< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Buła i spóła, czyli ciabatta i panino

czwartek, 24 maja 2012

Buła i spóła, czyli ciabatta i panino

ciabatta ze szpinakiem i serem
Ciabatta to buła prostokątna lub podłużna wypiekana głównie we Włoszech. To mały chlebek o chrupiącej skórce, który wyśmienicie smakuje na zapiekany na ciepło z dodatkami. Gdy pokroimy ją na kromki i zrobimy zapiekanki to mamy wtedy panino.

Po co kupować gotowca w sklepie gdy można zrobić samemu?

Zapraszam

  • 5 g świeżych drożdży
  • pół szklanki mleka, letniego
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 400g mąki pszennej (wyczuć ciasto i dodać mąkę w razie potrzeby)
  • 2 łyżeczki  soli 
 Wyrobić ciasto z podanych składników i zostawić do wyrośnięcia. Ja do ciasta wkroiłam jeszcze oliwki białe by zmienić smak. Gdy ciasto wyrośnie już nie ugniatamy tylko odrywamy porcje umączonymi rękoma (rękami) i formujemy  chlebek. Ułożyć na blasze posypanej mąką i zostawić jeszcze na chwilkę. Piec w temp. 220 stopni przez ok 20 minut. 
Najlepiej studzi się je na kratce. Zjadamy na ciepło.
Kilka sztuk zrobiłam jako drożdżówki ze szpinakiem i serem białym.
Cibatty wyszły super, a oliwki w cieście podkreśliły smaczek.




Dziękuję za miłe słowa i witam kolejnych nowych gości.
Pozdrawiam serdecznie

13 komentarzy:

  1. zamawiam kilka ciabatt ze szpinakiem wyglądają przepysznie aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie próbuję zrzucić kilka kilogramów:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Te Twoje pomysły ratują mi kuchnie czasem!!!!!
    muszę to wypróbować..
    Dzięki za pomysł!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, chyba się skuszę w najbliższym czasie :) szczególnie po tym, jak kupiłam dzisiaj chleb i jedyne do czego się nadaje to tosty, a wczoraj trafiłam bułki bez smaku :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne! Zwłaszcza ta ze szpinakiem i serem:) Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. woow to całkiem proste ;) a zawsze myślałam, że "tajna" receptura ciabaty jest skomplikowana

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow!!!Jeśli jest szpinak w menu to zjadłabym go nawet o tak późnej porze:)))Cała moja czwórka przepada za szpinakiem :) Mniam...I dlatego w moim daniu sobotnio obiadowym na powitanie mego szczęścia będzie w roli głównej grał szpinak:)A Twój przepis muszę koniecznie przetestować!!!Na pewno zrobi furorę! Buziale od Angeli :* :* :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Już dłuższy czas mam ochotę na zrobienie ciabaty, ale jakoś zawsze plany się zmieniają... muszę kiedyś się zmobilizować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ciasta drożdżowe, każde :) włożyłam sobie post do zakładki 'przepisy' :) Mój mąż wczoraj miał dzień wolny i gotował obiad - ośmiornicę :) ale na szczęście wstawił również do piekarnika pizze :) Miłego dnia, A.

    OdpowiedzUsuń
  10. Och na pewno skorzystam z przepisu, bo wiesz, że takie pyszności uwielbiam :)
    Już składam raport pomaturalny :) W czwartek miałam ostatnią ustną- polski i dostałam 15/20 pkt, więc się cieszę bardzo, a z ustnego angielskiego miałam 30/30, więc jeszcze lepiej, ale te ustne się i tak do niczego na studiach nie liczą ;) W każdym razie mam już oficjalnie wakacje i jeszcze to do mnie całkiem nie dociera haaa ;) dzisiaj zaczęłam od porządków w książkach, kserówkach i reszcie szkolnych rzeczy. Tyle mam teraz planów i z tyloma osobami chcę się spotkać! Naprawdę szybko mi te egzaminy minęły!
    Daj znać jak będziesz w Krakowie!
    buziaki!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie:)) Masz cudowne przepisy:)

    Dziękuję pięknie za odwiedziny i miłe słowo na blogu...to balsam dla duszy:)Ślę serdeczne pozdrowienia i uściski-Peninia*

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę