< Wilczyca Aga Strzęciwilk: TORT WYTRAWNY

wtorek, 24 lutego 2015

TORT WYTRAWNY







To była kolacja we dwoje. Kombinowałam co tu upitrasić na sobotni wieczór i wykombinowałam. A że lubię torty ,to tym razem powstał torcik wytrawny.
Jest to kombinacja z lodówkowych zasobów, więc tworzone "w locie".




Wykorzystałam do tego szpinak, różne sery żółte, śmietanę, jajko
dodatkowo oliwki i pomidorki koktajlowe










Kruche ciasto zrobiłam inspirując się przepisem z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki na sernik. To kruche ciasto Asi jest obłędnie smaczne i dlatego postanowiłam przerobić recepturę na smak wytrawny. Wyszło genialnie- kruchy spód jest na prawdę kruchy i rozpływa się w ustach.


     






wytrawne kruche ciasto:
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 kostki masła (125g)
  • 2 żółtka
  • tarta skórka z połowy cytryny
kolejne warstwy
  • szpinak ( u mnie mrożony)
  • czosnek, 
  • mozzarella
  • 30dkg sera żółtego typu Gouda
  • 1 serek Capri
  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • śmietana 12%
  • 2 białka  


Z podanych składników zagniatamy dość szybko ciasto, jeśli jest dość wiotkie dosypać mąki. Tortownicę natłuścić, obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni podpiec ciasto przez ok. 15 minut.
W między czasie przygotować szpinak wedle własnej receptury i smaku (tak jak lubimy).

Na upieczone ciasto wyłożyć szpinak, posypać tartym żółtym serem, serek Capri pokroić w plastry i wyłożyć na szpinakowej warstwie. Z pozostałych białek ubić pianę ze szczyptą soli i pieprzu , dodać do śmietany delikatnie mieszając. Wylać na warstwę z serkiem Caprii, posypać resztą tartego żółtego sera. Wierzch obłożyć pokrojonym mięsem z wędzonego udka drobiowego.


Zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, do momentu aż wierzch zrobi się sztywny i upieczony, a wszystkie sery się rozpuszczą.
Po upieczeniu wyjmujemy, lekko studzimy, zdejmujemy obręcz, ozdabiamy wedle własnego uznania ( u mnie połówki pomidorków koktajlowych i czarne oliwki) kroimy jak tort i zajadamy.







Smak jest bardzo ciekawy, a co lepsze każdą warstwę możemy sami komponować wedle uznania. Polecam jednak owo kruche ciasto. Jest świetne i bardzo kruche. Ciasta z klasycznej tarty nie umywają się w smaku do tego.





Było też coś na słodko na naszej "kolacji we dwoje", bo nie mogło się obyć bez tego.





Taki torcik wytrawny to fajny pomysł na danie obiadowe czy przekąskę w czasie imprezy. Goście będą pozytywnie zaskoczeni. Moje chłopaki nie przepadają za szpinakiem i jedynie skuszą się w kombinowanych daniach. Tym razem to był strzał w dziesiątkę, bo bardzo im smakowało.

Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie i życze miłego dnia.

DO NASTĘPNEGO !

15 komentarzy:

  1. Wspaniały, wykorzystam jako inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś zupełnie innego.
    Ale wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie, a na ciasto ze szpinakiem już od dawna mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super. Chyba zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miłość czyni cuda, czy tak mawiają? Cudna muza Aga, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności wyczarowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super torcik taki faktycznie na obiad. Moje córki pieką często pizze na obiad taką domowa na drożdżowym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  8. No kochana, ale dałaś popis pomysłowości kulinarnej najwyższych lotów, podziwiam :)
    pozdrawiam i skutecznej diety cud życzę !

    OdpowiedzUsuń
  9. Aga, ja w zeszłą sobotę robiłam chrześniakowy na męską 18 stkę wytrawny tort, ale kanapkowy.
    Twój z kruchym spodem świetny. Bardzo mi się podoba i wypróbuję na pewno !
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie taki torcik bym zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, tort napewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wyglądają te warstwy!

    OdpowiedzUsuń
  13. WSPANIAŁYCH ŚWIĄT CI ŻYCZĘ

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę