< Agnieszka Rucińska - moje mniam: udka w cygańskich pończoszkach

poniedziałek, 14 listopada 2011

udka w cygańskich pończoszkach

Grochówka na wojskową nutę przy śpiewie mojego siedmiolatka była super. Dużo boczku, grochu, ziemniaki, łycha stoi. Tak lubię i do tego "wojenko, wojenko..."
Zrobiłam też rozkoszne nóżki w pończoszkach, tak się zwą bo mój mąż tak skojarzył gdy jadł je pierwszy raz(już nie będę mówić, że chodziło o moje nóżki hi, hi) Czyszczę lodówkę i zamrażarkę, bo szykujemy miejsce na zapasy przedświąteczne.

                         UDKA W CYGAŃSKICH POŃCZOSZKACH
                                                                      
  • 2 kg udek (6 szt)
  • tabasco
  • miód
  • wino białe 
  • czosnek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • olej

Udka przygotować wstępnie i poporcjować. Sos do udek: miód i 20ml wina białego dokładnie wymieszać, dodać papryki po pół łyżeczki każdej, energicznie mieszając. Tabasco ok 1 łyżkę (zależy jaką ma mieć siłę mikstura) wymieszać z 1 łyżka oleju, dosypać czosnek rozdrobniony i kilka kropel soku z cytryny. Połączyć wszystkie mieszanki ze sobą. Udka poukładać w naczyniu i polać powstałym sosem, wymieszać je dokładnie. Zostawić na godzinkę. Potem przykryć i piec w piekarniku. Co jakieś 15 minut przekręcać udka na różne strony by upiekły się w tym sosie całe. Na koniec zdjąć przykrycie i dopiec z wierzchu. Udka mają niesamowity smak z lekką pikanterią ale i subtelnością delikatnego mięsa.
Na kolację znalazłam pomysł italiano Frittatine. Posłużyłam się tym pomysłem ale zrobiłam po swojemu. Jak pisałam wyczyszczam lodówkę. Miałam zamrożoną pozostałość ugotowanych klusek spaghetti, rozmroziłam i pokroiłam, dodałam też mięso zmielone do pierogów i dużo sera żółtego mozzarelli i goudy. Wymieszałam z beszamelem. Po zastygnięciu ulepiłam kotlety, które namoczyłam w cieście naleśnikowym i obtoczyłam płatkach kukurydzianych. Smażyłam na głębokim tłuszczu. Podałam z sałatkami, papryką konserwową i makaronem zrobionym na zielono. Przepyszne.

Taka kolacja na szybko ale bardzo spodobał mi się sam pomysł. Moje Szczęście też było zachwycone takim wynalazkiem. Potem smakowite "dziękuję" i weekend minął spokojnie w ciepłym domu i razem.

szybkie ciacho z truskawkami








POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE

13 komentarzy:

  1. Takimi udkami w pończoszkach ani pan, ani pani by nie pogardzili;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takimi udkami w szykownych pończoszkach zastęp ułanów by nie pogardził;)

    OdpowiedzUsuń
  3. miód i tabasco musi być niezłym połączeniem :) choć nie wiem czy dla mnie nie byłoby zbyt pikantne. bardzo pali?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Bazylko nie jest źle, wystarczy dodać więcej soku z cytryny, mniej tabasco, pieprzu i papryki. Dopasowujesz do swoich smaków.
    @Ona dziękuję bardzo, te udka są wspaniałe w smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak przygotowane udka pewnie staną sie hitem niejednej imprezy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już mi narobiłaś apetytu na te udka, muszę dokupić tylko tabasco, Smakować na pewno będą, bo już z dwóch przepisów u Ciebie skorzystałam i warto było!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciesze sie, ze frittatine smakowaly. Musze Ci powiedziec, ze oprocz tej prostej wersji z szynka i groszkiem, sprzedawane sa i z mielonym miesem, groszkiem i sosem pomidorowym. Tzn. najpierw podsmaza sie mieso, dodaje groszek. Poddusza do miekkosci groszku a potem zalewa przecierem i odparowuje. Pozniej wszystko tak samo. Beszamel itp.
    Jeszcze raz dzieki za skorzystanie z przepisu i dla mnie najwielsza satysfakcja jest ,ze potrawa przygotowana wg przepisu (rowniez z wlasna inwencja ) smakowala. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anthony, śledzę pilnie Twoje gotowanie, bo uwielbiam kuchnię włoską.Poza tym podsuwasz fajne pomysły. Wariant z mielonym i z groszkiem też mi się podoba. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ummm, se ve rico!!!

    Desde el lejano y azul Caribe,

    OdpowiedzUsuń
  10. Hola guapa tu

    anoto tu rica receta,
    gracias por compartirla,
    mil petonets Susanna

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach te udka są wspaniałe mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę