamrażarkę, bo szykujemy miejsce na zapasy przedświąteczne.
UDKA W CYGAŃSKICH POŃCZOSZKACH
- 2 kg udek (6 szt)
- tabasco
- miód
- wino białe
- czosnek
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól, pieprz
- cytryna
- olej
Udka przygotować wstępnie i poporcjować. Sos do udek: miód i 20ml wina białego dokładnie wymieszać, dodać papryki po pół łyżeczki każdej, energicznie mieszając. Tabasco ok 1 łyżkę (zależy jaką ma mieć siłę mikstura) wymieszać z 1 łyżka oleju, dosypać czosnek rozdrobniony i kilka kropel soku z cytryny. Połączyć wszystkie mieszanki ze sobą. Udka poukładać w naczyniu i polać powstałym sosem, wymieszać je dokładnie. Zostawić na godzinkę. Potem przykryć i piec w piekarniku. Co jakieś 15 minut przekręcać udka na różne strony by upiekły się w tym sosie całe. Na koniec zdjąć przykrycie i dopiec z wierzchu. Udka mają niesamowity smak z lekką pikanterią ale i subtelnością delikatnego mięsa.
Na kolację znalazłam pomysł italiano Frittatine. Posłużyłam się tym pomysłem ale zrobiłam po swojemu. Jak pisałam wyczyszczam lodówkę. Miałam zamrożoną pozostałość ugotowanych klusek spaghetti, rozmroziłam i pokroiłam, dodałam też mięso zmielone do pierogów i dużo sera żółtego mozzarelli i goudy. Wymieszałam z beszamelem. Po zastygnięciu ulepiłam kotlety, które namoczyłam w cieście naleśnikowym i obtoczyłam płatkach kukurydzianych. Smażyłam na głębokim tłuszczu. Podałam z sałatkami, papryką konserwową i makaronem zrobionym na zielono. Przepyszne.
Taka kolacja na szybko ale bardzo spodobał mi się sam pomysł. Moje Szczęście też było zachwycone takim wynalazkiem. Potem smakowite "dziękuję" i weekend minął spokojnie w ciepłym domu i razem.
szybkie ciacho z truskawkami |
POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE
Takimi udkami w pończoszkach ani pan, ani pani by nie pogardzili;)
OdpowiedzUsuńTakimi udkami w szykownych pończoszkach zastęp ułanów by nie pogardził;)
OdpowiedzUsuńmiód i tabasco musi być niezłym połączeniem :) choć nie wiem czy dla mnie nie byłoby zbyt pikantne. bardzo pali?:)
OdpowiedzUsuń@Bazylko nie jest źle, wystarczy dodać więcej soku z cytryny, mniej tabasco, pieprzu i papryki. Dopasowujesz do swoich smaków.
OdpowiedzUsuń@Ona dziękuję bardzo, te udka są wspaniałe w smaku
Tak przygotowane udka pewnie staną sie hitem niejednej imprezy:)
OdpowiedzUsuńJuż mi narobiłaś apetytu na te udka, muszę dokupić tylko tabasco, Smakować na pewno będą, bo już z dwóch przepisów u Ciebie skorzystałam i warto było!
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze frittatine smakowaly. Musze Ci powiedziec, ze oprocz tej prostej wersji z szynka i groszkiem, sprzedawane sa i z mielonym miesem, groszkiem i sosem pomidorowym. Tzn. najpierw podsmaza sie mieso, dodaje groszek. Poddusza do miekkosci groszku a potem zalewa przecierem i odparowuje. Pozniej wszystko tak samo. Beszamel itp.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dzieki za skorzystanie z przepisu i dla mnie najwielsza satysfakcja jest ,ze potrawa przygotowana wg przepisu (rowniez z wlasna inwencja ) smakowala. Pozdrawiam serdecznie.
Anthony, śledzę pilnie Twoje gotowanie, bo uwielbiam kuchnię włoską.Poza tym podsuwasz fajne pomysły. Wariant z mielonym i z groszkiem też mi się podoba. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńUmmm, se ve rico!!!
OdpowiedzUsuńDesde el lejano y azul Caribe,
umm so delicious!!
OdpowiedzUsuńkisses=)
Hola guapa tu
OdpowiedzUsuńanoto tu rica receta,
gracias por compartirla,
mil petonets Susanna
humm... so delicious! kisses
OdpowiedzUsuńAch te udka są wspaniałe mniam,mniam :-)
OdpowiedzUsuń