< Wilczyca Aga Strzęciwilk: JABŁKOWO I CYNAMONOWO

wtorek, 17 listopada 2015

JABŁKOWO I CYNAMONOWO

Przepis ten znalazłam u Doroty na blogu MOJE MAŁE CZAROWANIE. Wpadł mi w oko sposób na drożdżowe z jabłkami.


Niby przepis znany ale sposób upieczenia bardzo fajny.

Do tych muffinek, czy roladek według przepisu robimy ciasto drożdżowe. Jednak ja bym zmieniła na bardziej półkruche. Myślę, że byłoby lepsze.

Przepis, z którego robiłam owe wypieki (oczywiście podwoiłam porcję i taką Wam podaję)

ciasto (wyszło 29 muffinek)

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 100g drobnego cukru
  • 60g masła
  • 1/3 łyżeczki soli


W małym rondelku należy rozpuścić masło i przestudzić, mąkę przesiać by ją spulchnić. W oddzielnym kubku przygotować rozczyn drożdżowy z odrobiną mleka, cukru i mąki i poczekać aż "ruszy"

Do przesianej mąki dodać sól, resztę cukru, wyrośnięty zaczyn, żółtka . Lekko i powoli mieszamy, dodać również resztę mleka. Gdy się składniki dobrze połączą wlać roztopione letnie masło i wyrabiać jeszcze ok 15 minut by ciasto stało się elastyczne, gładkie i odchodziło od ręki.
Zostawić ciasto w misce do wyrośnięcia.

Przez ten czas można przygotować nadzienie


  •  kilka jabłek
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • 80g masła
  • 40g cukru
  • ok 20g mielonego cynamonu

Jabłka zetrzeć na dużych oczkach i odcedzić by nie było w nich soku, skropić sokiem z cytryny i zostawić na sitku. POtem przełożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Masło roztopić, przestudzić, dodać cukier i cynamon- dokładnie wymieszać.

Gdy ciasto już wyrośnie, odpowietrzyć je przez lekkie ugniecenie i rozwałkować na stolnicy na dość cienki płat. Całość posmarować maślaną miksturą z cynamonem i wyłożyć na wierzch jabłka.

Dokładnie i ściśle zawinąć wszystko w roladę. Potem kroić na małe kawałki.

Małe roladki można piec w blaszce na muffinki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, można zamiast tego wyłożyć papierem, również można w papilotkach. Powiem tylko tyle, że każdy sposób był kłopotliwy bo po upieczeniu nie mogłam wyjąć ciacha i musiałam się namęczyć. Wydaje mi się, że wystarczy roladki ustawić na blasze natłuszczonej i tyle.
Gotowe do pieczenia zostawiamy na chwilę by lekko się napuszyło. Potem należy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać lekko cukrem.

Piec w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut, by złapały kolor i urosły. Ja piekłam 12-15 minut w termoobiegu.
Ciacha- roladki vel muffinki są bardzo smaczne, mało słodkie i pachną, że hej!





ŻYCZĘ SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. Zrobię takie. Jabłka mam, bo dostałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka i cynamon to wyjątkowo dobre połączenie. Z chęcią wypróbuję ten przepis, bo efekt z pewnością smaczny i atrakcyjny wizualnie. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ciastem drożdżowym zawsze mi jakoś tak nie po drodze (pyszne robi moja teściowa). Ale takie roladki bardzo mi się podobają i pachną smakowicie. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję w papilotkach, takie muffinki to coś ciekawego: )

    OdpowiedzUsuń
  5. teraz to jestem w pracy ale... obowiązkowo ten przepis musze wydrukować !
    ściskam mocno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają. Często robię drożdżowe rolady . Tak pokrojona cudnie prezentuje się po upieczeniu. Świetny pomysł. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kapitalne. Świetny pomysł chyba wypróbuje kiedyś

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach! Zapachniało świętami!

    OdpowiedzUsuń
  9. Agusia ! Widzę, że jesteś w blogosferze jeszcze rzadziej ode mnie...
    Buziaki zapracowana Kobieto!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis...........:) bardzo mi smakowało. Piekłam na blasze nie w papilotkach.
    Wyszło super.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wyglądają jak różyczki i na pewno są smaczne wypróbuję :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę