A to znowu pomysł na kolację uroczystą lub pokazowy obiad.
Szynka z ananasem "w rytmie samby"
2kg szynki surowej wieprzowej ze skórą
plastry ananasa z puszki
kilka goździków
szklanka soku ananasowego
tłuszcz do blachy
MARYNATA
2 cebule
pieprz i sól
ziele angielskie
3 liście laurowe
szklanka czerwonego wina
No i robimy:
Całość przygotowuje się ok 2,5 godz. na 8-10 osób
Mięsko opłukać. Cebule obrać i pokroić.
Wino doprawić szczyptą soli i pieprzu, dodać cebule, ziele angielskie, liście laurowe. Mięso polać marynatą o wstawić do lodówki na ok 2 dni.
Ja robię już je na drugi dzień, a marynatę wstrzykuję w cały mięsień.
Szynkę wyjąć z marynaty, osączyć,. Ostrym nożem naciąć skórkę (nie głęboko)
tak aby utworzyła się kratka. Do każdej kratki wkładamy po 1 goździku, nie więcej, bo mają zbyt intensywny smak.
Mięso pieczemy na natłuszczonej blasze ok 2 godz,w 180'C, polewając marynatą lub wytwarzającym się sosem. !5 minut przed końcem pieczenia szynkę obłożyć ananasami i polać sokiem, pokroić w plastry.
Podaje się na ciepło przekładając owocami, dodatki wedle uznania.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę