marynata:
sok z dwóch cytryn
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka soli
łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
kawałek - 5 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i bardzo drobno posiekanego
4 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
2 papryczki chilli, drobno posiekane, z usuniętymi nasionami
do marynaty wkładamy przygotowane piersi drobiowe (ok 1 kg). Muszą moczyć się kilka godzin by przejść smakiem marynaty. Potem to mięsko nadziewamy na wykałaczki-długie, przeplatając warzywami dostosowanymi do marynaty (przede wszystkim papryka i cukinia) Ja czasem przeplatam boczkiem wędzonym. Można zrobić też inną marynatę, np. orzechową, mięso drobiowe jest niesamowite w tym smaku ze słodko-kwaśnym sosem jako dodatek
Potem układamy w piekarniku lub na grillu ( jeśli chodzi o grillka to trzeba patyczki namoczyć wodą by się nie spaliły)
No i upajamy się zapachem a potem delektujemy się smakiem maczając w sosie
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę